Начало / Новини / Новини и събития / Открита бе фотоизложба „България и Аржентина - 30 години сътрудничество в Антарктида“

   
Открита бе фотоизложба „България и Аржентина - 30 години сътрудничество в Антарктида“

В Централното фоайе на Софийския университет бе открита фотоизложба, представяща сътрудничеството в изследването на Антарктида между България и Аржентина. След официалното откриване, в заседателна зала 1 на Ректората бе подписано споразумение за сътрудничество между Българския антарктически институт и Националната антарктична дирекция на Министерството на външните работи на Република Аржентина.

На събитието присъстваха ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков, проф. Христо Пимпирев – директор на Българския антарктически институт, зам.-министърът на външните работи на Аржентина Гийермо Кармона, посланикът на Аржентина в България Алфредо Атанасоф.

1-1

Изложбата бе открита от проф. Христо Пимпирев, който приветства всички и заяви, че с изложбата се отбелязва 30-годишнината на приятелската връзка между България и Аржентина в Антарктида. Той припомни, че съвсем наскоро бе отбелязана и 30-годишнината от подписването на Мадридския протокол и бе представена изложбата "България и Испания, приятели в Антарктида" и изрази радостта си, че отново Алма матер е домакин на събитието.

2-2

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков заяви, че за него е удоволствие и чест да участва в откриването на изложбата. Той отбеляза, че експозициятa е ясно доказателство за сътрудничеството, което направи възможно нашите антарктици да бъдат толкова успешни през последните години. „Радвам се, че това събитие, което отбелязва юбилея на нашите отношения, ще бъде и повод да подпишем споразумение за бъдещето“, каза още проф. Герджиков и благодари на всички, които направиха това възможно и на тези, които ще помагат и занапред.

Присъстващите на събитието бяха поздравени също и от Алфредо Атанасоф и Гийермо Кармона.

6-6

След откриването на изложбата в Заседателна зала 1 проф. Христо Пимпирев и Гийермо Кармона подписаха споразумение за антарктическо сътрудничество между Българския Антарктически Институт, като Национален оператор на българските дейности в Антарктика, и Дирекция Антарктика към Министерството на външните работи на Република Аржентина.

3-3
4-4
5-5