Начало / Новини

   

Новини и събития

Резултати по проект „Прозодични аспекти на българския език в съпоставителен план с други езици с лексикално ударение“

Милена Миленова, изследовател от Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет, представи резултати от работа по проекта „Прозодични аспекти на българския език в съпоставителен план с други езици с лексикално ударение“ (№ КП-06-Н40/11 от 12.12.2019 към Фонд „Научни изследвания“ на МОН) на XIII международен семинар по проблемите на речевото продуциране (13th International Seminar on Speech Production / ISSP 2024). Научният форум е триенален и 13-тото издание се проведе в гр. Отран, Франция от 13 до 17 май 2024.

Ценно дарение от De Gruyter Brill

След края на международната конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания, на която Софийският университет „Св. Климент Охридски“ беше домакин, Университетската библиотека получи ценно дарение. 39 книги с актуални научни изследвания на библейска тематика ще могат да се ползват от преподаватели, докторанти и студенти в читалните на Университетската библиотека.

Изложба „Под закрилата на святото“ в Националната библиотека

Във втория ден на международната конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания (15-18 юли 2024 г.) беше открита още една изложба - „Под закрилата на святото“ в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Научната група „Микробиологични рискове в околната среда“ установи нарастващо количество на РНК от вируса SARS-CoV-2 в отпадните води на София и Бургас

Научната група 3.2.4 “Микробиологични рискове в околната среда“ към проект „Софийски Университет – Маркер за Иновации и Технологичен Трансфер (SUMMIT)“ № BG-RRP-2.004-0008 SUMMIT извършва редовни изследвания на отпадните води.

Изложба "Македония в европейската етническа картография" гостува във Филиала на Софийския университет в Бургас

Изложбата "Македония в европейската етническа картография" (средата на XIX в. – Балканските войни 1912 – 1913 г.), подготвена от Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“ съвместно с ГЕОПАН, гостува в бургаския филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на Община Бургас. Експозицията е разположена в Културен дом НХК, фоайе (ет.2) и включва 40 табла с карти, съставени от някои от най-добрите специалисти в етнологията и картографията от периода.

Изложба „Библията и нейните изследователи“ в Университетската библиотека

В Централната университетска библиотека бе открита изложбата „Библията и нейните изследователи“. Изложбата е включена в програма на годишната конференция на Европейската асоциация по библейски изследвания, която се провежда в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ до 18 юли 2024 г.

Софийският университет е домакин на международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания, която ще се проведе от 15 до 18 юли 2024 г. в Ректората на Алма матер.

Представители на Софийския университет обсъдиха възможности за сътрудничество с Университета Бенгази

Представители на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университета Бенгази - най-големият и най-стар университет в Република Либия, създаден през 1955 г., обсъдиха в Бенгази споразумение за сътрудничество, подписано от двамата ректори.

Златен, сребърен и бронзов медал спечели българският отбор на Международната олимпиада по биология (IBO) в Aстана, Kазахстан

Тридесет и петата международна олимпиада по биология тази година (IBO 2024) се проведе от 6 до 14 юли 2024 г. в гр. Астана, Казахстан. Националният ни отбор по биология бе съставен от най-добрите млади биолози у нас, които тази пролет се класираха на челните места на Националната ни олимпиада по биология и здравно образование.

Приключи първият етап на проекта TERAPI 2 (Територия за иновативно обучение) на Факултета по педагогика

Първият етап на проект TERAPI 2 (Територия за иновативно обучение) със заглавие „Осмелете се! Работни колективи, обучаващи се за по-добра подкрепа на промяната“ / „Osez ! Des collectifs de travail apprenants pour mieux accompagner le changement“ в рамките на програма Еразъм+, на Факултета по педагогика приключи успешно.