Начало / Новини

   

Новини и събития

Софийският университет за пета поредна година получи наградата на „24 часа“ за най-добро висше училище в България

На онлайн дебат, посветен на висшето образование – качество в полза на бизнеса и хората, организиран от „Клуб 24“, за поредна година бяха връчени награди на най-добрите университети, определени на база на тяхното класиране в Рейтинговата система на висшите училища в България. В Рейтинговата система за 2020 година Софийският университет заема първо място в 23 професионални направления, в които обучава студенти. Наградата на Алма матер връчи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Академичният съвет прие промени в таксите за обучение за новоприети студенти и докторанти в част от факултетите на Софийския университет през учебната 2021/2022 г.

На заседание, проведено на 24 февруари 2021 г., Академичният съвет на Университета утвърди годишните такси за обучение на студенти, докторанти и специализанти за учебната 2021/2022 г.

Международен уебинар „Филологът в дигитален формат“

Над 100 участници – преподаватели, студенти, докторанти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Казахския национален педагогически университет „Абай“ се включиха в Международния уебинар „Филологът в дигитален формат“, който се проведе на 22 февруари 2021 г. Събитието предизвика голям отзвук сред академичните среди на Софийския университет и университетите в Централна Азия.

Стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Алма матер за 2021 г.

За тринадесета поредна година стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет "Св. Климент Охридски“. Предложенията за носител на Наградата трябва да постъпят до края на месец юли 2021 г.

Самостоятелна онлайн изложба на гл. ас. д-р Венцислава Стоянова от Факултета по науки за образованието и изкуствата

Изложбата „Интуитивно. Лична територия“ представя няколко серии произведения, които са част от последните опити на Венцислава Стоянова от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата в полето на колажа. Творбите са изпълнени с помощта на дигитални изразни средства.

Проектът Space Education for Bulgaria, подкрепен от Европейската космическа агенция, стартира във Физическия факултет на Алма матер

За първи път Европейската космическа агенция подкрепя разработката на университетски курсове в България. По проекта ще бъдат разработени девет съвременни курса по космически технологии и техните приложения.

Софийският университет и БТА подписаха договор за стажантски програми и сътрудничество

Ръководството на Българската телеграфна агенция сключи договори за стажантски програми за студенти и за сътрудничество с ректорите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Университета за национално и световно стопанство и Университета по библиотекознание и информационни технологии /УниБИТ/. Договорите бяха подписани на 16 февруари 2021 г., когато БТА отбелязва своя 123-ти рожден ден.

Онлайн курсът „Elements of AI“/„Елементи на изкуствения интелект“ стартира в България

Безплатният онлайн курс е създаден от фирмата Reaktor и Университета в Хелзинки във връзка с Финландското председателство на Съвета на ЕС. Курсът е класиран като един от 100-те масови отворени онлайн курсове (МООС) и е оценен на първо място сред MOOC курсовете в света в областта на компютърните науки, пред тези на „Станфорд“, „Харвард“ и MIT. До 2021 г. курсът ще бъде свободно достъпен на всички официални езици на Европейския съюз. Езиковият превод е осигурен от Европейската комисия.

Държавният глава връчи орден „Стара планина“ първа степен на проф. Ивайло Знеполски

Президентът на Република България награди изявени българи за постиженията им в развитието на българската култура, изкуство, наука и дипломация. Това са проф. д.ф.н. Ивайло Знеполски от Философския факултет на Софийския университет, проф. Иван Ничев – дългогодишен преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, проф. д-р Ангел Димитров – историк и дипломат, проф. Вера Найденова – изявен критик и теоретик в областта на филмовото изкуство, Руси Чанев – актьор с над 100 роли на сцената и на телевизионния екран, поетът Иван Балабанов, известен още пред широката публика като Ивайло Балабанов.

Гостуваща виртуална изложба на д-р Юлиан Станкулов в рамките на проект „Арт инициативи 2020“

В рамките на международния проект „Арт инициативи 2020“, който се реализира с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет, е представена гостуващата виртуална изложба на д-р Юлиан Станкулов „LUSUS NATURAE“.