Начало / Новини

   

Новини и събития

Най-добрите математици се събират в Бургас за престижната студентска олимпиада по математика

Бургас ще бъде домакин на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ 2024). Престижното състезание се очаква да събере повече от 150 участници.

Международен семинар, посветен на проучването и реставрацията на подвързиите на средновековни ръкописи

Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ бе домакин на международен семинар, посветен на проучването и реставрацията на подвързиите на средновековни ръкописи. Семинарът се проведе със съдействието на Фондация „Балканско наследство“, а лектор бе д-р Николаос Сарис, старши реставратор в Националната библиотека на Гърция в Атина.

Позиция на Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 20 февруари 2024 г. прие с единодушие позиция във връзка с планираната от Министерския съвет реформа в сферата на висшето образование, касаеща отпадането на студентските такси.

Проф. Георги Вълчев: „Освобождението е дело, възможно само за свободните духом хора“

С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в София на 19 февруари 2024 г. бе почетена паметта на Апостола на свободата.

Слово на церемонията по повод 151-годишнината от гибелта на Левски произнесе ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Георги Вълчев.

Изложба с фотографии и детски рисунки от войната в Украйна бе представена в Софийския университет

В Софийския университет бе открита изложбата „Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки“, посветена на две години от началото на руската агресия срещу Украйна и десет години от началото на същинската война. Организатори на събитието са Софийският форум за сигурност, Посолството на Украйна в България и Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“.

С над 1 млн. лева INSAIT стартира стипендиантската програма EXPLORER за талантливи български кандидат-студенти

Финансовите средства са дарени от технологичния сектор и ще осигуряват четиригодишни стипендии от 72 000 лв. на човек за най-изявените ни младежи в областта на математиката и информатиката.

Сдружение „Пи Ем Ай – България Чаптър“ финансира лицензиран достъп до учебното съдържание на PMI Project Management Ready™ за Стопанския факултет

Поредно успешно партньорство утвърди лидерската позиция на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в партньорството му с бизнеса. Сдружение „Пи Ем Ай – България Чаптър“ предостави достъп до учебното съдържание на PMI Project Management Ready™ за студентите от факултета. През изминалия зимен семестър тази сертификационна програма бе предложена в избираем курс за магистърските програми на факултета, а в момента преподавателският екип подготвят адаптацията ѝ към бакалавърските програми.

Мониторинг на медийната среда за демократична комуникация в Европа: да посрещнем предизвикателствата на изборната година

На 15 февруари 2024 г. в Брюксел бе проведена заключителната конференция на MediaDelCom - тригодишен (2021-2024) изследователски проект, финансиран от програмата на Европейския съюз за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ и координиран от университета в Тарту, Естония.

Стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет за 2024 г.

Конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда за шестнадесета поредна година. Предложенията за носител на Наградата се приемат до края на месец юли 2024 г.

Започва Деветият конкурс за Голямата награда за научна и изследователска дейност "Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Голямата награда за научна и изследователска дейност “Софийски университет "Св. Климент Охридски” е учредена с решение на Академичния съвет от 24 септември 2008 г., протокол №14 и има за цел да материализира и потвърди признанието от страна на Софийския университет „Св. Климент Охридски” към видни български учени, допринесли за увеличаване престижа на науката и за издигане нивото на научните изследвания в България.