Начало / Новини / Новини и събития

   
Завърши випуск 2016 г. на Юридическия факултет

В 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 375 абсолвенти от специалност „Право“ получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех се дипломират 80 души. Випускът има един пълен отличник.

Празници на световни туристически дестинации – Полша

Студентите от IV курс от специалност „Туризъм“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет и техните преподаватели доц. Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков представиха Полша в рамките на Празниците на световните туристически дестинации. Целта на преподавателите и студентите е с помощта на изкуството да покажат природата, културата, традициите на различни страни в световния туризъм.

Премиера на студентската книга „(Не)забравените“

Повече от сто души изпълниха Литературен клуб „Перото“ на представянето на книгата „(Не)забравените“, издадена от Факултета по журналистика и масова комуникация. Изданието е дело на студентите по книгоиздаване от втори курс и е резултатът от занятията им по дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“.

Софийският университет и Министерството на образованието, културата и спорта на Кралство Испания подписаха меморандум за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и съветникът по образователните въпроси в Посолството на Испания у нас Сесар Аха Мариньо, представляващ Министерството на образованието, културата и спорта на Кралство Испания, подписаха меморандум за сътрудничество.

Алма матер е домакин на ХXVII-та национална научна конференция "Библиотеките – национална идентичност и многообразие"

В Аулата на Софийския университет започна двудневната ХXVII-та национална научна конференция на тема: "Библиотеките – национална идентичност и многообразие". Събитието се организира от Българската библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“ и Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“.

Софийският университет запазва мястото си сред най-добрите 2.7 % висши училища в света

В оповестената днес класация QS World University Rankings за 2017 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е класиран в групата от 701 до 750 място. Най-новото издание на класацията ранкира близо 26 000 висши училища. Постиженията на Софийския университет му отреждат място сред най-добрите 2.7 % университети в световен мащаб.

Форум „България-Корея 2017: Споделяне на добър управленски опит за устойчиво развитие“

Софийският университет бе домакин на форума „България-Корея 2017: Споделяне на добър управленски опит за устойчиво развитие“. Организатори на събитието са Алма матер и Българо-корейската търговско-промишлена палата със сътрудничеството на Посолството на Република Корея в София, Софийска, Бургаска и Варненска общини, Българската търговско-промишлена палата и корейските компании в страната.

Представяне на студентската книга „Между книгите и хората“

Конферентна зала в Ректората се оказа малка за всички гости на премиерата на студентската книга „Между книгите и хората”. Изданието на Факултета по журналистика и масова комуникация е посветено на призванието да бъдеш книжар.

Успешно защитилите докторанти на Софийския университет получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ успешно защитилите докторанти от всички факултети на най-старото висше училище у нас получиха дипломите си от ректора проф. дфн Анастас Герджиков. Успешно защитилите докторанти за периода 1 ноември 2016 г. – 30 април 2017 г. са 90.

Започна двудневният кариерен форум във Факултета по математика и информатика

Във Факултета по математика и информатика започна Форум на кариерното развитие под мотото "Знам и искам да го покажа". Организатор е Кариерният център към Факултета, а генерален спонсор на събитието е фирма "САП Лабс" България.

Изложба, посветена на Пенка Касабова, бе открита в Софийския университет

В Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Отдаденост“, посветена на Пенка Касабова. Проектът е осъществен от Катедра „Музика“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика с подкрепата на Министерството на културата и Музея „Борис Христов“. Изложбата може да бъде разгледана до 11 юни 2017 г.

Завърши випуск 2016 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

Над 200 бакалаври и магистри от Факултета по журналистика и масова комуникация от випуск 2016 г. получиха дипломите си за висше образование на тържествена церемония в Аулата на Софийския университет. 139 от тях завършват с отличен успех, един е пълният отличник на випуска.

Поредно златно отличие за Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Отборът, подкрепян от Студентски съвет, завоюва безапелационно златното отличие в корпоративната щафета Postbank Business Run 2017. Форматът се провежда за 5-ти пореден път. През 2016-та година момчетата от Алма матер спечелиха престижното второ място.

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г. продължава с изпити по италиански език и по философия и социални науки

В 14.00 часа в зала 291 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по италиански език. Габриела Дамянова от Пазарджик изтегли вариант № 1. Кандидат-студентите, заявили явяване на изпита, са 19. Председател на изпитната комисия е доц. Дария Карапеткова.

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г. продължава с изпит по български език и литература

В 9.00 часа в зала 224 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по български език и литература. Кандидат-студентите, подали заявление за явяване, са 1662. Председател на изпитната комисия е проф. Адриана Дамянова.

In Memoriam

На 2 юни 2017 г. научната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ загуби проф. доктор на юридическите науки Владимир Богданов Петров.

Международна конференция „Предизвикателства и перспективи пред съвременната психология“

В 65-та аудитория в Ректората официално бе открита международната конференция „Предизвикателства и перспективи пред съвременната психология“. Събитието се организира по повод 45-годишнината от създаването на специалност „Психология“ в Софийския университет и се провежда с подкрепата на Философския факултет.

Ден на безпилотната летателна система в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна първият в България научно-индустриален форум, посветен на последните постижения и възможности за приложение на безпилотни летателни системи в различни области от живота и икономиката. Организатори на форума са Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и компанията „О и К“.

Празник в Университетската ботаническа градина в София по повод Деня на детето

Традиционно Университетската ботаническа градина се включи в инициативата „Детски панаир“ на фондация „Easyart“ за предоставяне на образователни, провокативни и интересни игри за деца на различна възраст и техните родители по повод Деня на детето.

Кариерен ден Trained in GermanY

В рамките на Седмиците на немския език в България Wochen der deutschen Sprache Катедра „Германистика и скандинавистика“ във Факултета по класически и нови филологии и Alumniportal Deutschland в сътрудничество с Гьоте-институт и Посолството на Федерална република Германия организираха кариерен форум „Trained in GermanY – Karriere mit der deutschen Sprache“ в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Четвърта международна научна конференция "Пътят на коприната"

В Институт "Конфуций" към Софийския университет започна Четвъртата международна научна конференция под надслов"Пътят на коприната“ - древният междуконтинентален път, свързващ Азия, Североизточна Африка и Европа, превърнал се в символ на богатия културен обмен между Китай и света, между Изтока и Запада .

Проф. дфн Панайот Карагьозов бе удостоен с Почетния знак със синя лента на Софийския университет

На заседание на Академическия съвет на Университета ректорът проф. Анастас Герджиков връчи на проф. Панайот Карагьозов Почетния знак със синя лента на Софийския университет. Предложението е на Катедрата по славянски литератури на Факултета по славянски филологии и е по повод 65-годишнината му, както и за постигнатите високи резултати в дългогодишната му учебно-преподавателска, научно-изследователска и административно-академична дейност.

Международна конференция "Университетът като градски културен институт"

Софийският университет е домакин на Втората международна конференция "Университетът, културата и града" на Мрежата на европейските столични университети (UNICA). Тридневната конференция акцентира върху приложението на културното разнообразие в университетите и отварянето на научните изследвания и академичната култура към града и превръщането им във важен фактор в градския и културния живот.

Приключи първият общоуниверситетски курс по предприемачество и иновации

След поредица от тематични занятия и представяне на идея за собствен бизнес слушателите получиха сертификат за успешно участие в курса. През този сезон инициативата беше осъществена от екип, в който участваха проф. д.с.н. Цветан Давидков, доцент д-р Десислава Йорданова и главен асистент д-р Рая Каназирева.

С изпити по немски език и по испански език започна втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г.

Днес в 9.00 часа в аудитория 255 в Ректората започна кандидат-студентският изпит по немски език. Анита Йорданова от Плевен изтегли вариант № 1. Кандидат-студентите, заявили явяване на изпита, са 126.

Изложба на тема: “Среща с книгите на Мара Белчева“

В Университетската библиотека бе открита изложбата „Среща с книгите на Мара Белчева”. Книгите на поетесата постъпват като дарение в библиотеката преди 80 години и се показват за първи път. Изложбата може да бъде разгледана до края на юни 2017 г.

Международна Хумболтова конференция на тема: "Нов реализъм"

В продължение на три дни Софийският университет е домакин на международна Хумболтова конференция. Темата на конференцията е наскоро възникналото, но вече значимо движение в съвременната философия - новият реализъм. Организатор на събитието е Катедра „История на философията“ във Философския факултет на Алма матер. Конференцията се реализира с подкрепата на фондация „Александър фон Хумболт“.

Наследниците на проф. Дина Станишева дариха на Софийския университет научната й библиотека

В навечерието на 24 май наследниците на проф. Дина Станишева дариха на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ нейната научна библиотека.

Денят на Африка беше отбелязан в Софийския университет

Групата на Африканските посланици, ръководители на мисии и почетни консули в България, в която влизат посланиците на Алжир, Египет, Мароко, Нигерия (със седалище в Букурещ), Южна Африка и Судан, ръководителят на мисията на Либия, почетните консули на Уганда, Екваториална Гвинея, Гвинея, Кения и Сейшелските острови отбелязаха Деня на Африка с конференция на тема: „България – Африка – 21-ви век и след това“ в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

С академично тържество Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Проф. дфн Анастас Герджиков: „Книгата ще изчезне от ръцете ни, ако книжовността напусне сърцата ни“

Проф. д-р Иван Тонов от Факултета по математика и информатика бe удостоен с Почетния знак със синя лента на Софийския университет

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Факултетът по математика и информатика отличи свои преподаватели и студенти за постигнати високи резултати. Ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков връчи на проф. д-р Иван Тонов Почетния знак със синя лента на Софийския университет.

Изобретателски маратон се проведе във Физическия факултет

От 20 до 22 май 2017 г. във Физическия факултет на Софийския университет се проведе Изобретателски маратон с участието на студенти и докторанти от факултета. Седем отбора, съставени от двама или четирима състезатели, в продължение на 48 часа се съревноваваха в направата на полезни и оригинални приспособления и устройства.

Петнадесета студентска научна експедиция „По следите на българските възрожденци“

Традиционната студентска научна експедиция „По следите на българските възрожденци“ беше организирана от Факултета по славянски филологии и финансирана от Студентския съвет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

25 медала завоюваха студентите от Софийския университет от Националната студентска олимпиада по математика

От 19 до 21 май 2017 г . в к.к. Пампорово се проведе поредното издание на Националната студентска олимпиада по математика, домакин на която беше Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“.

Едноседмично обучение по проект HEI PLADI се проведе в Ботаническите градини във Варна и Балчик

Участници от пет университета от четири държави бяха поканени да се включат в практическо обучение по проект HEI PLAIDI за управление на ботанически градини. Гостите посетиха двете черноморски ботанически градини, където имаха възможността подробно да се запознаят във Варна с индивидуалния характер на Ботаническата градина Екопарк, а в Балчик – с развитието и надграждането на исторически парк в ботаническа градина.

Алма матер се включи в Световния алианс на университетите за чуждестранни изследвания

По инициатива на Пекинския университет за чуждестранни изследвания (BFSU) на 19 май в Пекин беше подписан Меморандум за създаването на Световен алианс на университетите за чуждестранни изследвания (Global Alliance of Foreign Studies Universities).

Завърши випуск 2016 г. на Историческия факултет

260 магистри и бакалаври от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха дипломите си за висше образование на тържествена церемония в Аулата в Ректората. 15 от абсолвентите са пълни отличници.

Департаментът за езиково обучение проведе първите изпити по български език на ученици от Чикаго за получаване на печата за двуезичност

От април 2017 г. българският език е включен в програмата за двуезичност на щата Илинойс, САЩ. Провеждането на изпитите на учениците от българските неделни училища е възложено на Департамента за езиково обучение при Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Празници на световни туристически дестинации – Португалия

В театралната зала в Ректората студентите от IV курс от специалност „Туризъм“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет и техните преподаватели доц. Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков представиха Португалия в рамките на Празниците на световните туристически дестинации.

 

Студенти от специалност „Скандинавистика“ бяха отличени от посланика на Кралство Дания

Посланикът на Кралство Дания в България Кристиан Кьонигсфелт изнесе лекция за понятието „хюге” и неговите социални и обществени измерения. Лекцията бе предвидена за преподаватели и студенти от специалност „Скандинавистика“ и беше на датски език.

Участие на преподаватели от Факултета по начална и предучилищна педагогика в международната конференция ERFCON 2017 „Growing resilience: researching beyond academia“

Проф. д-р Нели Петрова-Димитрова и докторант Яна Станева от Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ взеха участие в международна конференция ERFCON 2017 „Growing resilience: researching beyond academia“ в Загреб, Хърватия.

Двама учени от Софийския университет получиха награди „Питагор“ за утвърдени учени в областта на природните инженерни науки

Проф. дхн Тодор Дудев и проф. дхн инж. Иво Грабчев са тазгодишните победители в категорията за утвърден учен в областта на природните инженерни науки. Проф. Дудев е ръководител на катедра „Фармацевтична и приложна органична химия“ във Факултета по химия и фармация, а проф. Грабчев – на катедра „Химия и биохимия, физиология и патофизиология“ в Медицинския факултет на Софийския университет.

Петото издание на европейския радиопроект „Europe on Air“ се проведе в съвместно партньорство на Софийския университет и БНР

За пета поредна година се състоя европейският радиопроект „Europe on Air”. Тазгодишното издание от 9 до 13 май 2017 се проведе за първи път в София в съвместно партньорство на радио „Бинар“ на Българското национално радио, програма „Зелена София” и Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Темата на проекта в София бе “Urban Green” .

XIV Научна конференция на нехабилитираните преподаватели и докторанти във ФКНФ

В Ректората на Софийския университет се проведе традиционната конференция на нехабилитираните преподаватели във Факултета по класически и нови филологии. В четиринадесетото издание на научния форум взеха участие 45 млади изследователи. На официалното откриване присъстваха представители на деканското ръководство на факултета, преподаватели, студенти и гости.

Най-добрите студенти-бакалаври в програма „Стопанско управление“ бяха наградени

В навечерието на 24 май катедра „Стопанско управление“ награди за високи академични постижения най-добрите студенти в бакалавърската програма „Стопанско управление“

За четвърта поредна година Юридическият факултет завоюва Купата на Ректора

В двора на Ректората на Софийския университет се състоя церемонията по награждаване на победителите в Общоуниверситетското първенство за Купата на ректора. Надпреварата между факултетите се провежда за шеста поредна година. Шампион от общоуниверситеско първенство за Купата на Ректора за 2017 г. е Юридическият факултет.

Четвърти Ден на очарованието на растенията – 2017

В Биологическия факултет на Софийския университет се провежда Четвъртият Ден на очарованието на растенията-2017. Той се организира от АгроБиоИнститута на Селскостопанската академия (АБИ-ССА) и Биологическия факултет.

Завърши випуск 2016 г. на Философския факултет

214 бакалаври и магистри, възпитаници на Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, получиха дипломите си за завършено висше образование. Седем от тях са пълни отличници. Тържествената церемония се проведе в Аулата в Ректората в деня, в който Философският факултет отбелязва своя празник.

Студенти от Физическия факултет са победители в Републиканската студентска олимпиада по физика

На 12.05. и на 13.05.2017 г. във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бе организирана и проведена поредната Републиканска студентска олимпиада по физика. В нея участваха 39 студенти от Физическия факултет на Софийския университет, Техническия университет - София, Пловдивския университет, Техническия университет - Габрово и Авиационния факултет на Националния военен университет.

Физическият факултет участва с научнопопулярни лекции и забавни научни демонстрации в Софийския фестивал на науката

Софийският фестивал на науката 2017 се провежда в София Тех Парк в периода от 11 до 14 май. Софийският университет е институционален партньор на Фестивала и Физическият факултет присъства активно с научнопопулярни лекции и забавни научни демонстрации на целодневен щанд.