Начало / Новини

   

Новини и събития

Приключи първият етап от проекта @PTITUDE

Приключи първият етап от проекта @PTITUDE с ръководител доц. д-р Милен Петров, зам.-декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изследванията са извършени с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“, Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства – 2018г.

Факултетът по науки за образованието и изкуствата участва в международен проект по програма „Еразъм +“

Софийският университет е партньор в двугодишния проект по програма „Еразъм +“ DEVELOPING NEW SOFTWARE FOR PSYCHOMOTOR REEDUCATION OF CHILDREN WITH AUTISM, с водеща организация Университетът в Чанаккале, Турция (Canakkale Onsekiz Mart Universitesi).

Абсолвентите от випуск 2019 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет получиха дипломите си за висше образование

381 абсолвенти от специалност „Право“ получиха дипломите си за завършено висше образование. 97 от тях са с отличен успех. Тържествената церемония се проведе в парка на Военната академия „Георги С. Раковски“.

Завърши випуск 2019 на специалност „Международни отношения“ в Юридическия факултет

Над 60 бакалаври и магистри от специалност „Международни отношения на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха дипломите си за завършено висше образование. 18 от тях са с отличен успех. Преди началото на церемонията, която се проведе в парка на Военната академия „Георги С. Раковски“, деканското ръководство поднесе венец пред паметника на Васил Левски.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 29 юли 2020 г. почина доц. д-р Емилия Минева, дългогодишен преподавател във Философския факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 1 август 2020 г. от 10.00 ч. в църквата „Света Параскева“ (София, ул. „Г. Раковски“ 58).

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски” с дълбоко прискърбие съобщава, че на 27 юли 2020 г. ни напусна един от най-утвърдените и авторитетни български географи, колега и приятел проф. д-р Стефан Петров Карастоянов, дългогодишен преподавател в Геолого-географския факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 30 юли 2020 г. (четвъртък) от 11.00 часа в Ритуалната зала на Малашевските гробища.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 28 юли 2020 г. след кратко боледуване почина проф. д-р Симеонка Бъчева, дългогодишен преподавател във Факултета по педагогика на Алма Матер.

Опелото ще се състои на 29 юли 2020 г. от 12.30 ч. в черквата към Централните софийски гробища.

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет бе открита лаборатория „Дисперсни системи и реология в чистите технологии“

В заседателната зала на Факултета по химия и фармация към Софийския университет се проведе официалното откриване на лабораторията „Дисперсни системи и реология в чистите технологии“, част от лабораторен комплекс „Наноструктурирани материали и дисперсни системи“.

Университетската ботаническа градина – Балчик отбелязва своята 65-та годишнина

На 27 юли 2020 г. Университетската ботаническа градина – Балчик отбелязва своя 65-годишен юбилей. На тази дата през 1955 г., със заповед на министъра на културата и образованието, на територията на бившата лятна резиденция на румънската кралица и под ръководството на известния български учен ботаник академик Даки Йорданов е създадена Градината.

Международен виртуален семинар на тема „Управление на данни“

Международният семинар на тема „Управление на данни“, организиран от Българския възел на Алианса за изследователски данни (Research Data Alliance), се проведе във виртуална среда на 24 юли 2020 г.