Начало / Новини / Новини и събития

   
Студентът на Алма матер Християн Стоянов спечели световна титла в леката атлетика

На провеждащото се от 7 до 15 ноември 2019 г. в Дубай Световно първенство за хора с увреждания Християн Стоянов спечели първо място в дисциплината 1500 м.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с прискърбие съобщава, че ни напусна проф. дмн Владимир Чакалов.

Поклонението ще се състои на 12 ноември 2019 г. от 14.00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Полярниците от 28-Българска антарктическа експедиция получиха националния флаг от държавния глава

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев връчи националния флаг на участниците в 28-ата Българска антарктическа експедиция.

Петнадесета национална конференция по етика на тема: „Етика и технологичен риск“

В Софийския университет се провежда Петнадесетата национална конференция по етика на тема „Етика и технологичен риск“. Тя се организира от секция „Етически изследвания“ към Института за изследване на обществата и знанието при Българската академия на науките и Катедра „Логика, етика и естетика“ при Философския факултет на Алма матер. Форумът, който ще продължи до 13 ноември 2019 г., се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Учредяване на Катедра „Жозе Сарамаго“ на Института „Камойш“ в Софийския университет

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и посланик Луиш Фаро Рамош, президент на „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика при Министерството на външните работи на Португалия подписаха споразумение за учредяване на катедра „Жозе Сарамаго“ във Факултета по класически и нови филологии.

Доц. д-р Лиляна Стракова е новият декан на Факултета по педагогика на Софийския университет

На Общо събрание, проведено на 30 септември 2019 г., за декан на Факултета по педагогика беше избрана доц. д-р Лиляна Стракова. На събранието бяха издигнати две кандидатури – на доц. д-р Лиляна Стракова и на проф. д-р Румяна Пейчева-Форсайт. На второ гласуване с 21 гласа беше избрана доц. д-р Лиляна Стракова.

Отборите на Софийския университет завоюваха злато, сребро и бронз на Осмата национална студентска олимпиада по компютърна математика

От 8 до 10 ноември 2018 г. в София се проведе Осмата национална студентска олимпиада по компютърна математика "Академик Стефан Додунеков" (CompMath-2019). Домакин на CompMath-2019 бе Техническият университет -София.

Изложба на проф. д-р Стефан Алтъков и проф. д.изк. Лаура Димитрова в галерия „БЛОК“, Белград

Проф. д-р Стефан Алтъков, ръководител на Катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата, и проф. д.изк. Лаура Димитрова от същата катедра представиха изложбата „Незавършени поеми“ в галерия „БЛОК“, Белград, Сърбия.

Научно-практически форум “Креативност и иновации в образованието”

В Софийския университет “Св. Климент Охридски” се провежда научно-практически форум “Креативност и иновации в образованието”, в рамките на който се представя опита на изследователи и практици от иновативни детски градини и училища в България, САЩ, Великобритания, Канада, Индия, Холандия, Китай и Норвегия. Събитието е организирано от Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Международна конференция "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта"

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет за единадесети път се провежда международната конференция "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта". Научният форум е посветен на 90- годишнината на спортната дейност в Университета и е част от традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Младежка научна конференция Климентови дни 2019 в Биологическия факултет

В Биологическия факултет започна традиционната Младежка научна конференция Климентови дни 2019 - ежегодната научна конференция на факултета, която се провежда в рамките на Климентовите дни на Софийския университет. Организатори на събитието са Биологическият факултет на Алма матер, Фонд „Научни изследвания“ и Научноизследователският сектор на Университета.

Предприемачеството – от малките стъпки до големия успех - Европейски ден на предприемача 2019

Научноизследователският сектор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведе в Дома на Европа в София 17-то издание на Европейския ден на предприемача - 2019 г. Мотото на форума тази година бе „Предприемачеството – от малките стъпки до големия успех“.

Доц. д-р Бойко Пенчев беше преизбран за декан на Факултета по славянски филологии на Софийския университет

На Общо събрание, проведено на 6 ноември 2019 г., деканът на Факултета по славянски филологии доц. д-р Бойко Пенчев беше избран за втори мандат.

Иновативен дизайн на Центъра за върхови постижения УНИТе

Центърът за върхови постижения в областта на информатика и информационни и комуникационни технологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по проекта УНИТе ще бъде разположен в модерна Г-образна сграда. В него ще има лаборатории за Интернет на нещата (IoT), „Отворени данни и услуги с тях за гражданите“, „Интернет на нещата в интелигентните градове“ и „Data Science“, конферентни зали, стаи за видеоконферентни разговори, иновационни форуми и др.

Доц. д-р Мира Маркова е новият декан на Историческия факултет на Софийския университет

На Общо събрание, проведено на 5. 11. 2019 г., доц. д-р Мира Маркова бе избрана за декан на Историческия факултет. Кандидатурите за поста бяха две: на проф. д-р Александър Николов и на доц. д-р Мира Маркова. След проведен балотаж доц. д-р Мира Маркова бе избрана с 40 на 36 гласа.

Ректорът на Алма матер бе удостоен с наградата „Златен век“ – звезда и грамота на Министерството на културата

На тържествена церемония по повод Деня на народните будители в зала „Средец“ на Министерството на културата министър Боил Банов отличи бележити дейци на културата и изкуствата. Чрез тези награди Министерството на културата засвидетелства своето признание към цялата общност, която съхранява българските ценности през годините.

Блестящо представяне на възпитаниците на Софийския университет на Третото национално състезание по медиация за студенти

На 1 и 2 ноември 2019 г. в Пловдив се проведе Третото национално състезание по медиация за студенти. В надпреварата се включиха 66-ма участници от девет български университета. Всички седем отбора – шест от Юридическия факултет и един от Стопанския факултет – представиха блестящо Софийския университет на състезанието.

Нова експозиция с материали от XXVII Българска антарктическа експедиция в Националния природонаучен музей

В зала „Риби” на Националния природонаучен музей при БАН бе представена нова експозиция с материали от XXVII Българска антарктическа експедиция. Събитието бе открито от проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт и Националния център за полярни изследвания към Софийския университет, и проф. Николай Спасов, директор на НПМ-БАН.

Изложба „25 години специалност „Изобразително изкуство“

На 4 ноември 2019 г. в присъствието на декана на Факултета по науки за образованието и изкуствата доц. дпн Милен Замфиров, на преподаватели, студенти и много гости в пространството на галерия „Алма Матер“ беше открита изложбата на преподавателите от Катедра „Визуални изкуства“ на факултета.

Доц. дпн Милен Замфиров е новият декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата

На Общо събрание, проведено на 31 октомври 2019 г., за декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата беше избран доц. дпн Милен Замфиров.

Кандидатурите за декан бяха две: на проф. д-р Адриан Георгиев и на доц. дпн Милен Замфиров. Доц. дпн Милен Замфиров беше избран с 51 на 35 гласа.

Втори балкански семинар на Асоциацията на младите полярни изследователи

В Софийския университет се състоя Вторият балкански семинар на Асоциацията на младите полярни изследователи. Срещата бе на тема „Приносът на младите полярни изследователи от Югоизточна Европа за антарктическата наука“ и в нея участваха млади учени от полярните експедиции на България и Турция.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков беше удостоен със званието „Следовник на народните будители“

На церемония, която се проведе на 1 ноември 2019 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше удостоен със званието „Следовник на народните будители“.

Международна научна конференция "Литературната периферия: памет и употреби"

В Конферентната зала в Ректората се провежда международната научна конференция „Литературната периферия: памет и употреби“. Двудневният научен форум се организира от Факултета по славянски филологии на Софийския университет.

Премиера на двутомното издание „Розата на Балканите“ от проф. Иван Илчев

В Аулата на Софийския университет бе представено двутомното издание на издателство „Колибри“ „Розата на Балканите“ от проф. Иван Илчев. Изданието е с подзаглавие „Кратка българска история за любопитни читатели“. Том I обхваща историята на България до края на XIX век, а том II - историята на България през XX век.

С нова магистърска програма стартира учебната година за магистри в Богословския факултет

На 3 ноември 2019 г. в Богословския факултет на Софийския университет бе открита учебната 2019-2020 година за магистри. Тържеството се проведе в Аулата на факултета. 110 магистри се обучават в 9 магистърски програми. От тази година стартира и новата програма „Църковното изкуство в България (Опазване, оценяване, презентиране)“.

Най-голямата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права бе представена в Софийския университет

В Конферентната зала в Ректората се проведе информационен ден, посветен на устойчивото развитие на градовете и жилищните политики. Събитието е част от проект “Build Solid Ground”, изпълняван от Habitat for Humanity Bulgaria (Фондация „Подслон за човечеството“) и се организира от фондацията и Геолого-географския факултет.

Доц. д-р Анна Ангелова бе удостоена с Почетен знак със синя лента на Софийския университет

На заседание на Академичния съвет ректорът проф. дфн Анастас Герджиков удостои доц. д-р Анна Ангелова с Почетен знак със синя лента на Софийския университет. Доц. Ангелова получи отличието за своята всеотдайна и професионална работа като директор на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“.

30 нови преподаватели започват работа в Софийския университет. Ректорът връчи трудовите договори на 27 от тях

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с част от най-новите си колеги, преподаватели в различни факултети на Алма матер. Той проведе кратък разговор с тях и ги поздрави за избора им да станат част от академичния състав на най-старото българско висше училище. Връчвайки трудовите договори, ректорът пожела на преподавателите успех.

Четвърта съвместна научна конференция на катедрите "Европеистика" и "Политология“ към Философския факултет

В Конферентната зала на Ректората се провежда Четвъртата съвместна научна конференция на катедрите "Европеистика" и "Политология“ към Философския факултет на Софийския университет. В рамките на научния форум докторанти, студенти и преподаватели ще обсъдят важни теми за бъдещето на ЕС и България, след изборите за Европейския парламент.

Официално бе открита обновената сграда на Университетския център „Академия за деца“

Официално бе открита обновената сграда, в която ще функционира Университетският център „Академия за деца“, на ул. „Коста Лулчев“ № 27. Предназначението на Центъра (УЦАД) е да реализира социално отговорната и хуманна политика за подпомагане на семействата на преподавателите и служителите в Софийския университет чрез осигуряване на допълнителни възможности за целодневен и почасов престой в УЦАД за анимация и за образователни услуги по тяхно заявено желание за определен срок.

Доц. д-р Климент Найденов е новият декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет

На Общо събрание, проведено на 22 октомври 2019 г., за декан на Геолого-географския факултет беше избран доц. д-р Климент Найденов.

Кандидатурите за декан бяха две: на проф. д-р Васил Маринов и на доц. д-р Климент Найденов. Доц. д-р Климент Найденов беше избран с 57 на 39 гласа.

С лекция на проф. Димитър Съсълов от Харвард пред стотици посетители стартира новият сезон на Кръжока по астрономия

На 24 октомври2019 г. в аудитория А207 на Физическия факултет проф. Димитър Съсълов от Харвард, най-успешният българин астроном, откри поредния сезон на Кръжока по астрономия към катедра „Астрономия“.

Международна работилница по епиграфика и сигилография със сесии в Шуменския университет и Преславския археологически музей

На 28 октомври 2019 г. в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ беше открита Международна работилница по епиграфика и сигилография, организирана от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със съдействието на Шуменския университет.

Изложба „Графични Трансформации II“ (българска и полска графика и арт книга)

На 18 октомври 2019 г. в Българския културен институт във Варшава, Полша, бе открита изложбата Графични Трансформации - II“. Събитието в рамките на международен арт-проект, който се разполага на територията на оригиналната графика и на арт книгата. Автор и куратор е д-р Снежина Бисерова, гл. асистент в Катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Международна научна конференция „Лингводидактически ракурси“

В Ректората се провежда международната научна конференция „Лингводидактически ракурси“, посветена на 70-годишнината от основаването на Катедрата по методика на чуждоезиковото обучение към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет.

Сдружението „Наследство БГ“ бе прието за редовен член на консорциума Time Machine за използване на големите данни при изучаването на миналото

От 8 до 11 октомври 2019 г. в Дрезден, Германия, се състоя среща на консорциума Time Machine. В него участват близо 300 организации и научни проекти от почти всички европейски страни. Техният основен интерес е дигитализацията, виртуализацията и социализацията на културно-историческото наследство.

Честване на 160-годишнината от рождението на акад. проф. Александър Теодоров-Балан

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе честване на 160-годишнината от рождението на акад. проф. Александър Теодоров-Балан. Събитието бе организирано от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Българската академия на науките.

Преподаватели от Факултета по науки за образованието и изкуствата посетиха университет „Онсекиз Март“, Турция

От 20 до 23 октомври 2019 г. проф. д-р Стефан Алтъков, зам.-декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата и ръководител на Катедра „Визуални изкуства“, проф. д. изк. Лаура Димитрова и ас. Явор Грънчаров, преподаватели от същата катедра, посетиха Университета „Онсекиз Март“, Чанаккале, Турция.

Дубравка Угрешич бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, хърватската писателка Дубравка Угрешич бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по славянски филологии.

Проф. д.пс.н. Соня Карабельова е новият декан на Философския факултет на Софийския университет

На Общо събрание, проведено на 18 октомври 2019 г., за декан на Философския факултет беше избрана проф. д.пс.н. Соня Карабельова.

Кандидатурите за декан бяха три: на доц. д-р Георги Вълчев, проф. д.ф.н. Оля Харизанова и проф.д.пс.н. Соня Карабельова.

В Алма матер бе открита изложбата „Здравейте, името ми е Тирана“

В Централното фоайе на Софийския университет бе открита изложбата на стари снимки от столицата на Албания „Здравейте, името ми е Тирана“.

Д-р Стефан Велев от Алма матер изнесе лекция за Антарктида пред ученици в 112 Основно училище

Ученици от 112 Основно училище „Стоян Заимов“ в София имаха възможността да „пътуват“ до Антарктида с помощта на геолога д-р Стефан Велев от Софийския университет, член на Асоциацията на младите полярни изследователи (АПЕКС България) и участник в четири експедиции до Ледения континент.

Ректорът на Софийския университет се кандидатира за втори мандат

Според процедура, приета от Академичния съвет на Софийския университет, в 17.00 часа на 18 октомври 2019 г. изтече срокът за издигане на кандидатури за ректор на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Кандидатурата за поста е една - на проф. дфн Анастас Герджиков. Тя е издигната от Общото събрание на Факултета по класически и нови филологии.

На 20 ноември 2019 г. Общото събрание на Софийския университет ще избере еднолични и колективни органи на управление и контрол на Софийския университет.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с прискърбие съобщава, че ни напусна големият български юрист, общественик и дипломат чл.-кор. проф. Александър Янков.

Погребението ще бъде на 20 октомври 2019 г. от 12.00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Открита бе изложбата „Разговори“ в Арт галерия на регионална библиотека „Петър Стъпов“ в Търговище

Изложба от проекта „АRTефакти“ бе открита на 15 октомври 2019 г. в камерната галерия на регионална библиотека „Петър Стъпов“ в град Търговище. Експозицията „Разговори“ е общата тема, която обединява двамата участващи художници – Васил Вълев и Бисера Вълева, която е ръководител на проект „АRTефакти“.

Проф. д-р Мадлен Данова беше преизбрана за декан на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 15 октомври 2019 г., проф. д-р Мадлен Данова беше избрана за декан на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Това е втори мандат като декан на Факултета.

Кандидатурите за поста бяха две – на проф. д-р Мадлен Данова и на доц. дфн Борис Вунчев. Беше проведено едно гласуване и проф. д-р Мадлен Данова беше избрана с 122 гласа „за“.

В партньорство с Факултета по химия и фармация BASF организира безплатна научна програма за 300 ученици от България

Научната програма BASF Chemgeneration се организира в осем страни от Централна и Южна Европа в партньорство с най-престижните научни и образователни институти в цяла Европа, сред които е Факултетът по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Доц. д-р Атанас Георгиев беше избран за декан на Стопанския факултет на Софийския университет

На Общо събрание, проведено на 15 октомври 2019 г., доц. д-р Атанас Георгиев беше избран единодушно от 57 делегати за декан на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В предишния мандат доц. д-р Атанас Георгиев беше заместник-декан по административната и проектната дейност на Стопанския факултет.

„Дългият път на първия български роман – 125 години от отпечатването на първото самостоятелно издание на „Под игото”

Във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Дългият път на първия български роман – 125 години от отпечатването на първото самостоятелно издание на „Под игото”. В изложбените витрини са представени различни издания на романа на български и на чужди езици. Експозицията може да бъде разгледана до 20 ноември 2019 г.

Национален семинар „Архиви и история: взаимодействия, перспективи“

В Ректората на Софийския университет се провежда национален двудневен семинар на тема „Архиви и история: взаимодействия, перспективи“. Научният форум е организиран от Историческия факултет, Катедра „Архивистика и методика на обучението по история“.