Начало / Новини / Новини и събития

   
Изследователската инфраструктура по религиозни изследвания RESILIENCE е готова за старт

Тринадесет академични институции от единайсет държави, сред които е и Софийският университет „Св. Климент Охридски“, работят по създаването на постоянна европейска научноизследователска инфраструктура за религиозни изследвания, наречена RESILIENCE. На 10 септември 2020 г. партньорите в RESILIENCE подадоха предложение за научноизследователска инфраструктура, която да бъде включена в Пътната карта на ESFRI 2021. Включването на RESILIENCE в Пътната карта ще осигури на партньорите институционална рамка, в която може да започне подготвителната фаза на изграждане на инфраструктурата.

Нови научни списания, издания на Факултета по науки за образованието и изкуствата

Факултетът по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет стартира три нови научни списания, свързани с научноизследователската и художественотворческата дейност, провеждана във факултета.

Семинар за извънкласните и извънучилищните дейности

Департаментът за информация и усъвършенстване на учители (ДИУУ) към Софийския университет като свързващо звено между висшето и средното образование за седма поредна година участва в семинар с учители и директори на училища и детски градини, организиран от Синдиката на българските учители и Министерството на образованието и науката.

Царица Елеонора Българска – изложба с архивни фотографии за живота и делото ѝ

Университетската ботаническа градина – Балчик откри изложба „160 години от рождението на царица Елеонора Българска“. Експозицията, подредена в Божествена градина, е с архивни фотографии, предоставени от Държавна агенция „Архиви“. Изложбата показва живота на царица Елеонора след пристигането ѝ в България, сватбата ѝ с цар Фердинанд и делото ѝ в България като благородна дама.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обявява допълнителен прием за учебната 2020/2021 година

10 664 са кандидатите, подали документи за прием в Софийския университет, което представлява ръст от 50 процента спрямо 2019 г. 4 497 новоприети студенти са се записали след приключване на трите класирания в кандидатстудентската кампания за учебната 2020/2021 година. За останалите незаети места в редовна и в задочна форма, субсидирани от държавата, както и за незаетите места за обучение срещу заплащане, Софийският университет обявява допълнителен прием при следния график:

От 10 до 14 септември 2020 г. е срокът за регистрация за класиране. Процедурата по регистриране за класиране и подаване на документи за класиране е електронизирана и се извършва единствено на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета http://www.uni-sofia.bg . Достъпът до електронния портал изисква задължителна начална регистрация чрез валидни лични данни и валиден адрес на електронната поща.

Националният отбор по биология завоюва бронзови медали в 31-та Международна олимпиада по биология (IBO 2020)

За трета поредна година олимпийците ни по биология постигнаха грандиозен успех, като и четиримата ни национални състезатели спечелиха бронзови медали в оспорваната надпревара на международното дистанционно състезание - IBO Challenge 2020, което се проведе на 11 и 12 август 2020 г.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 18 август 2020 г. почина проф. д-р Димитрина Милкова, дългогодишен преподавател в Юридическия факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 22 август 2020 г. от 11.00 ч. в храма на Централните софийски гробища.

Приключи първият етап от проекта @PTITUDE

Приключи първият етап от проекта @PTITUDE с ръководител доц. д-р Милен Петров, зам.-декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изследванията са извършени с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“, Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства – 2018г.

Факултетът по науки за образованието и изкуствата участва в международен проект по програма „Еразъм +“

Софийският университет е партньор в двугодишния проект по програма „Еразъм +“ DEVELOPING NEW SOFTWARE FOR PSYCHOMOTOR REEDUCATION OF CHILDREN WITH AUTISM, с водеща организация Университетът в Чанаккале, Турция (Canakkale Onsekiz Mart Universitesi).

Абсолвентите от випуск 2019 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет получиха дипломите си за висше образование

381 абсолвенти от специалност „Право“ получиха дипломите си за завършено висше образование. 97 от тях са с отличен успех. Тържествената церемония се проведе в парка на Военната академия „Георги С. Раковски“.

Завърши випуск 2019 на специалност „Международни отношения“ в Юридическия факултет

Над 60 бакалаври и магистри от специалност „Международни отношения на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха дипломите си за завършено висше образование. 18 от тях са с отличен успех. Преди началото на церемонията, която се проведе в парка на Военната академия „Георги С. Раковски“, деканското ръководство поднесе венец пред паметника на Васил Левски.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 29 юли 2020 г. почина доц. д-р Емилия Минева, дългогодишен преподавател във Философския факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 1 август 2020 г. от 10.00 ч. в църквата „Света Параскева“ (София, ул. „Г. Раковски“ 58).

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски” с дълбоко прискърбие съобщава, че на 27 юли 2020 г. ни напусна един от най-утвърдените и авторитетни български географи, колега и приятел проф. д-р Стефан Петров Карастоянов, дългогодишен преподавател в Геолого-географския факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 30 юли 2020 г. (четвъртък) от 11.00 часа в Ритуалната зала на Малашевските гробища.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 28 юли 2020 г. след кратко боледуване почина проф. д-р Симеонка Бъчева, дългогодишен преподавател във Факултета по педагогика на Алма Матер.

Опелото ще се състои на 29 юли 2020 г. от 12.30 ч. в черквата към Централните софийски гробища.

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет бе открита лаборатория „Дисперсни системи и реология в чистите технологии“

В заседателната зала на Факултета по химия и фармация към Софийския университет се проведе официалното откриване на лабораторията „Дисперсни системи и реология в чистите технологии“, част от лабораторен комплекс „Наноструктурирани материали и дисперсни системи“.

Университетската ботаническа градина – Балчик отбелязва своята 65-та годишнина

На 27 юли 2020 г. Университетската ботаническа градина – Балчик отбелязва своя 65-годишен юбилей. На тази дата през 1955 г., със заповед на министъра на културата и образованието, на територията на бившата лятна резиденция на румънската кралица и под ръководството на известния български учен ботаник академик Даки Йорданов е създадена Градината.

Международен виртуален семинар на тема „Управление на данни“

Международният семинар на тема „Управление на данни“, организиран от Българския възел на Алианса за изследователски данни (Research Data Alliance), се проведе във виртуална среда на 24 юли 2020 г.

Трето класиране на кандидат-студентите за учебната 2020/2021 г. в Софийския университет

Резултатите от третия етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2020/2021 г. бяха обявени днес.

В Алма матер бяха валидирани нови пощенски марки, посветени на Антарктида

В двора на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе церемония по валидиране на пощенски марки, посветени на 200-годишнината от откриването на Антарктида и 50 години български научни изследвания на Ледения континент.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Националната компания индустриални зони подписаха меморандум за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков и изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ) Антоанета Барес подписаха меморандум за сътрудничество между двете институции.

Второ класиране на кандидат-студентите за учебната 2020/2021 г. в Софийския университет

Резултатите от втория етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2020/2021 г. бяха обявени днес.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 8 юли 2020 г. внезапно почина нашият млад и изключителен колега доц. д-р Симеон Петров Замковой, преподавател във Факултета по математика и информатика на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 14 юли 2020 г. (вторник) от 13.30 часа в храм "Св. св. Кирил и Методий" (адрес: ул. „Царица Елеонора“ 6, ж.к. "Красно село").

Алиансът „Трансформация за Европа (Т4Е)“ с участието на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е избран за „Европейски университет“

Пет милиона евро се отпускат на транснационалния алианс „Т4Е“ за стартиране на съвместната стратегия за консолидиране на европейската университетска екосистема. Инициативата за мрежи от европейски университети е една от водещите инициативи с оглед на амбициите на Европейския съюз да изгради европейско пространство за образование.

Проф. дфн Анастас Герджиков е новият председател на Съвета на ректорите

На заседание, проведено на 7 юли 2020 г., ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков беше избран за председател на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България.

Първо класиране на кандидат-студентите за учебната 2020/2021 г. в Софийския университет

Резултатите от първия етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2020/2021 г. бяха обявени днес.

Футболният отбор на Алма матер стана Национален университетски шампион

Въпреки извънредната епидемична обстановка в страната, свързана с COVID-19, със заповед на Министъра на здравеопазването №РД-01-302/03.06.2020г. (т. 5), както и по предложение на Техническата комисия по Футбол към Асоциацията за университетски спорт „Академик“ (протокол №36/09.06.2020г.), Управителният съвет на Асоциацията за университетски спорт „Академик“ прие да се стартира финалния етап на Националния университетски шампионат по футбол 2019/2020 г.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 2 юли 2020 г. след кратко боледуване почина проф. д-р Иван Петров Калчев, преподавател във Философския факултет на Алма матер.

Опелото ще се отслужи на 6 юли 2020 г. от 11.00 ч. в Католическия параклис на Централните софийски гробища.

Позиция на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На 29.06.2020 г. в. „Труд“ е публикувал мнение, което наред с квалификации за други хора засяга честта и достойнството на членове на академичния състав на Софийския университет.

Продължават обученията на учители в Департамента за информация и усъвършенстване на учители

В края на учебната година продължават квалификационните курсове на Департамента за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет (ДИУУ). В разгара на кандидатската кампания на учителите за професионално-квалификационни степени (ПКС) учителите още по-интензивно търсят срещи с университетски преподаватели и експерти.

Проект „Прозодични аспекти на българския език в съпоставителен план с други езици с лексикално акцентуване“

На 12 декември 2019 г. влезе в сила договор между Фонд „Научни изследвания“ и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за финансиране на научноизследователския проект „Прозодични аспекти на българския език в съпоставителен план с други езици с лексикално акцентуване“ със срок за изпълнение 36 месеца, който се осъществява с участието на преподаватели от Университета на Саарланд (Германия) и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – от Факултета по славянски филологии и Факултета по класически и нови филологии.

18-та Национална олимпиада по информационни технологии 2020 г.

18-тата Национална олимпиада по информационни технологии за ученици се проведе на 27 юни 2020 г. Събитието традиционно се организира от Министерството на образованието и науката, като този път в организацията активно се включи Софийският университет „Св. Климент Охридски” чрез Факултета по математика и информатика, който осигури технологично първото виртуално провеждане на Олимпиадата.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 25 юни 2020 г. от земния свят си тръгна внезапно доц. д-р Михаела Йорданова, пре­подавател по латински език и фармацевтична терминология във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Заповед на ректора на Софийския университет с цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 (коронавирус)

На основание чл. 32, ал. 1, т. 1 от ЗВО с цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 (коронавирус), със заповед № РД-19-258 от 26 юни 2020 г. ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ удължава до 31 август 2020 г. срока на действието на заповед № РД-19-214/12.06.2020 г.

Кариерен форум на Факултета по математика и информатика

Започна Кариерният форум на Факултета по математика и информатика. Събитието, което се провежда за единадесета поредна година, ще продължи до 25 юни 2020 г. под мотото „Знам и искам да го докажа”. Организатор е Кариерният център на Факултета по математика и информатика, а главен спонсор отново е „САП Лабс България“. Медийни партньори на събитието са ComputerWorld и „Кариери“.

На 22 юни 2020 г. започва регистрацията за класиране на кандидат-студентите за учебната 2020/2021 година

Процедурата по регистриране за класиране и подаване на документи за класиране е електронизирана и се извършва единствено на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg.

Изпит по математика II за кандидат-студенти

При спазване на противоепидемичните мерки в 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по математика II. Кандидат-студент изтегли тема № 3, по която ще работят 1023 кандидати, подали заявления за явяване на изпита.

Изпит по биология за кандидат-студенти

При спазване на противоепидемичните мерки в 9.00 часа в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по биология, за който са се записали 1245 кандидати.

Започнаха строително-ремонтните дейности в основната сграда на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“

На 18 юни 2020 г. в сградата на ул. „Ген. Йосиф В. Гурко“ № 7а (гр. София) се проведе т. нар. „първа копка“ за строително-ремонтните дейности по проект BG05M2OP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“. Сградата е паметник на културата от местно значение, а за ремонтирането й е получено одобрение от Националния институт за недвижимо културно наследство. Дарена е на Университета от професор по медицина.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 17 юни 2020 г. внезапно ни напусна проф. дфн Георги Маринов Георгиев, дългогодишен преподавател във Физическия факултет.

Студентски сборник „Българската книга по света“

Заглавието на този студентски сборник ясно разкрива тематиката му. „Българската книга по света“ отразява пътуването на родната ни литература в търсене на признанието, което заслужава – от първото английско издание на „Под игото“ през 1893 г. до чуждоезичните преводи на съвременните ни писатели.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 16 юни 2020 година внезапно ни напусна проф. Веселин Любомиров Страшилов (на 71 години), дългогодишен преподавател във Физическия факултет.

Поклонението ще се състои на 20 юни 2020 г. от 13.00 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Най-вълнуващата любовна история за Ромео и Жулиета оживя под липите в Софийския университет

След дълъг период на социална изолация Театрална лаборатория ''Алма Алтер'' се срещна със своята публика в едно от най-интимните представления от репертоара си - „Ромео и Жулиета – сонет за безсмъртната любов“.

Връчен бе договор за колокация на сървърно оборудване по проект „Наследство БГ“

На 12 юни 2020 г. беше връчен договор на фирма „ЕВОЛИНК“ АД ( www.evolink.com ) за изпълнение на обществена поръчка с предмет „Осигуряване на колокация за нуждите на Център за обработка на големи масиви от данни в изпълнение на проект BG05M2OP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР)“.

Изпит по химия за кандидат-студенти

При спазване на противоепидемичните мерки в 9.00 часа в Ректората на Софийския университет започна изпитът по химия, за който са подали заявления 1089 кандидат-студенти.

Стартира приемът на договори по проект „Студентски практики – Фаза 2“

Софийският университет “Св. Климент Охридски” стартира прием на договори на студенти, ментори и обучаващи организации по проекта „Студентски практики – Фаза 2“ от 15 юни 2020г.

Заповед № РД – 19-214 /12.06.2020 г. на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На основание чл. 32, ал. 1, т. 1 от Закона за висшето образование и чл. 29, ал. 2, т. 7 и 10 от ПУДСУ, с цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 (коронавирус)

НАРЕЖДАМ:

Връчени са четири договора за доставка на апаратура за Центъра по архeометрия към Софийския университет

На 11 юни 2020 г. в сградата на Центъра по археометрия към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (София, ж.к. Лозенец, ул. „Галичица“ № 35) бяха връчени договорите на избраните изпълнители по обществена поръчка с предмет „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на специализирано оборудване за нуждите на Център по археометрия с лаборатория по консервация и реставрация.

Софийският университет е сред двадесет и петте най-добри университета по индикатор „Контакт с работната среда“ според U-Multirank 2020

В изданието на Ю-мултиранк за 2020 година Софийският университет е сред класираните двадесет и пет най-добри университета по индикатор „Контакт с работната среда“ – Global Top 25 performer in Contact to Work Environment. Този показател бележи значимостта, която Университетът отделя на включването на професионалния опит в програмите за обучение на студентите си.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с прискърбие съобщава, че ни напусна проф. д-р Вера Ганчева, дългогодишен и много уважаван преподавател в специалност "Скандинавистика". Поклонението ще се състои на 15 юни 2020 г. от 12.00 ч. в храм „Св. София“.