Начало / Новини / Новини и събития / Студентите от Медицинския факултет на Софийския университет възобновяват учебните занятия на 16 декември 2021 г.

   
Студентите от Медицинския факултет на Софийския университет възобновяват учебните занятия на 16 декември 2021 г.

Ръководството на Софийския университет и на Медицинския факултет на Софийския университет проведоха среща с министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

„Не е редно да страдат студентите и аз няма да допусна това да продължава“, беше категорична проф. Сербезова. Тя припомни вчерашното си решение временно да бъдат преустановени всички действия по вливането на болница ''Лозенец'' в специализираната детска болница ''Проф. д-р Иван Митев''.

„Медицинският факултет има база за обучение и студентите могат да провеждат нормален учебен процес“, посочи от своя страна ректорът на Софийския университет. Във факултета учат 1100 студенти, а болница „Лозенец“ е базата за обучение на Софийския университет. „Студентите са изключително притеснени. 80% от преподавателите са наши лекари, а за съжаление някои от тях напускат. Ако загубим академичния си състав, трудно бихме могли да го възстановим“, обясни доц. Дорина Асенова.

Относно изграждането на нова детска болница проф. Герджиков посочи, че Софийският университет е съгласен с изграждането й на територията на болница „Лозенец“. „Но доброто и правилно решение би било да има две отделни болници. Не може да разрушиш вече съществуваща болница с 18 отделения, където се обучават студенти“, категоричен е ректорът на Софийския университет. Според него трайният изход от ситуацията е болница „Лозенец“ да премине към Софийския университет.

Здравният министър заяви, че след като разговаря с всички ангажирани страни, ще вземе окончателно решение, което да е най-доброто за детското здравеопазване в страната.

Проф. Герджиков и проф. Сербезова се договориха на следваща среща, предвид епидемичната обстановка в страната, да обсъдят възможностите за връщане на всички студенти към присъствена форма на обучение.

От утре, 16 декември 2021 г., студентите в Медицинския факултет на Софийския университет възобновяват учебните си занятия. Те остават в готовност да защитават правото си на обучение.