Начало / Новини / Новини и събития / Посланикът на Франция в България г-жа Флоранс Робин подкрепя дигиталната трансформация в здравеопазването

   
Посланикът на Франция в България г-жа Флоранс Робин подкрепя дигиталната трансформация в здравеопазването

Посланикът на Франция в България г-жа Флоранс Робин се срещна с представители на Консорциум „Дигитална Медицина“ в посолството на Франция в София с цел обсъждане на възможностите за сътрудничество с френски институции, компании и университети в областта на дигиталната медицина.

На срещата присъстваха председателят на Френско-Българската Търговска и Индустриална Камара г-н Стефан Делайе, представителите на Консорциум „Дигитална Медицина“ в лицето на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков, заместник-деканът на Медицинския факултет на Софийския университет проф. д-р Любомир Спасов и управителят на Консорциума г-жа Вася Манолова.

11

Бяха обсъдени предложения за дигитализация и модернизация на здравеопазването, включително създаване на електронни регистри в трансплантологията и онкологията, развитие на системата и международното сътрудничество в трансплантология и представяне на съвременни решения за автоматизация и роботизация. По време на срещата бяха обсъдени основните цели на Консорциума и бяха маркирани следващи стъпки за сътрудничество.

Консорциум „Дигитална медицина“ е общ проект на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и дружеството Алианс Медика Кепитъл ООД /член на ФБТИК/. Консорциумът участва в разработване на проекти, програми и продукти в областта на изследванията и иновациите, свързани с нови приложения и системи за дигиталната медицина. Цели се развитие на дигиталната медицина, подобряване ефективността и въвеждането на нови решения с оглед дигиталната трансформация на сектора и повишаване на качеството на здравеопазването съгласно европейските стандарти.