Начало / Новини / Новини и събития / In memoriam

   
In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 17 ноември 2020 г. почина доц. д-р Антон Филипов (1960-2020) основател на Центъра за въздушно наблюдение към Софийския университет, ръководител на катедра „Картография и ГИС“, учредител и член на Управителния съвет на Асоциация на професионалните географи и регионалисти и преподавател във Геолого-географския факултет на Алма матер.

Доц. д-р Антон Филипов беше един от радетелите на енергийния преход към възобновяеми източници у нас и ценен консултант при изграждане на ветрови и слънчеви централи. Създател и участник в редица модерни учебни планове и програми в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Доц. Филипов се оказа единственият, когото държавата можеше да призове в ранното утро на 13 ноември 2011 г. край севлиевското село Ловнидол, където неговите безпилотни самолети установиха степента на поражения сред взривени военни складове. На следващата година държавата отново го призова да помага – този път за взривовете край Петолъчката. С безпилотните му самолети неведнъж разузнавателни подразделения на Българската армия правеха учения и впечатляваха нейното командване. Методите му за въздушни наблюдения даваха нови хоризонти и пестяха огромна енергия при археологически изследвания – нещо, което беше забелязано дори сред научните среди в Китай. Беше търсен специалист и увлекателен лектор както в България, така и в чужбина. Той беше един от малцината географи с научна програма в българската станция на о. Ливингстън.

С личния си пример на професионално поведение, с ерудиция и опит, с неподправения си финес и елегантност, с винаги бодрия си дух, той буди възхита и вдъхновение за поколения наши колеги. Безкрайно ще ни липсват респектиращото му присъствие и безусловна подкрепа по пътя на нашето усъвършенстване!

Поклон пред паметта и делото на Антон Филипов!

От Академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски”