Начало / Новини / Новини и събития

   
Награждаване на Центъра за научни изследвания и информация “Ханс Кристиан Андерсен” към Алма матер

Центърът за научни изследвания и информация “Ханс Кристиан Андерсен” към Софийския университет “Св. Климент Охридски” бе удостоен с престижната международна награда на името на големия датски приказник, поет и писател. Наградата бе връчена на тържествена церемония в театъра в Оденсе на 25-годишния юбилей от учредяването й по традиция на рождения ден на Андерсен, 2 април, на ръководителя на центъра гл. ас. д-р Надежда Михайлова и на ас. Елена Стоицева.

Софийският университет и Фондът на фондовете подписаха меморандум за сътрудничество

В Заседателна зала 1 в Ректората бе подписан меморандум за сътрудничество между Софийския университет и Фонда на фондовете. Целта на споразумението е развитие на ефективен обмен на знания и идеи между академичната област, бизнеса, държавните институции и обществото.

Представяне на резултатите от Националната научна програма “Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие”

На 18 април 2022 г. в София Тех Парк бяха представени резултатите от изпълнението на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“, която се ръководи от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в партньорство с Българската академия на науките и още четири висши училища - Югозападния университет „Неофит Рилски“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Шуменския университет и Техническия университет-София.

Университетската ботаническа градина във Варна отбеляза Лазаровден с фолклорна програма и празнично настроение

В юбилейната 130-годишнина от създаването на Университетските ботанически градини Екопарк Варна постави началото на нов обичай – честване на Лазаровден. Празничният ден премина с много музика и настроение сред пролетните багри на колекция „Лалетата на Варна“.

Преподаватели от Физическия факултет проведоха обучения в основното училище в с. Девене

Преподаватели от STEM лабораторията на Физическия факултет към Алма матер проведоха обучения с ученици и учители от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Девене, Врачанска област. Съгласно сключено споразумение за сътрудничество между Физическия факултет и училището в с. Девене, факултетът пое ангажимента да оказва дидактическа помощ при разработване на интегрирано обучение в STEM средата на училището, а също така и да го подпомага при разработването и изпълнението на иновативни методи, прилагани за обучение в STEM.

Студенти на Алма матер спечелиха най-голямото състезание по международен търговски арбитраж Willem C. Vis Arbitration Moot

Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в състав: Йоана Вълова (четвърти курс), Иван Иванов (пети курс), София Лефтерова (четвърти курс) и Даяна Зашева (пред държавни изпити), постигна исторически успех и спечели най-голямото състезание по международен търговски арбитраж Willem C. Vis Arbitration Moot. Отборът на Алма матер взе и наградата за най-добър Меморандум на ответник, а Иван Иванов получи и индивидуална награда за представянето си на устните кръгове.

Парад на лалетата – Университетската ботаническа градина в Балчик представя колекциите си от луковични растения

По традиция Университетска ботаническа градина – Балчик представя колекциите си от луковични растения на т.нар. Парад на лалетата. Събитието е част от програмата за честване на 130-годишнината на Университетските ботанически градини. Засадените през есента 52 000 бр. луковици пролетно цъфтящи видове - лалета (Tulipa), зюмбюли (Hyacinthus), нарциси (Narcissus) и мускари (Muscari) ще цъфтят до края на месец май.

Тържество по случай Деня на китайския език в ООН

В Университетската ботаническа градина в София бе отбелязан Денят на китайския език в ООН. Организатори на събитието са Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и посолството на Китайската народна република в България.

Публична лекция на тема “Обучението - от ONLINE към ONLIFE: Медийната грамотност като основен образователен подход през 21-ви век“

В Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дн Данаил Данов изнесе публична лекция на тема “ Обучението - от ONLINE към ONLIFE: Медийната грамотност като основен образователен подход през 21-ви век“. Сред гостите на събитието бяха деканите на Факултета за класически и нови филологии, Геолого-географския факултет, ръководителите на катедри „Предучилищна и медийна педагогика“ във Факултета по науки за образованието и изкуствата и „Дигитални медии“ във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Завърши випуск 2021 на Факултета по химия и фармация.

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет 126 абсолвенти бакалаври и магистри от Факултета по химия и фармация получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях 64 се дипломират в специалност „Фармация“. Пълните отличници на випуска са деветима.

Софийският университет отправя призив за дарения в помощ на университети в Украйна

В последните няколко дни към ръководството на Софийския университет с призив за финансова помощ се обърнаха ректорите на два от университетите в Украйна, с които Алма матер има споразумения за сътрудничество – Запорожкият национален университет и Националният технически университет „Харковски политехнически институт“ .

Преподаватели от Департамента по спорт участваха във втората организационна среща по проект PULSE

В периодa 8-10 април 2022 г. в Марибор, Словения, се проведе втората организационна среща по проекта Physical EdUcation Learning e-Platform for exerciSing at homE - PULSE, финансиран от European Commission / Европейската Комисия (ЕК) чрез механизма Erasmus+. Проектът е в изпълнение на Ключова дейност 2: „Сътрудничество между организации и институции“, сектор „Училищно образование към Център за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР).

Еразъм среща на специалност „Португалска филология“ със студенти и преподаватели португалисти от Университета в Коимбра

Специалност „Португалска филология“ при Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания на Факултета по класически и нови филологии проведе онлайн Еразъм среща със студенти и преподаватели от Секцията по португалски език и литература на Департамента за езици, литератури и култури при Факултета по хуманитарни науки на Университета на Коимбра, Португалия.

Откриване на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет

В Националния дворец на културата се проведе церемония по откриването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). INSAIT е създаден в партньорство с два от водещите технологични университета в света - Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL) чрез международно споразумение, ратифицирано от Народното събрание. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Световноизвестни учени от САЩ, Израел и Швейцария ръководят и съветват центъра според най-добрите практики.

Студенти от магистърската програма „Преводач-редактор“ посетиха Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология на „Софиямед“

Студенти от различни филологически и нефилологически специалности, които учат за преводачи с различни езици в магистърската програма „Преводач-редактор“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, имаха един нетрадиционен академичен час в Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология на Университетския медицински комплекс „Софиямед“.

Научен форум „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“

Започна научния форум „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“. Събитието има за цел да събере на едно място специалисти от сферата на хуманитаристиката, на графичния дизайн, типографията, издателската дейност, историята, литературата и изящните изкуства, които ще дебатират по теми, свързани със съвременните книги и шрифтове, а също така върху развитието на писмото, типографията и книжните издания.

Изложба „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“

В Галерията на Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6 бе открита изложбата „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“. Тя е част от научния форум „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“ (8-9 април 2002 г.), която се провежда в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Завърши випуск 2021 г. на специалност „Международни отношения“

Над 60 бакалаври и магистри от специалност „Международни отношения“ на Юридическия факултет на Софийския университет от випуск 2021 г. получиха дипломите си за завършено висше образование. 18 абсолвенти завършват с отличен успех.

Институт GATE към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ става тестови център на НАТО за нови технологии

На 7 април 2022 г., по време на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел, Алиансът предприе следващата стъпка в усилията си в сферата на новите технологии.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Софийския университет

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По време на гостуването си в Алма матер тя се срещна с проф. Мартин Вечев и инж. Борислав Петров от Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет и представители на фирмите Dronamics, Endurosat и Payhawk.

Софийският университет е на 388-мо място в област „Изкуства и хуманитарни науки“ в класацията QS World University Rankings by Subject за 2022

За първи път Софийският университет е класиран в област „Изкуства и хуманитарни науки“ и заема 388-мо място сред световните университети в класацията на QS World University Rankings by Subject за 2022 година. В направление „Физика и астрономия“ Алма матер се изкачи на 451-500 място.

Откриваща среща по проекта LEARN.Inc

На 25 март 2022г. се проведе откриващата среща на проекта LEARN.Inc, финансиран по програма Еразъм+, Project 2021-1-RO01-KA220-HED-000031136. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ участва като основен партньор и инициатор в кандидатстването и изпълнението. Ръководител на екипа е доц. д-р Георги Вълчев.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. д-р Тодор Попнеделев, дългогодишен преподавател в Историческия факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 8 април 2022 г. от 13.00 ч. в църквата "Св. София".

Представяне на детската книга „Пламъчка и Пламъчко“ и изложба на детски рисунки

Всяка година на 2 април, рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен, се отбелязва Международният ден на детската книга. По този повод на 4 април Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет с подкрепата на Посолството на Република Азербайджан в Република България организира представянето на детската книга „Пламъчка и Пламъчко“ на Маргарита Павлова, посветена на Азербайджан, и изложба на рисунки на децата от ателие „Приказен свят“, с които е илюстрирана книгата.

Проф. Амелия Личева и д-р Кирил Василев от Алма матер са носители на Националната награда за поезия „Константин Павлов” 2022

На церемония в Софийската градска галерия бяха отличени победителите в първото издание на конкурса за Националната награда за поезия „Константин Павлов" проф. д-р Амелия Личева, преподавател в Катедрата по теория на литературата във Факултета по славянски филологии в Алма матер, и гл. ас. д-р Кирил Василев, преподавател по културология във Философския факултет на Софийския университет.

Изпит по математика за кандидат-студенти

В 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по математика. Кандидат-студент изтегли тема № 1, по която ще работят 970 кандидати, подали заявления за явяване на изпита.

Първа копка на Лабораторен комплекс, кампус „Лозенец“

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет бе представен Лабораторният комплекс, кампус „Лозенец“, който е част от Центъра за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии. Символично бяха положени и основите с „първа копка“ пред сградата за реновиране на ул. „Златовръх“ № 28.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 31 март 2022 г. ни напусна проф. дфзн Людмил Вацкичев, дългогодишен преподавател във Физическия факултет на Алма матер.

Поклонението е в събота, 2 април 2022 г. от 11.00 ч., в ритуалната зала на Малашевските гробища.

Проф. дфзн Евгения Вълчева и проф. дфзн Румен Ценов от Физическия факултет бяха удостоени с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет проф. дфзн Евгения Вълчева и проф. дфзн Румен Ценов от Физическия факултет бяха удостоени с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Отличието им бе връчено за цялостната им преподавателска, научна и административна дейност и по случай пенсионирането им.

Софийският университет участва в информационния форум „Продължи напред – информация за моето бъдеще“

Представители на Сектор „Прием на студенти“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ участват в информационния форум на Гимназията с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ във Варна „Продължи напред – информация за моето бъдеще“.

Открита лекция на д-р Волфганг Крайсиг във ФЖМК на тема: „Google, Facebook & Co. - регулацията на дигиталните платформи“

Факултетът по журналистика и масова комуникация и Медийната програма на Фондацията „Конрад Аденауер“ организираха лекция на д-р Волфганг Крайсиг, председател на Съвета на директорите на федералните медийни регулатори в Германия, на тема „Google, Facebook & Co. - регулацията на дигиталните платформи“.

Центърът за азербайджански език и култура отбеляза Новруз

На 25 март в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН се проведе вечер на тема „Празничната софра на Новруз и Благовец“, организирана от Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Сдружение „Спектър 21 век“ и списание „Дипломатически спектър“, Културното представителство на Ислямска република Иран в София, представители на диаспорите на Казахстан и Татарстан и Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН.

Благотворителният базар „Купи книга в помощ на Украйна“ събра над 30 хиляди лева

На 20 и 26 март 2022 г. в Централното фоайе на Софийския университет се проведоха двете издания на благотворителния книжен базар "Купи книга в помощ на Украйна". Инициативата на Студентския съвет на Алма матер и група доброволци събра 31 859,73 лв. в помощ на пострадалите от конфликта в Украйна.

Центърът по компетентност “Clean & Circle” и „Софийска вода“ АД, част от Веолия, разработиха метод за определяне на SARS-CoV-2 в отпадъчните води на град София

В съвместен проект между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чрез Центъра по компетентност “Clean & Circle” и „Софийска вода“ АД, част от международната група VEOLIA, световен лидер в управлението на ресурси, беше разработен метод за изследване на количеството на SARS-CoV-2 в отпадъчните води на гр. София.

Проф. д-р Гергана Петкова бе отличена с почетната грамота на министъра на външните работи на Япония

На 25 март 2022 г. в Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се проведе церемония по награждаване на проф. д-р Гергана Петкова, ръководител на Катедра „Японистика“ към Факултета по класически и нови филологии, с почетната грамота на министъра на външните работи на Япония.

Хумболтова горичка бе засадена в Южния парк

В Южния парк в София бе засадена Хумболтова горичка от 30 дръвчета в чест на 30-годишнината от основаването на Хумболтовия съюз в България - сдружение на български учени стипендианти на германската фондация „Александър фон Хумболт“, и в знак на почит към неговия патрон – големият природоизследовател Александър фон Хумболт.

Започна строежът на новата технологична сграда на Центъра по компетентност „Clean & Circle”

Изграждането на специализираната сграда е част от проекта „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Общата стойност на проекта е 23 667 925 лв.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че внезапно ни напусна проф. дфн Руселина Ницолова, дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии.

Биологическият факултет е удостоен с плакет за значимо научно партньорство от Института по микробиология на БАН

Във връзка със 75-годишния си юбилей Институтът по микробиология „Стефан Ангелов“ на Българската академия на науките удостои Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ с плакет за значимо научно партньорство.

Арт-събитие „Молиер без граници & В диалог с Молиер (изложба плакати и откъси от театрални пиеси на Молиер)“

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе официално открита изложбата „Молиер без граници“. Изложбената колекция съдържа 35 плаката за театрални постановки по пиеси на Молиер и може да бъде видяна до 30 март.

Преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ участват в международната изложба „Going Home” в Уилсънвил, САЩ

Проф. д.н. Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет участват в международната журирана изложба “Going Home” в Уилсънвил (Wilsonville). САЩ. Изложбата се организира от Съвета по изкуства и култура на Уилсънвил, Орегон, САЩ и е представена пред публиката в две последователни експозиции през февруари и март 2022 година.

Геолого-географският факултет отбеляза Световния ден на водата

На 22 март 2022 г. Геолого-географският факултет на Софийския университет отбеляза Световния ден на водата с мотото „Подземните води: да направим невидимото видимо“. Събитието се проведе под егидата на Министерството на околната среда и водите. Организатор бе Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ със съдействието на Факултетния студентски съвет и Студентския съвет на Софийския университет.

Кръгла маса на тема „Обществените медии в България – управление, програмни политики, финансиране и регулация“

Във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Кръгла маса на тема „Обществените медии в България – управление, програмни политики, финансиране и регулация“, която бе осъществена през платформата за видеоконферентна връзка Zoom.

Връчена бе първа награда от Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика на МТИ „Културен туризъм“ – Велико Търново 2021

На 21 март 2022 г. в зала 256 в Ректората на третокурсничката Анастасия Костова от специалност „Туризъм“ в Геолого-географския факултет бе връчена първа награда от Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика на Международното туристическо изложение „Културен туризъм” – Велико Търново, 2021 г. Конкурсът е част от програмата на изложението и се обявява всяка година в рамките на единствения специализиран форум за културен туризъм у нас.

Благотворителен базар „Купи книга в помощ на Украйна“

В Софийския университет се състоя благотворителен базар "Купи книга в помощ на Украйна". На събитието, организирано от Студентския съвет на Алма матер и група доброволци, бяха събрани 18 666,36 лева. Сумата е дарена на Българския червен кръст целево в помощ на пострадалите в конфликта в Украйна.

Ден на отворените врати във Факултета по журналистика и масова комуникация

За трета поредна година на 18 март 2022 г. се проведе Ден на отворените врати, организиран от Факултетния студентски съвет и Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".Събитието се проведе в платформата „Зуум" и се излъчваше на живо и на страницата на Факултетния студентски съвет във Фейсбук.

Премиера на “Жири” в София Филм Фест

На 15 март 2022 г. в кино „Люмиер“ се състоя гала премиерата на новия български игрален филм “Жири” с режисьор Петя Йосифова-Хънкинс – хореограф на Театър-лаборатория „Алма Алтер“, сценарист Николай Георгиев – режисьор на театъра, и актьорите: Зора Колева, Георги Арсов, Марко Дженев, Константин Кучев, Фасика Мелаку, Мария Ганчева Симеон Василев, Валерия Димитрова, със специалното участие на Елена Петрова и Кирил Хаджиев-Тино.

Ученици от 91 Немска езикова гимназия в София посетиха Софийския университет

Ученици от 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов” в София посетиха Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с цел кариерно ориентиране и запознаване с образователните възможности. Събитието бе организирано от сектор „Кариерно развитие“, по инициатива на „Интеракт клуб“ към 91 Немска езикова гимназия.

Награди и отличия за преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ от националната изложба „Пролетен салон“ в Габрово

На 11 март 2022 г. в присъствието на представители на културни институции и много почитатели на изкуството директорът на галерия „Христо Цокев“, Габрово Евгени Недев откри националната изложба „Пролетен салон“, в която са изложени произведенията на утвърдени и млади художници от цялата страна.

Тодоровден в Университетската ботаническа градина – Екопарк Варна

По традиция и тази година в Университетската ботаническа градина Екопарк – Варна беше отбелязан Тодоровден. Празникът премина с конкурс за най-красив конски впряг, богата фолклорна програма, томбола с много награди и кушия. С този ден беше поставено и началото на сезон 2022 за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Екопарка.