Начало / Новини / Новини и събития

   
Четиринадесета международна научна конференция „Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта“

В Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна Четиринадесетата международна научна конференция „Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта“, организирана от Департамента по спорт към Софийския университет.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 21 септември 2022 г. ни напусна доц. Катерина Караиванова, дългогодишен преподавател в Стопанския факултет на Алма матер.

Изложбата „ЕКО“ беше открита в Галерия „Алма Матер“

На 4 октомври 2022 г. в галерията на Софийския университет „Алма Матер“ в присъствието на много гости беше открита изложбата „ЕКО“. Експозицията се реализира с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет, Факултета по науки за образованието и изкуствата, Катедра „Визуални изкуства“ и Културния център на университета и е част от изявите по проекта „ЕКО-арт 2022“ на Катедра „Визуални изкуства“. Ръководител на проекта е проф. дн Лаура Димитрова.

Първата конференцията на INSAIT стана безпрецедентно събитие за региона

Конференция на INSAIT под мотото Emerging Trends in AI and Computing Research се проведе на 30.09 и 01.10.2022 в зала „Джон Атанасов“, София Тех Парк, с участието на 16 световноизвестни изследователи от Google, Waymo, AWS, MIT, ЕTH Zurich, EPFL, Max-Planck, и Yale, които представиха в София последните достижения в информатиката и изкуствения интелект.

Национална студентска конференция по фармацевтични и химични науки

Започна двудневната Трета национална студентска конференция по фармацевтични и химични науки. В периода 5-6 октомври 2022 г. в 130 аудитория на Факултета по химия и фармация на Софийския университет над 120 участници, членове на научни колективи, включително и от чужбина, ще представят над 30 доклада, 60 постера, ще бъдат направени над 12 фирмени презентации, а спонсорите на събитието са над 15. Изданието е посветено на 10-годишнината от началото на обучението в специалност „Фармация“ в Алма матер.

Специалност „Фармация“ отбеляза 10-годишния си юбилей

В Аулата в Ректората на Софийския университет беше тържествено отбелязана десетата годишнина от създаването на специалност „Фармация“ във Факултета по химия и фармация на Алма матер.

Катедра „Японистика“ отбеляза Европейския ден на езиците с троен празник

На датата, посветена на стремежа към интеркултурна комуникация чрез изучаване на чужди езици, катедра „Японистика“ организира троен празник на словото. Тематично обвързани с котодама – концепцията за творческата магична сила на словото – бяха отбелязани Европейският ден на езиците (на 26 септември), Денят на отворените врати на катедрата и 70-годишният юбилей на доайена на академичната японистика – проф. дфн Бойка Елит Цигова. Събитията бяха част от 33-те Дни на японската култура в България.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че почина чл.-кор. проф. Тодор Бояджиев, дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 8 октомври 2022 г. (събота) от 11.00 ч. в църквата на Малашевските гробища.

Нощ на учените 2022 г. в Софийския университет

На 30 септември и 1 октомври 2022 г. за 17 поредна година в България се проведе Европейска нощ на учените. Събитието е ежегодна инициатива по програмата „Мария Склодовска-Кюри“ на Европейската комисия и цели да доближи изследователите до широката общественост и да привлече младите хора към научна кариера.

Официално откриване на академичната 2022/2023 учебна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата в Ректората на Софийския университет официално бе открита академичната учебна година на най-старото висше училище в България. По традиция в Академичния параклис в Богословския факултет бе отслужена празнична св. Литургия и водосвет, възглавена от Ставрофорен иконом Стефан, председател на църковното настоятелство на параклиса в съслужение със ставрофорен иконом отец Михаил Михайлов.

Научна конференция „Симеон Янев. През изпитанията на времето”

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет започна научната конференция „Симеон Янев. През изпитанията на времето”. Двудневният форум, който се провежда в хибриден формат, е посветен на 80-годишния юбилей на учения, писателя и преподавателя.

Международна научна конференция "Старобългарски преводи на догматически съчинения"

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет започна Международната научна конференция "Старобългарски преводи на догматически съчинения". Тя се организира от Факултета по славянски филологии и е по проект „България между християнството и ересите. Старобългарският превод на Словата против арианите от Атанасий Александрийски“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ към МОН.

Международното триенале на сценичния плакат отбелязва Европейския ден на езиците - 26 септември

Със серията „От А до Я“, монтирана на едно от най-оживените места в София, Международното триенале на сценичния плакат отбелязва Европейския ден на езиците - 26 септември. Изложбата е организирана с любезното домакинство на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и включва 32 широкоформатни винилa, разположени върху оградата на Центъра за източни езици и култури към Университета.

Конференция в чест на 65-годишнината на проф. Иван Камбуров

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет бе открита научна конференция в чест на 65-годишнината на проф. Иван Камбуров. На събитието присъстваха преподаватели от Катедра „История на философията“, от специалност "Индология", от Югозападния университет „Неофит Рилски“, Българската академия на науките, докторанти и студенти на проф. Камбуров. Официален гост бе посланикът на Индия в България Негово Превъзходителство Санджай Рана.

Преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ участват в международното биенале INTERBIFEP

Творби на проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата са сред избраните от международното жури за участие в INTERBIFEP (Международното биенале на портрета).

Ползотворни срещи и дискусии на български учени в Университета „Адам Мицкевич“ в Познан

Във връзка с изпълнението на дейностите, заложени в проект BG05M2OP001-2.016-0019 „Иновативно образование в хуманитарни и социални науки чрез цифрова трансформация и модернизация на учебните програми във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Техническия университет в Габрово в партньорство с чуждестранни университети от Гърция, Полша и Румъния”, в университета „Адам Мицкевич“ (AMU) в Познан, Полша, бяха проведени срещи и дискусии между български и полски учени и преподаватели от три университета.

Изложба GRAPHICS` RE-CONCEPT

На 20 септември 2022 г. в Галерия „Сан Стефано“ в София бе открита изложбата GRAPHICS` RE-CONCEPT – първото мащабно арт събитие от проекта „Графичната образност – нова реалност“ на катедра „Визуални изкуства“, Факултет по науки за образованието и изкуствата, с автор и ръководител доц. д-р Снежина Бисерова.

Международен симпозиум „АРТ-еко 2022“

От 10 до 16 септември 2022 г. в Творчески дом „Китен“ беше проведен международният симпозиум „АРТ-еко 2022“, в който участваха преподаватели и докторанти от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Центърът за азербайджански език и култура участва в Панаира на езиците

От 2001 година по инициатива на Съвета на Европа ежегодно на 26 септември се отбелязва Европейският ден на езиците. Езикът е средство за постигане на по-добро разбирателство между различни народности и култури, а многоезичността на европейския контитент въодушевява.

XVIII-ти Републикански турнир по конен спорт за купата на Софийския университет

След двегодишно прекъсване на 18 септември 2022 г. Екопарк - Варна отново събра жокеи от цялата страна в XVIII-тия Републикански турнир по прескачане на препятствия за купата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Събитието е традиционно за Екопарк - Варна и следва социалната и образователна мисия на Университетските ботанически градини. Тази година провеждането му съвпада със 130-годишнината от създаването на градините.

В Софийския университет се провежда Международен колоквиум на Европейската космическа агенция

Физическият факултет на Софийския университет е домакин на VIII-ия Международен колоквиум на Европейската космическа агенция. Фокусът е върху глобалните спътникови системи за навигация. Събитието се провежда в Аулата в Ректората и ще продължи до 16 септември 2022 г.

Софийският университет е на второ място в Националните летни студентски игри

Отборът на Софийския университет ,,Св. Климент Охридски” грабна второто място във финалното класиране на Националните летни студентски игри „Летен университет“, организирани от Националното представителство на студентските съвети в Република България, които се проведоха за 20-ти пореден път. Пред отбора на Алма матер са само студентите и докторантите от Националната спортна академия „Васил Левски“.

Предварителни резултати от теренното изследване и картографиране на бедствието в района на селата Каравелово и Богдан

На 9 септември 2022 г (петък) беше извършено теренното изследване и подробно картографиране на територията, засегната от наводнение на при селата Каравелово и Богдан (община Карлово) от екип на Националния център за геопространствени изследвания и технологии при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ под ръководството на доц. д-р Стелиян Димитров.

Музеят за история на радиото в България „Проф. д-р В. Димитров” с впечатляващо дарение

Музеят за история на радиото в България „Проф. д-р В. Димитров” към Софийския университет преди дни получи впечатляващо дарение от български стари радиоприемници, произведени в периода между 1927–1944 г. До този момент музеят е получавал дарения от 3-4 радиоапарата наведнъж, но сега те са 35. Дарителят е Николай Бимбалов от Пловдив.

Проф. Лаура Димитрова с участие в международния пленер „Боженци 2022“

От 26 август до 3 септември 2022 г. проф. дн Лаура Димитрова от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата взе участие в международния пленер „Боженци 2022“.

VMware подкрепя INSAIT с грант от 1,5 милиона долара, за да стимулира технологичните иновации в България и Европа

VMware обявява партньорството си с Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT. Чрез тази инвестиция, компанията цели да подкрепи високотехнологичната научно-изследователска дейност в България и Европа. Целта на партньорството е да привлече изследователи и специалисти на световно ниво и да подготви следващото поколение иноватори и инженери.

Екип от Геолого-географския факултет ще направи заснемане и картографиране на пострадалите от наводненията села в община Карлово

На 9 септември 2022 г. (петък) екип на Националния университетски център по геопространствени изследвания и технологии (НУЦГИТ) и Геолого-географския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ под ръководството на доц. д-р Стелиян Димитров ще извърши пълно заснемане и подробно картографиране на района на последните наводнения при селата Каравелово и Богдан, община Карлово.

Азербайджанският център участва във втория фестивал "Сцени на Струма"

Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски" участва във втория международен фестивал “Сцени на Струма”, организиран от Община Кюстендил, Музикална къща "Престо" и читалище "Братство 1869". В читалището "Братство 1869" центърът представя изложба на детски рисунки, посветена на Азербайджан.

Нова магистърска програма „Близкоизточни изследвания с арабски език“

От учебната 2022–2023 г. стартира новата магистърска програма „Близкоизточни изследвания с арабски език“ на Катедра „Арабистика и семитология“ в Софийския университет. Първа и единствена по рода си в България и Югоизточна Европа, тази програма на специалност „Арабистика“ обединява три взаимосвързани тематични кръга – регион, световна религия и източен език (арабски).

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обявява допълнителен прием за учебната 2022/2023 година

За попълване на незаети след окончателното класиране места, субсидирани от държавата съгласно т. 1 и т. 7 от РМС № 363 от 01 юни 2022 г., и за попълване на незаети след окончателното класиране места за обучение срещу заплащане, съгласно т. 2 и т. 7 от РМС № 363 от 01 юни 2022 г., Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обявява допълнителен прием .

На пленера „БОЛЕСТРАШИЦЕ 2022“ бяха изложени творби на преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“

Преподавателите от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата проф. дн Лаура Димитрова, проф. д-р Стефан Алтъков и гл. ас. д-р Явор Грънчаров взеха участие в 24-ия международен пленер „БОЛЕСТРАШИЦЕ 2022“, който се състоя в АРБОРЕТУМ, Болестрашице, Полша от 8 до 14 август 2022 г.

Преподаватели от Факултета по науки за образованието и изкуствата участват в международна изложба в Полша

На 9 август 2022 г. в зала „Пьотр Михайловски“ в АРБОРЕТУМ, Болестрашице, Полша беше представена международната изложба „ЕКО АРТ“. В нея участват проф. дн Лаура Димитрова, проф. д-р Стефан Алтъков, доц. д-р Снежина Бисерова, гл. ас. д-р Явор Грънчаров и докторантът Марина Александрова от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

In memoriam

Софийският университет с дълбоко прискърбие съобщава, че на 4 август 2022 г. почина проф. д.и.н. Цветана Борисова Георгиева, изтъкнат български историк и антрополог, дългогодишен преподавател в Историческия факултет на университета, с изследвания по история на българските земи в Османската империя и в областта на етнологията, с водещо значение за развитието на българската османистика и антропология.

Театър-лаборатория „Алма Алтер“ гостува на международен фестивал в Полша

От 22 до 30 юли 2022 г. трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер“ гостува на фестивала „Експеримент“ в Збоншин, Полша. Тази година фестивалът се проведе под надслова „Необятност“. „Алма Алтер“ показа необятните си възможности, като застана пред полската публика с три представления („Цар Лъв“, „Животът е сън“, „Всяка жена крие в себе си едно жестоко „Не“) и един концерт. Всички те бяха специално подбрани и адаптирани за целите на фестивала.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 30 юли 2022 г. на 86-годишна възраст почина доц. Анна Лилова, учен и университетски преподавател, с чието име е тясно свързано развитието на преводознанието и утвърждаването на теорията на превода като академична дисциплина в България.

Опелото ще се състои на 6 август 2022 г. от 14 ч. в църквата „Света София“ в гр. София.

Алма матер спечели проект за кредитна мобилност по програма „Еразъм+“

Софийският университет „Св. Климент Охридски” спечели нов проект за кредитна мобилност по програма „Еразъм+“ – „Мобилност на студенти и персонал в сферата на висшето образование, включващи трети страни, които не са асоциирани към Програмата" (КА171) за академичните 2022/2024 г.

Лятна школа и работна среща по проект EXTREME: „Научни изследвания и иновации в науката за колоиди и междуфазови граници”

Лятна школа и работна среща по проекта EXTREME се проведоха в курорта „Св. Св. Константин и Елена“, Варна, България. Проектът се финансира от Министерството на образованието и науката на Република България в рамките на Националната програма „Европейски научни мрежи“ и се координира от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Приключи 59-тият летен семинар по български език и култура

Традиционният летен семинар по български език и култура, който се проведе за 59-ти път в Националния учебен център на Българския червен кръст в с. Лозен, бе официално закрит с тържествена вечер, посветена на българския фолклор. Той бе организиран от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата и съдействието на Министерството на образованието и науката. Над 70 души от Европа и Азия участваха в семинара тази година.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че почина проф. д-р Кругер Милованов, дългогодишен преподавател в Юридическия факултет на Алма матер.

Трето класиране на кандидат-студентите за учебната 2022/2023 г. в Софийския университет

Резултатите от третия етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2022/2023 г. бяха обявени днес.

Успех за българския отбор на Международната олимпиада по география

Три сребърни медала спечелиха учениците, представили България на международната олимпиада по география, която се проведе от 12 до 17 юли 2022 г. в онлайн среда. Това са Даниел Димитров от 11 клас и Михаил Паскалев от 10 клас в МГ “Д-р Петър Берон” във Варна и Денис Урумов от 11 клас на 91. НЕГ “Проф. Константин Гълъбов” в София. В отбора участва още и Пламен Миланов от 11 клас на ПМГ "Васил Друмев" във Велико Търново, но малко не му достигна за медал.

Исторически успех за България на Международна олимпиада по биология

От 9 до 18 юли 2022 г. в гр. Ереван, Армения, присъствено се проведе Тридесет и третата Международна олимпиада по биология (IBO 2022). Предишните две години заради пандемията от COVID-19 състезанието протичаше онлайн. България е една от шестте страни-основателки на олимпиадата през 1989 г. Тази година олимпийците ни по биология постигнаха изключителен успех, след като и четиримата национални състезатели спечелиха медали в оспорваната надпревара сред над 250-те представители на 62 страни от целия свят.

Отлично представяне на българския отбор на 54-та Международна олимпиада по химия (54 IChO)

В периода 10-18 юли 2022 г. се проведе 54-та Международна олимпиада по химия с виртуален домакин Nankai University, Tianjin, Китай. Българските ученици се представиха блестящо, а ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„МОДЕРН-А: МОДЕРНизация в партньорство чрез дигитализация на Академичната екосистема“

За първи път Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обявява прием по съвместни програми с български и чужди университети, по които ще се споделят преподаватели и ще се издават общи дипломи.

59-ти летен семинар по български език и култура

На 10 юли 2022 г. в Националния учебен център на Българския червен кръст в с. Лозен започна традиционният летен семинар по български език и култура. Летният семинар по българистика за чуждестранни българисти и слависти към Софийския университет „Св. Климент Охридски" е създаден през 1963 г. Той се провежда ежегодно с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката на Република България и Софийския университет. Цялостната подготовка, организация и провеждане на Семинара са поверени на Факултета по славянски филологии. Събитието ще продължи до 30 юли 2022 г.

Проф. д-р Людмила Илиева бе удостоена с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет проф. д-р Людмила Илиева от Факултета по класически и нови филологии бе удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента за приноса й за утвърждаване престижа и авторитета на Софийския университет и на българската академична испанистика в нашата страна и в чужбина.

Второ класиране на кандидат-студентите за учебната 2022/2023 г. в Софийския университет

Резултатите от втория етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2022/2023 г. бяха обявени днес.

За десети път се проведе международната научна среща по Физика на плазмата

За десети път International Workshop and Summer School on Plasma Physics събра утвърдени и млади учени, докторанти и пост-докторанти от Белгия, България, Чехия и Япония.

INSAIT привлече в България легендарен учен в областта на изкуствения интелект

Проф. Люк Ван Гуул, световноизвестен професор и един от най-цитираните учени в сферата на машинното самообучение и компютърно зрение, се присъединява към екипа на INSAIT - Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София.

Първо класиране на кандидат-студентите за учебната 2022/2023 г. в Софийския университет

Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2022/2023 г. беше обявен днес.

9 356 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище.