Начало / Новини / Новини и събития

   
"Гаврошовци и котета разбойници“ – спектакъл на Театър-лаборатория „Алма Алтер“

Година след тържествените чествания на 125-годишнината от рождението на Гео Милев и 100-годишнината от рождението на Леда Милева Театър-лаборатория „Алма Алтер“ към Софийския университет представи онлайн премиерата на спектакъла „Гаврошовци и котета разбойници“ – мюзикъл по текстове на Леда Милева и Гео Милев.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 31 март 2021 г. ни напусна проф. дфн Михаил Виденов, дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии, академик на БАН.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 26 март 2021 г. почина проф. Иван Иванов Желязков, дългогодишен преподавател във Физическия факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 30 март 2021 г. от 14.00 ч. в Ритуалната зала на Софийските централни гробища.

Факултетът по математика и информатика проведе традиционната Пролетна научна сесия

За поредна година Факултетът по математика и информатика при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира традиционната си Пролетна научна сесия.

Преподаватели и докторанти от Катедра „Визуални изкуства“ взеха участие в третото издание на Националната изложба „Пролетен салон“

В Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово за трети пореден път бе открита Национална изложба „Пролетен салон“. Мащабната експозиция може да бъде разгледана до 10 май 2021 г.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 26 март 2021 г. почина акад. Тодор Георгиев Николов, една от най-ярките фигури в геологическата наука в България, дългогодишен преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Опелото ще се състои на 28.03.2021 г. от 14:30 ч. в църквата „Света София“.

Ден на отворените врати се проведе във Факултета по журналистика и масова комуникация

На 26 март 2021 г. за втора поредна година се проведе Ден на отворените врати, организиран от Студентския съвет и Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Проведе се първият от планираната поредица от уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“

На 26 март 2021 г. се проведе първият от планираната поредица от уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“, воден от проф. Мария Нишева от Факултета по математика и информатика на Софийския университет и Илия Жечев – магистър по изкуствен интелект, випускник на едноименната магистърска програма във факултета.

Срещи с работодатели и алумни на Факултета по педагогика

Във връзка с развитието на магистърските програми във Факултета по педагогика на Софийския университет на 23 март 2021 г. се състояха две срещи-разговори с ръководители и представители на различни институции, работещи с деца и възрастни с девиантно и делинквентно поведение и алумни, завършили магистърската програма „Педагогика на девиантното поведение“ през изминали учебни години.

Международната пътуваща изложба “KOOPERATYWA” II в рамките на проект „Арт инициативи 2020“

По специална покана проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата участват в международната пътуваща изложба “KOOPERATYWA” II, която се реализира по кураторски проект на проф. Марек Сак от Академията за изкуства „Владислав Стшемински“, Лодз, Полша.

„В плен на нощта“ с първа награда от конкурса „Словото като спасение“

На официална церемония в Театър-лаборатория „Алма Алтер“ бяха обявени лауреатите от Националния литературен конкурс за незрящи „Словото като спасение“, организиран от театъра.

Преподаватели и докторанти от Катедра „Визуални изкуства“ участват в проект „Познатата НЕПОЗНАТА“

На 13 и 14 март в гр. Трявна се състоя първата реализация в среда от проекта „ПознататаНЕПОЗНАТА“, който е подкрепен от конкурса „8 март“ на Българския фонд на жените.

Възпитаници на Факултета по педагогика отличени от Министерството на труда и социалните грижи

Министерството на труда и социалната политика връчи първите награди „Социален работник на годината - 2021“. Официалната церемония се проведе онлайн по инициатива на министър Деница Сачева. Тя е по повод Световния ден на социалната работа, който тази година се отбелязва на 16 март.

Самостоятелна изложба „Симбиоза“ на Жени Цветкова

В рамките на проекта „Арт инициативи 2020“ е представена самостоятелната изложба на Жени Цветкова, студентка от магистърската програма „Педагогика и семиотика на изобразителното изкуство“ във Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Включване на научноизследователската катедра „Жозе Сарамаго“ във Факултета по класически и нови филологии в международната научна мрежа JaRICCA

Научноизследователската катедра „Жозе Сарамаго“ във Факултета по класически и нови филологии, учредена през месец ноември 2019 г. с подписването на договор между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института за сътрудничеството и езика „Камойш“ към Министерството на външните работи на Португалия, се включи в международната научна мрежа JaRICCA (JangadaRede Internacional de Cátedras, Centros de Investigação e Associações).

Фотоизложба "България и Испания, съседи и приятели в Антарктида"

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита фотоизложба, посветена на 110-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Испания и 30-годишнината от съвместното изследване на Антарктика.

Месец на Франкофонията в Софийския университет „Св. Климент Охридски”

За пореден път Софийският университет „Св. Климент Охридски” като един от членовете на Университетската агенция на Франкофонията (AUF) – най-голямата световна асоциация на университети, която наброява 1007 висши училища в 119 страни на всички континенти – ще отбележи Месеца на Франкофонията и Международния ден на Франкофонията 20 март.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 8 март 2021 г. след кратко боледуване почина проф. д-р Чавдар Христов, дългогодишен преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Поклонението ще се състои на 12.03.2021 г. от 15:00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Гостуваща виртуална изложба на Ялмур Станкулова в рамките на проект „Арт инициативи 2020“

Сред целите на международния проект „Арт инициативи 2020“, който се реализира с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет, е културният обмен и сътрудничеството между преподаватели и студенти от висши училища в България и чужбина. В тази връзка са представени няколко основаващи се на това колегиално сътрудничество изложби. Една от тях е самостоятелната изложба „Апетит“ на Ялмур Станкулова, възпитаничка на Университет „Онсекиз март“, Чанаккале, Турция.

Стартира първата съвместна магистърска програма между български и узбекистански университет

Първата онлайн среща по новата съвместна магистърска програма „Чужд език (английски), литература, масмедии“ между Софийския университет и Държавния университет в Бухара, Узбекистан, отчете голям интерес сред студентите. Програмата стартира в края на февруари, а в нея се обучават седем студенти от азиатската държава. В международната среща участваха магистрите и преподаватели от двата университета.

Софийският университет се изкачи на 551 място в класацията QS World University Rankings by Subject за 2021

Софийският университет се изкачи на 551-во място сред световните университети в класацията QS World University Rankings by Subject за 2021 година. За поредна година постиженията на Софийския университет му отреждат място сред най-добрите университети в световен мащаб, а изследователската му дейност е оценена като висока.

Българин откри нова близка екзопланета със скалиста повърхност

Свръхземята Gliese 486b е разположена само на 26 светлинни години от нас и е подходяща цел за потвърждение и анализ на атмосферата ѝ от бъдещите космически мисии. Статията за откритието е публикувана в престижното сп. Science, а водещ автор е д-р Трифон Трифонов, астроном от Института по астрономия „Макс Планк“ в Хайделберг и възпитаник на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Национална конференция по проблемите на продължаващата квалификация на педагогическите специалисти в Република България

На 2 март 2021 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски” беше домакин на онлайн Национална конференция по проблемите на продължаващата квалификация на педагогическите специалисти в Република България, организирана съвместно с Министерството на образованието и науката.

„Интервенции“ – самостоятелна онлайн изложба на доц. д-р Снежина Бисерова

Открита бе самостоятелна онлайн изложба на доц. д-р Снежина Бисерова, преподавател в катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Експозицията е част от проекта „Арт инициативи 2020“.

Софийският университет за пета поредна година получи наградата на „24 часа“ за най-добро висше училище в България

На онлайн дебат, посветен на висшето образование – качество в полза на бизнеса и хората, организиран от „Клуб 24“, за поредна година бяха връчени награди на най-добрите университети, определени на база на тяхното класиране в Рейтинговата система на висшите училища в България. В Рейтинговата система за 2020 година Софийският университет заема първо място в 23 професионални направления, в които обучава студенти. Наградата на Алма матер връчи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Академичният съвет прие промени в таксите за обучение за новоприети студенти и докторанти в част от факултетите на Софийския университет през учебната 2021/2022 г.

На заседание, проведено на 24 февруари 2021 г., Академичният съвет на Университета утвърди годишните такси за обучение на студенти, докторанти и специализанти за учебната 2021/2022 г.

Международен уебинар „Филологът в дигитален формат“

Над 100 участници – преподаватели, студенти, докторанти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Казахския национален педагогически университет „Абай“ се включиха в Международния уебинар „Филологът в дигитален формат“, който се проведе на 22 февруари 2021 г. Събитието предизвика голям отзвук сред академичните среди на Софийския университет и университетите в Централна Азия.

Стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Алма матер за 2021 г.

За тринадесета поредна година стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет "Св. Климент Охридски“. Предложенията за носител на Наградата трябва да постъпят до края на месец юли 2021 г.

Самостоятелна онлайн изложба на гл. ас. д-р Венцислава Стоянова от Факултета по науки за образованието и изкуствата

Изложбата „Интуитивно. Лична територия“ представя няколко серии произведения, които са част от последните опити на Венцислава Стоянова от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата в полето на колажа. Творбите са изпълнени с помощта на дигитални изразни средства.

Проектът Space Education for Bulgaria, подкрепен от Европейската космическа агенция, стартира във Физическия факултет на Алма матер

За първи път Европейската космическа агенция подкрепя разработката на университетски курсове в България. По проекта ще бъдат разработени девет съвременни курса по космически технологии и техните приложения.

Софийският университет и БТА подписаха договор за стажантски програми и сътрудничество

Ръководството на Българската телеграфна агенция сключи договори за стажантски програми за студенти и за сътрудничество с ректорите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Университета за национално и световно стопанство и Университета по библиотекознание и информационни технологии /УниБИТ/. Договорите бяха подписани на 16 февруари 2021 г., когато БТА отбелязва своя 123-ти рожден ден.

Онлайн курсът „Elements of AI“/„Елементи на изкуствения интелект“ стартира в България

Безплатният онлайн курс е създаден от фирмата Reaktor и Университета в Хелзинки във връзка с Финландското председателство на Съвета на ЕС. Курсът е класиран като един от 100-те масови отворени онлайн курсове (МООС) и е оценен на първо място сред MOOC курсовете в света в областта на компютърните науки, пред тези на „Станфорд“, „Харвард“ и MIT. До 2021 г. курсът ще бъде свободно достъпен на всички официални езици на Европейския съюз. Езиковият превод е осигурен от Европейската комисия.

Държавният глава връчи орден „Стара планина“ първа степен на проф. Ивайло Знеполски

Президентът на Република България награди изявени българи за постиженията им в развитието на българската култура, изкуство, наука и дипломация. Това са проф. д.ф.н. Ивайло Знеполски от Философския факултет на Софийския университет, проф. Иван Ничев – дългогодишен преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, проф. д-р Ангел Димитров – историк и дипломат, проф. Вера Найденова – изявен критик и теоретик в областта на филмовото изкуство, Руси Чанев – актьор с над 100 роли на сцената и на телевизионния екран, поетът Иван Балабанов, известен още пред широката публика като Ивайло Балабанов.

Гостуваща виртуална изложба на д-р Юлиан Станкулов в рамките на проект „Арт инициативи 2020“

В рамките на международния проект „Арт инициативи 2020“, който се реализира с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет, е представена гостуващата виртуална изложба на д-р Юлиан Станкулов „LUSUS NATURAE“.

Софийският университет с исторически успех на най-голямото в света състезание по международна търговска медиация

В съревнование с 48 отбора от цял свят отборът по международна търговска медиация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ постигна престижното второ място на най-големия форум в света по медиация и преговори.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 8 февруари 2021 г. почина доц. д-р Асен Давидов, дългогодишен преподавател във Философския факултет на Алма матер. Тръгна си един от образците за действително живеене във философията – в смирение, ведрост, самоирония и сила. Сила на ума, на духа и сърцето.

Опелото ще се състои на 13.02.2021 г. (събота) от 11.00 часа в Българска старостилна църква „Успение Богородично“, ул. „Българска легия“ 41, кв. "Манастирски ливади" (предпоследната спирка на тролей № 2).

Погребението ще е в същия ден от 14.00 часа на Централните софийски гробища, парцел 10, ред 14, гроб 6.

Девет водещи университета у нас приеха работното определение за антисемитизъм

На церемония в Министерството на външните работи девет водещи български университета приеха работното определение за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ). Събитието бе по инициатива на вицепремиера Екатерина Захариева, на заместник-министъра на външните работи и Национален координатор за борбата с антисемитизма Георг Георгиев, както и на Организацията на евреите в България „Шалом“ и на българския офис на Американския еврейски конгрес.

„Баланси“ – самостоятелна виртуална изложба на доц. д-р Анна Цоловска

Изложбата „Баланси“ е част от артистичните изяви в рамките на международния проект „Арт инициативи 2020“, реализиран с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет. Проектът се осъществява от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата и негов ръководител е проф. дн Лаура Димитрова.

В Биологическия факултет беше официално открит Учебен център по молекулярна генетика и функционална геномика

В Биологическия факултет на Софийския университет бе открит Учебен център по молекулярна генетика и функционална геномика към Катедра „Генетика“. Създаването на този център се осъществява с щедрата финансова помощ на Фондация „Манджуков“, която откликна на апела на преподавателите от катедра „Генетика“ за оборудване на лаборатория със съвременна апаратура за нуждите на преподаването и практическото обучение на студентите в Биологическия факултет.

Дигитална студентска лаборатория за арабисти към Върховния комисариат на ООН за бежанците

За втора поредна година студенти от ІV курс в бакалавърската програма „Арабистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведоха през първия семестър на академичната 2020/2021 г. своята задължителна практика във Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

Фондация „Св. Климент Охридски“ обявява петнадесети национален литературен конкурс за стихотворение и разказ

За наградите могат да кандидатстват студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.

Участието в конкурса е с непубликуван разказ или стихотворение.

Самостоятелна онлайн изложба на гл. ас. д-р Красимира Дренска

Самостоятелна онлайн изложба на гл. ас. д-р Красимира Дренска от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет беше открита в страницата в интернет на проект „Арт инициативи 2020“ на български език: https://artinitiativesproject.com/krasimira-drenska и на английски език: https://artinitiativesproject.com/en/krasimira-drenska .

Полярниците от 29-та Българска антарктическа експедиция получиха националния флаг

На церемония, която се проведе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ при спазване на противоепидемичните мерки, бе връчен националният флаг на 29-тата антарктическа експедиция.

Академичният съвет прие документите за кандидатстудентската кампания на Софийския университет през 2021 г.

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проведено на 27 януари 2021 г., бяха приети документите за кандидатстудентската кампания през 2021 г. - Правилник, график за провеждане на двете кандидатстудентски сесии и балообразуването за специалностите в Алма матер.

Самостоятелна онлайн изложба на проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства” на ФНОИ

На уеб сайта на проект „Арт инициативи 2020“ е представена самостоятелната изложба „Опити“ на проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 23 януари 2021 г. почина проф. д.ф.н. Ради Радев, дългогодишен преподавател във Философския факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 25 януари 2021 г. (понеделник) от 12:30 ч. на Централните софийски гробища. Срещата на присъстващите е насрочена за 12:15 ч. пред Дома на покойника (Ритуалната зала).

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 21 януари 2021 г. ни напусна проф. д-р Леон Витали Леви, дългогодишен преподавател във Философския факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 24 януари 2021 г. (неделя) от 11:30 ч. в Софийските еврейски гробища.

Технологичният гигант ESRI Inc. предоставя достъп до своя ГИС софтуер на всички български училища

Технологичният гигант ESRI Inc., съвместно с Министерството на образованието и науката и Софийския университет „Св. Климент Охридски", стартира в България своята програма за осигуряване на българското средно образование на безплатен достъп до най-популярния ГИС софтуер в света – ArcGIS, както и необходимата подкрепа на българските учители за това.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 21 януари 2021 г. ни напусна проф. д-р Радка Василева Влахова-Руйкова, дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии.

Поклонението ще се състои на 24 януари 2021 г. (неделя) от 12:00 ч. в църквата „Света София“.

Студент на Алма матер получи високо отличие от Пекинския университет по чужди езици

Христина Теодосиева, магистрант в съвместната програма на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и Пекинския университет по чужди езици "Междукултурна комуникация и превод с китайски и български език", получи високо отличие от Пекинския университет по чужди езици (Beijing Foreign Studies University).