Начало / Новини

   

Новини и събития

Завърши випуск 2018 на Факултета по химия и фармация

Сто и деветнадесет бакалаври и магистри, възпитаници на Факултета по химия и фармация на Софийския университет, получиха дипломите си за завършено висше образование. 45 от тях завършват специалност „Фармация“. Петима от абсолвентите са пълни отличници.

„София филм фест“ в Софийския университет

За поредна година „София филм фест“ гостува на Културния център в Софийския университет. от 20 до 27 март 2019 г. в Театралната зала в Ректората могат да бъдат гледани десет филма от 23-ия филмов фестивал.

В Софийския университет бе отбелязана 25-годишнината на специалност „Музика“

С практико-приложен семинар с лекции на преподаватели от Катедра „Музика“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата и с концерт с участието на представителните хорови формации на факултета в Софийския университет бе отбелязана 25-та годишнина на специалност „Музика“.

Пролетна научна сесия на Факултета по математика и информатика с участие на учени от проекта УНИТе

На 16 март 2019 г. се проведе традиционната Пролетна научна сесия на Факултета по математика и информатика. Тя премина под знака на 130-годишнината от създаването на Факултета и включи доклади върху 91 научни разработки.

Изложба на Боян Боянов „Зима/Лято”

В Галерия “Алма Матер” в Ректората бе открита изложбата на Боян Боянов „Зима/Лято”. Експозицията, включваща живопис, рисунки, скулптура, може да бъде разгледана до 29 март 2019 г.

Ден на АСЕМ-2019 в Алма матер

В Софийския университет се проведе “Ден на АСЕМ-2019 - укрепване на свързаността между Европа и Азия чрез насърчаване на контактите между хората и образователния обмен“.

Международна конференция на тема "Поп-културата и младежта в Япония и България"

Софийският университет бе домакин на международна конференция, посветена на поп-културата и младежта в Япония и България. Организатор на научния форум бе Катедра "Японистика" във Факултета по класически и нови филологии на Алма матер с подкрепата на Японската Фондация и под патронажа на Посолството на Япония.

Лекции на полярна тематика бяха изнесени на научен семинар в Биологическия факултет

В Биологическия факултет на Софийския университет се проведе поредният научен семинар, в рамките на който бяха изнесени две лекции на полярна тематика. Лектори бяха проф. д-р Нешо Чипев от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и доц. д-р Любомир Кендеров от Катедра „Обща и приложна хидробиология“ към Биологическия факултет на Алма матер.

Зала по роботика и интернет на нещата бе открита във Факултета по математика и информатика

Във Факултета по математика и информатика на Софийския университет с помощта на фирма SAP Labs България бе открита нова зала R&IoT(Роботика и Интернет на нещата). Дарението включва висок клас 3D учебен принтер, учебен робот, сензори и контролери, които ще се използват при обучението на студентите от Факултета и изследователска и развойна дейност с преподавателите.

Гид на любителя астроном 2019

Катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет представя безплатна книга, достъпна онлайн, която позволява на всеки любител да се наслади на астрономическите събития през 2019 г.