Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Лилия Райчева бе удостоена с Почетния знак на държавния глава

   
Проф. Лилия Райчева бе удостоена с Почетния знак на държавния глава

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев удостои с държавни отличия изявените български журналисти Милен Гетов, Даниела Кънева и Лилия Райчева.

Проф. Лилия Райчева, дългогодишен преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, бе удостоена с Почетния знак на президента за своя значим принос към българската журналистика, за отстояване на високи художествени и образователни стандарти в развитието на обществото и по повод отбелязването на нейна годишнина. Румен Радев изтъкна, че визията на Лилия Райчева за качествена журналистика оживява в създадените от нея телевизионни предавания, сред които е и известното на всички българи „Минута е много“.

В изказването си президентът подчерта, че дейността на всички наградени е пример за отстояването на смисъла и честта на професията и безспорно могат да бъдат наречени съвременни будители. По думите му отличията са признание за техния безспорен професионализъм, успехи и ценностен мироглед.

Според Румен Радев дължим признание на онези журналисти, които с труд, талант и кураж са доказали през годините, че медията и обществото са съюзник в търсенето на новото, в отстояването на истината и защитата на неотменните права и ценности.

Президентът добави още, че отговорността на журналиста пред аудиторията е да информира безпристрастно, да разкрива нови хоризонти, да анализира и критикува, но винаги уповавайки се на своята собствена съвест. Според Радев качествената журналистика изисква не само талант и труд, но и смелост да рушиш догми, да преодоляваш ограничения и да оставаш верен на своите убеждения.

1

Снимка: Прессекретариат на Президента на Репубика България