Начало / Новини

   

Новини и събития

Проф. Анастас Герджиков връчи трудовите договори на новоназначените преподаватели в Софийския университет

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков се срещна днес с част от новите колеги от академичната общност и им връчи трудовите договори.

В Софийския университет бе открита изложбата „Самоличност“

Интерактивната изложба „Самоличност“ на Агенцията на ООН за бежанците гостува в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя е разположена в Централното фоайе в Ректората и може да бъде разгледана до 31 януари 2020 година. Експозицията включва десет истории на хора от Сирия, Иран, Ирак, Афганистан и Мали. Автори са Фани Бъчварова и Николай Стойков.

Завърши випуск 2019 на Факултета по математика и информатика

На тържествена церемония в Аулата 272 бакалаври от Факултета по математика и информатика получиха дипломите си за завършено висше образование. 12 от тях са с отличен успех.

Биологическият факултет продължава успешно работата по проект „Клъстери за иновации в агропродуктите“ с акроним в “Agrolabs”

По Програма за транснационално сътрудничество „Балкани – Средиземно море 2014-2020” Биологическият факултет към Софийския университет, Катедра „Екология и опазване на природната среда“, спечели и работи по изпълнението на проект: „Клъстери за иновации в агропродуктите“ с акроним “Agrolabs”.

Меморандум за сътрудничество между Факултета по журналистика и масова комуникация, УНИЦЕФ и Асоциацията на европейските журналисти в България

Във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше подписан тристранен Меморандум за сътрудничество между Факултета по журналистика и масова комуникация, УНИЦЕФ и Асоциацията на европейските журналисти в България от: проф. д-р Веселина Вълканова, Декан на ФЖМК, д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България, и Иван Радев, член на Управителния съвет на АЕЖ – България.

Започват строително-монтажни работи за Лаборатория „Интерактивна карта на изкуствата в България“

Във връзка с изпълнението на проект BG05M2OP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР)“, на 8 януари 2020 г. в сградата на адрес ул. „Акад. Георги Бончев“, бл. 6 (София) се проведе церемония за начало на строително-монтажни работи за Лаборатория „Интерактивна карта на изкуствата в България“.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с прискърбие съобщава, че на 29 декември 2019 г. на 71-годишна възраст ни напусна проф. дин Драгомир Драганов, дългогодишен преподавател в Историческия факултет.

Студентът от Алма матер Християн Стоянов бе отличен с награда за спортните си постижения

На 19 декември 2019 г. на тържествена церемония в зала „Асикс Арена“ бяха връчени най-престижните награди за спорт в България – „Спортист на годината“. В категорията „Спортист на годината с увреждания“ победител е студентът от Софийския университет Християн Стоянов.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с прискърбие съобщава, че на 2 януари 2020 г. на 84-годишна възраст ни напусна проф. дин Ахмед Садулов Ахмедов, дългогодишен преподавател в Историческия факултет.

Поклонението ще се извърши на 4 януари 2020 г. от 13.00 ч. в ритуалната зала на Новия гробищен парк в гр. Банкя, м. "Полето".

Педагогически форум „Филологически и социокултурни проблеми на русистиката“

През декември 2019 г. в София се проведе педагогически форум, в който участваха студенти, директори на детски градини и училища, възпитатели, учители и методисти, експерти, преподаватели във висши училища и представители на образователни институции – общо 253 специалисти от Армения, Афганистан, България, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Руссия, Северна Македония и Украйна.