Начало / Новини / Новини и събития

   
Приключиха Докторантски четения 2018 на Философския факултет

Третите Докторантски четения на Философския факултет завършиха с тържествена церемония и връчване на грамоти на отлично представилите се участници. През изминалите два дни 25-те участници от различни специалности във Философския факултет представяха въпроси и проблеми, свързани с техните дисертационни трудове и участваха активно в тематичните дискусии.

Преподаватели и студент от Катедра „Визуални изкуства“ участваха в международен фестивал на съвременното изкуство

Д-р Венцислава Стоянова, асистент в катедра "Визуални изкуства" на Факултета по науки за образованието и изкуствата и д-р Красимира Дренска – хоноруван асистент в същата катедра, взеха участие в Международния фестивал на съвременното изкуство "Резонанс", който се проведе през септември тази година в Пловдив.

Във Философския факултет започнаха Докторантски четения 2018

За трета поредна година Философският факултет на Софийския университет провежда Докторантски четения. В продължение на два дни 25 участници от различни специалности – „Реторика“, „Политология“, „Психология“, „Публична администрация“, „Европеистика“, „Социология“, „Културология“ и „Библиотечно-информационни науки“, ще представят въпроси и проблеми, свързани с техните дисертационни трудове.

Преподаватели от Алма матер участваха в Международния арт симпозиум "Артефакт" в Сърбия

Заместник-деканът на Факултета по науки за образованието и изкуствата и ръководител на катедра „Визуални изкуства“ проф. д-р Стефан Алтъков и проф. д-р Лаура Димитрова, преподавател в същата катедра, взеха участие в Международния арт симпозиум "Артефакт", който се състоя в гр. Велико градище, Сърбия от 10 до 17 септември 2018 г.

Изложби по проект АRT points в Прага, Виена и Братислава

От 12 до 14 септември 2018 г. студенти, докторанти и преподаватели от Факултета по науки за образованието и изкуствата към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ представиха три изложби в българските културни институти в Прага, Виена и Братислава.

Втора международна конференция по философия PhiloSophia

В Ректората на Софийския университет започна Втората международна конференция PhiloSophia. В научния форум участват лектори от девет държави: България, Великобритания, Полша, Сърбия, Турция, Финландия, Холандия, Черна гора и Швеция.

Факултетът по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет става Факултет по науки за образованието и изкуствата

Министерският съвет на Република България прие постановление, с което Факултетът по начална и предучилищна педагогика в структурата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се преобразува във Факултет по науки за образованието и изкуствата.

Трета работна среща по проект Materials Networking

Започна третата работна среща Advanced Materials по проекта Materials Networking, финансиран от програма „Хоризонт 2020“ на Европейската комисия. Събитието се провежда от 11 до 14 септември 2018 г. в курорта Дюни, България.

Преподаватели от Алма матер с изложба в Българския културен институт във Варшава

Проф. д-р Стефан Алтъков, заместник-декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика и ръководител на Катедра „Визуални изкуства“ и проф. д-р Лаура Димитрова от същата катедра представиха изложбата „Бележки“ в Българския културен институт във Варшава, Полша.

Президентът на Република Индия изнесе лекция в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ президентът на Република Индия Рам Натх Ковинд изнесе лекция на тема: „Образованието като инструмент на промяна и общ просперитет“. Преди това той разгледа изложбата „Санскрит: Споделеното наследство“ и книги, издадени от Софийския университет и Клуб „Приятели на Индия“. Двете експозиции са представени в Централното фоайе на Ректората.

Доцент Галина Русева-Соколова бе удостоена със световна награда за хинди

Доцент Галина Русева-Соколова от Факултета по класически и нови филологии бе отличена с Вишва Хинди Самман (विश्व हिन्दी सम्मान, Световна награда за хинди). Наградата ѝ бе връчена от министъра на външните работи на Р. Индия г-жа Сушма Сварадж по време на 11-тата Световна конференция за езика хинди, която се проведе в Мавриций от 18 до 20 август 2018.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с прискърбие съобщава, че на 3 септември 2018 г. ни напусна проф. доктор по право Николай Натов.

Поклонението ще се състои на 5 септември 2018 г. в 13.00 часа в църквата „Св. Неделя“ и в 14.30 часа на Централните софийски гробища.

Ден на отворените врати на магистърските програми в Алма матер

За поредна година Софийският университет организира Ден на отворените врати на магистърските програми. Събитието се проведе в Централното фоайе в Ректората, където на специално разположени щандове всеки желаещ имаше възможност да научи повече за магистърските програми, предлагани в Алма матер.

Алма Алтер получи награда за Алтернативна класика в Москва

Спектакълът на Театър-лаборатория "Алма Алтер" „Ромео и Жулиета, сонет за безсмъртната любов“ получи Наградата за алтернативна класика на Московския Международен театрален фестивал на Университетските театри, който се проведе по време на XII Световен конгрес на Университетските театри.

Софийският университет обявява допълнителен прием за учебната 2018/2019 година

4 486 новоприети студенти са се записали след приключване на трите класирания в кандидатстудентската кампания за учебната 2018/2019 година на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 31 от тях са лауреати от национални и международни състезания и олимпиади.

Проф. Анастас Герджиков се срещна с представители на образователни и академични институции от Република Корея

По време на посещението си в Република Корея през август 2018 г. ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков проведе срещи в три от най-реномираните образователни и академични институции на страната: Университета "Сонгюнгуан", Корейската фондация и Академията по кореистика.

Международна научна конференция „Логико-философският трактат 1918 – 2018. Началото на философската модерност“

Философският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Българският културен институт „Дом Витгенщайн“ – Виена и Виенският университет организираха конференция, посветена на 100-годишнината на Логико-философския трактат на Витгенщайн.

Европейско лятно училище по логика, език и информация (ESSLLI 2018)

От 6 до 17 август 2018 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на юбилейното 30-то Европейско лятно училище по логика, език и информация (ESSLLI 2018). Всяка година то се провежда в различна държава в Европа, а организатор е Асоциацията по логика, език и информация (FOLLI).

Учени от Университета в Кеймбридж посетиха Факултета по химия и фармация

От 17 до 20 юли 2018 г. във Факултета по химия и фармация на Алма матер гостуваха световноизвестните изследователи от Катедрата по материалознание и металургия на Университета в Кеймбридж проф. Линдзи Гриър и проф. Васан Кумар. Събитието се проведе в рамките на проекта Materials Networking, финансиран от програмата "Хоризонт 2020" на ЕС.

56-ият летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти приключи

В Националния учебен център на Българския червен кръст в с. Лозен бе официално закрит ежегодният Летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти. Семинарът се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката на Република България и Софийския университет. Цялостната подготовка, организация и провеждане на семинара са поверени на Факултета по славянски филологии.

95 години Българско ботаническо дружество и 63 години Университетска ботаническа градина-Балчик

С поднасяне на венци пред паметната плоча на създателя на Ботаническата градина акад. Даки Йорданов, изложба за историята и дейността на Българското ботаническо дружество, слово на председателя на ББД проф. Д. Темнискова и поздравителни адреси на 27 юли 2018 г. в Университетската ботаническа градина в Балчик бе отбелязан двоен празник – 95 години от основаването на Българското ботаническо дружество и 63-годшнината на Ботаническата градина в Балчик.

Медали за българския отбор на Международната олимпиада по физика

Българският отбор спечели три медала и две почетни грамоти на 49-та Международна олимпиада по физика за ученици. Състезанието се състоя от 21 до 28 юли 2018 г. в Лисабон и в него участваха над 400 ученици от 90 държави от цял свят.

Успех за българския отбор на Международната олимпиада по химия

Българският отбор се представи изключително успешно на Международната олимпиада по химия, която се проведе от 19 до 29 юли 2018 г. в Прага и Братислава. В юбилейното 50-то издание на най-голямото международно състезание участваха над 300 ученици.

Трето класиране на кандидат-студентите за учебната 2018/2019 г. в Софийския университет

Третият и последен етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2018/2019 г. беше обявен днес.

В третия етап на класиране участват потвърдилите от първия или втория етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-горна желана специалност, както и всички, некласирани на първите два етапа. Резултатите от третото класиране са окончателни.

Националният отбор по биология завоюва медали на Международната олимпиада по биология в Техеран

Българските олимпийци по биология постигнаха най-големия си успех на 29-та Международна олимпиада по биология в Техеран, Иран. Участие в надпреварата взеха 261 ученици от 71 страни. България е една от шестте страни-основателки на олимпиадата през 1989 г.

Първи успешни стъпки отбеляза проектът за изграждане на Център за компетентност в областта на чистите технологии

Проект „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“ за изграждане на Център за компетентност (Clean&Circle), представи напредъка си на втора разширена среща на Управителния съвет, която се състоя на 23 юли 2018 г. в Биологическия факултет на Софийския университет.

Пет български университета създават уникален Център за върхови постижения в областта на информатиката и ИКТ

На 20 юли 2018 г. в гр. Бургас се проведе откриваща пресконференция по проект УНИТе (Университети за наука, информатика и технологии в е-обществото, BG05M2OP001-1.001-0004-C01). Основната цел на проекта е създаването на Център за върхови постижения в областта на информатиката и информационните и комуникационни технологии (ИКТ).

„Алма Алтер“ взе участие в Международния театрален фестивал „Експеримент“ в Полша

Трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер“ представи две постановки на Международния театрален фестивал „Експеримент“ в Полша – моноспектакъла „Септември“ по Гео Милев и мюзикъла „Красавицата и звяра“ .

Второ класиране на кандидат-студентите за учебната 2018/2019 г. в Софийския университет

Вторият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2018/2019 г. беше обявен днес.

4 248 новоприети студенти са се записали или са потвърдили специалността, в която са класирани на първия етап. За втория етап на класиране са приети още 1 909 студенти.

Паневропейският проект EUthyroid е успешна стъпка в решаване на проблемите с дефицита на йод в Европа

Успешно завърши финансираният по програма „Хоризонт 2020“ паневропейски проект EUthyroid (юни 2015-Май 2018 ). Участници в проекта са 22 държави-членки на Европейския съюз и още 5 държави от Западна и Централна Европа (Исландия, Израел, Македония, Норвегия и Швейцария), които представлят около 94% от европейското население. Представител на България е Медицинският факултет на Софийския университет“ Св. Климент Охридски“.

56-ти летен семинар по български език и култура

В Националния учебен център на Българския червен кръст в с. Лозен започна традиционният летен семинар по български език и култура. Той ще продължи до 4 август 2018 г. Тази година в семинара участват 84 души от 26 страни.

Биологическият факултет продължава работата по проекта AgroLabs-AgroFood Innovation Clusters

По Програма за транснационално сътрудничество „Балкани – Средиземно море 2014-2020” Биологическият факултет към Софийския университет, Катедра „Екология и опазване на природната среда“, спечели и започна работа по изпълнението на проект: “AgroLabs-AgroFood Innovation Clusters”, акроним на проекта: „AgroLabs“.

Лятно докторантско училище Big Data Summer School’2018

От 8 до 15 юли 2018 г. в гр. Банкя се провежда Лятно докторантско училище на тема Big Data Summer School. То е организирано от Факултета по математика и информатика на Алма матер и е подкрепено от проект на Докторантския център „Св. Климент Охридски“ № BG05M2OP001-2.009-0013, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Първо класиране на кандидат-студентите за учебната 2018/2019 г. в Софийския университет

Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2018/2019 г. беше обявен днес.

7 104 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище. 551 души са подали документи за класиране в специалност „Медицина“.

VI международна конференция „Детската перспектива към училището, преподаването и ученето“

В Софийския университет започна VI-та международна конференция „Детската перспектива към училището, преподаването и ученето“ („Children's Perspective on School, Teaching and Learning“). Тя ще продължи до 9 юли 2018 г. и в нея ще вземат участие педагози от Австралия, България, Германия, Испания, САЩ и Япония.

Създадено бе Сдружение „Център за върхови постижения „Наследство БГ“

На 4 юли 2018 г. в Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе учредително събрание за създаване на Сдружение „Център за върхови постижения „Наследство БГ“.

 

Представяне на изданието „Станиславов чети-миней. Том 1. Издание на текста”

В Заседателна зала 1 на Ректората се състоя официалното представяне на изданието на „Станиславов чети-миней. Том 1. Издание на текста” с автори проф. Анна-Мария Тотоманова и доц. Диана Атанасова.

В Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше представен проект „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 4 юли 2018 г. се състоя публичното представяне на проект BG05M2OP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“, който се финансира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“.

Софийският университет разработва иновативни продукти в партньорство с бизнеса

Софийският университет е партньор по проект за разработване на иновативен уред, който представлява новост за европейския и световен пазар. Проектът е финансиран от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ и се изпълнява съвместно с „Милкотестер“ ООД.

Студентка от Софийския университет спечели Световната олимпиада по новогръцки език

В юбилейната си 25-а академична година специалност „Новогръцка филология“ се радва на големия успех на Силвия Желева, студентка в 4-ти курс на бакалавърската програма, която стана победител във Втората Световна олимпиада по новогръцки език.

Най-голямата студентска експозиция в рамките на проекта „АRT points“ беше открита в галерия „Алма матер“

На 2 юли 2018 г. в двете зали на галерия „Алма Матер“ в Ректората на Софийския университет бе открита изложба на дипломираните бакалаври (2017/2018г.) от Катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет.

Информационен семинар за кампанията Отличие „Знак за качество на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Заседателна зала 1 на Ректората се проведе информационен семинар за представяне на Отличието „Знак за качество“.

Екипът на проект Materials Networking във Факултета по химия и фармация представи основните теми на работата си

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет на среща с журналисти бяха представени основните теми и области, в които работят учените в рамките на проект Materials Networking

Международна изложба „Графични Транс-Формации I“

В Галерия „Алма матер“ в Ректората на Софийския университет бе открит художественотворческият форум „Графични Транс-Формации - I“ (Цифрови и хибридни графични техники). Международният проект свързва оригиналната графика и арт книгата с цифровите технологии във възможно най-широкия аспект на приложението им като художествен графичен инструментариум.

Трима преподаватели от Софийския университет бяха удостоени с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

Проф. Здравка Константинова и проф. Мария Нейкова от Факултета по журналистика и масова комуникация и доц. д-р Екатерина Драганова от Факултета по класически и нови филологии бяха удостоени с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. дюн Методи Марков, дългогодишен преподавател в Юридическия факултет, Катедра „Гражданскоправни науки“.

Поклонението ще се състои на 26.6.2018 г. от 11.00 ч. в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Втората кандидатстудентска сесия за учебната 2018/2019 г. приключва с изпити по френски език и по география

Днес в 9.00 часа започна изпитът по френски език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В аудитория 292 на Ректората кандидат-студент изтегли вариант № 2, по който ще работят 58 заявили участие в изпита. Председател на изпитната комисия е доц. Маргарита Руски-Вандова.

Втората кандидатстудентска сесия продължава с изпити по журналистика (устен), по физика, събеседване за специалност „Изобразително изкуство“ и събеседване за специалност „Графичен дизайн“

Днес в 9.00 часа в Ректората на Софийския университет започна устният изпит по журналистика. Допуснати до изпита са 427 кандидат-студенти, които на писмения изпит са получили оценка, не по-ниска от добър (3.50).

Изложба „Близкият изток през погледа на българските учени”

Във фоайето на Централната университетска библиотека бе открита изложбата „Близкият изток през погледа на българските учени”. Тя се организира от Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” и Факултета по класически и нови филологии и може да бъде разгледана до края на юли 2018 г.

Започна серията от лекции „Пред-докторантски четения“ на Факултета по класически и нови филологии

Факултетът по класически и нови филологии започна провеждането на „Пред-докторантски четения“, серия от лекции, които ще бъдат изнасяни от чуждестранни и български учени с цел привличане на магистрите на ФКНФ и други, завършващи магистърски програми в Софийския университет и страната студенти като докторанти на Факултета.