Начало / Новини / Новини и събития

   
С изпити по биология и по испански език продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2022/2023 г.

В 9.00 часа в 272 аудитория в Ректората на Софийския университет започна изпитът по биология, за който са подали заявления 863 кандидат-студенти.

С изпити по френски и по италиански език започна втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2022-2023 г.

В 9.00 ч. в зала 224 в Ректората започна изпитът по френски език за кандидат-студенти. Председател на изпитната комисия е доц. Маргарита Руски. Кандидат-студент изтегли вариант 1.

Проф. Клаас Бергман бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, проф. Клаас Бергман бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Физическия факултет и е по повод активното му сътрудничество с факултета.

Международна конференция, посветена на 100-годишнината от рождението на Жозе Сарамаго

В Аулата започна конференция, посветена на Жозе Сарамаго. Темата на научния форум е „Международната рецепция на литературното творчество на португалския писател“. Участват изследователи и преводачи от 15 университета в 12 страни.

Проф. Димитър Съсълов бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се състоя в Аулата в Ректората, проф. Димитър Съсълов бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Физическия факултет. Проф. Димитър Съсълов е един от най-успешните астрономи и астрофизици в света през последните три десетилетия и активен популяризатор на науката.

Награждаване на участниците в Националния ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“

В Ректората на Софийския университет се състоя тържествено връчване на наградите на Националния ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“. Конкурс на тази тема се провежда за пръв път и се организира от Българското сдружение на родовете от Македония със съдействието на Министерството на образованието и науката и в партньорство с Историческия факултет на Алма матер.

Специалност „Италианска филология“ навърши 80 години

На 23 май 2022 г. в Аулата в Ректората на Алма матер беше отбелязана 80-годишнина от основаването на специалност „Италианска филология“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

„Златно перо“ за Николай Георгиев - режисьор и основател на Университетския театър „Алма алтер“

На 20 май 2022 г. за принос към българската култура Арт академия присъди почетния знак и званието Лауреат на „Златно перо“ на режисьора Николай Георгиев, театрален режисьор и основател на студентския театър „Алма алтер“.

В Софийския университет се проведе Икономически филм фест

В периода 17-20 май 2022 г. в за първи път в Геолого-географския факултет на Алма матер се проведе Икономически филм фест, организиран съвместно с Университета в Люцерн, Швейцария, и Катедра „Регионална и политическа география”.

Проф. дфн Анастас Герджиков: „Духовното общуване е нещо повече от споделянето на знания и мисли“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, с академично тържество. На празника в Аулата присъстваха членовете на Академичния съвет на Университета, ректори на висши училища, студенти, преподаватели и служители, представители на академичната общност на Софийския университет, много граждани.

Историческият факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" отбеляза четири важни годишнини

Историческият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза четири важни годишнини от историята си: 134 години университетско преподаване на история, 102 години Катедра „Археология“; 50 години самостоятелен Исторически факултет; 20 години Специалност „Архивистика и документалистика“.

 

Честване на Световния ден на португалския език във Факултета по класически и нови филологии

Тържествено честване на Световния ден на португалския език бе организирано от Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания на Факултета по класически и нови филологии и научноизследователска катедра „Жозе Сарамаго“ при факултета, учредена през 2019 г. с договор за сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Камойш“ - Института за сътрудничеството и езика при Министерството на външните работи на Португалия.

Завърши випуск 2021 г. на Биологическия факултет

168 бакалаври и 86 магистри, възпитаници на Биологическия факултет, завършиха висшето си образование. Те получиха дипломите си на тържествена церемония в Аулата. С отличен успех завършват 24 дипломанти. Пълните отличници са 18.

Награда за академичната общност на специалност „Френска филология“

Екипът на специалност „Френска филология“, ръководен от ас. Владимир Сунгарски, получи Наградата за творческо писане в рамките на "Българският избор на награда Гонкур", организиран от Френския институт в България на 13 май 2022 г.

Завърши випуск 2021 на Историческия факултет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 117 бакалаври и магистри от Историческия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 11 от тях са пълни отличници. В рамките на тържеството доц. д-р Георги Николов и на проф. дин Костадин Рабаджиев бяха удостоени с Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента.

Проф. Иво Грабчев и гл. ас. Калин Стайков от Алма матер бяха отличени с наградата „Питагор“

За четиринадесета поредна година Министерството на образованието и науката връчи наградите за наука "Питагор" на български учени и научни колективи със съществен принос за развитието на науката. Сред осемте наградени изследователи бяха отличени двама учени от Софийския университет – проф. д-р Иво Грабчев от Медицинския факултет и гл. ас. д-р Калин Стайков от Физическия факултет на Алма матер.

Прoф. Димитър Денков и проф. Пламен Калчев от Философския факултет бяха удостоени с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На церемония в Аулата на Софийския университет проф. д-р Димитър Денков и проф. д.пс.н. Пламен Калчев бяха удостоени с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента.

Преподаватели и студенти от Геолого-географския факултет инсталираха автоматична метеорологична станция в Университетската ботаническа градина в София

На 19 май 2022 г. преподаватели от Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ и студенти от специалност „География“ на Геолого-географския факултет инсталираха в Университетската ботаническа градина в София автоматична метеорологична станция. Целта е да се възстановят метеорологичните измервания, които са се осъществявали на това място през периода 1887 – 1992 г.

Магистрите от випуск 2021 на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

На церемония, която се състоя в Аулата, 225 магистри получиха дипломите си за завършено висше образование. 26 дипломанти завършват с успех над 5.85, трима чуждестранни студенти са с успех над 5.80. Пълните отличници на випуска са шестима.

Кръгла маса на тема „Въздействието на емисиите на парникови газове върху селското стопанство и хранително-вкусовия сектор“

В Аулата на Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе кръгла маса на тема „Въздействието на емисиите на парникови газове върху селското стопанство и хранително-вкусовия сектор“. Организатори са Клийнтех България, Аграрният университет Пловдив и Софийският университет „Св. Климент Охридски“, в качеството си на Хъб мениджър на EIT Food за България.

Центърът за компетентност “Clean & Circle” представи сътрудничеството си с бизнеса пред посланиците от страните на ЕС

По инициатива на Френското посолство в България на 18 май 2022 г. се проведе посещение на пречиствателната станция за питейна вода на Veolia в Бистрица.

Бакалаврите от випуск 2021 на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 108 бакалаври от Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Трима дипломанти са с успех над 5.50.

Научна конференция „Мрежи и механизми на влияние в регионалната политика, икономика и култура”

В Конферентната зала на Софийския университет започна научната конференция „Мрежи и механизми на влияние в регионалната политика, икономика и култура”, посветена на 150-годишнината от кончината на Христо Георгиев. Освен влиятелен и способен предприемач, той е и изявен общественик и щедър меценат, оставил ярка следа в стопанския и политическия живот на българите през третата четвърт на ХІХ в.

Заседание на Общото събрание на Софийския университет

На 18 май 2022 г. се проведе заседание на Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Бяха обсъдени и приети промени в Правилника за устройството и дейността на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Завърши випуск 2021 на Философския факултет

В Аулата на Софийския университет се състоя тържествена церемония, на която 350 магистри и бакалаври от Философския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 12 са пълните отличници.

Завърши випуск 2021 на Факултета по славянски филологии

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 127 бакалаври и магистри от Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. 60 са завършващите с отличен успех, 15 от тях са пълни отличници.

Златни и бронзови медали за българските участници в Европейската олимпиада по експериментални науки (EOES)

В периода 8 – 14 май 2022 г. в Университета в Храдец Кралове, Чешка Република, се проведе Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2022. Българските отбори са ръководени от доц. д-р Христина Андреева (физика, координатор за България, СУ „Св. Климент Охридски” и ИЕ-БАН), гл. ас. д-р Калина Пачеджиева (биология, СУ „Св. Климент Охридски”) и Владимир Цветков (химия, ЧОУ „Роналд Лаудер”).

Публична лекция на Олаф Герке от Фондация "Фридрих Еберт"

Факултетът по журналистика и масова комуникация към Софийския университет “ Св. Климент Охридски” и Фондация "Фридрих Еберт" България организираха публична лекция и дискусия на тема "Културно-историческото наследство на пресата: съвременно ползване чрез дигитализация". Лектор на събитието бе Олаф Герке от Фондация "Фридрих Еберт".

В Стопанския факултет се провежда Седмица на професиите

Седмицата на професиите в Стопанския факултет на Софийския университет започна с официално откриване от София Тех Парк с участието на доц. д-р Атанас Георгиев – декан на Стопанския факултет, доц. д-р Боряна Богданова – зам.-декан и ръководител на Кариерния център към факултета, и гости от бизнеса - Цветина Лунгарова от NeedUs и Стефан Атанасов от Nexo. Записът от откриването е наличен тук .

Софийският университет предлага транснационален достъп за чуждестранни изследователи в сферата на религиозните изследвания като част от европейската изследователска инфраструктура RESILIENCE

RESILIENCE, Европейската научноизследователска инфраструктура за религиозни изследвания, с гордост предлага първата си услуга на общността за религиозни изследвания: Програмата за транснационален достъп (TNA). Потребителите на тази програма ще получат директен, бърз и ефективен достъп до колекциите на седем водещи изследователски организации и университети в Европа, ръководени от експерти в областта.

Изложба „Един от строителите на българската наука – 150 години от рождението на проф. Йордан Иванов“

Във фоайето на Централната университетска библиотека бе открита изложбата „Един от строителите на българската наука – 150 години от рождението на проф. Йордан Иванов“. Експозицията е част от тридесет и осмите Кирило-Методиевски четения, организирани от Факултета по славянски филологии и Катедрата по Кирилометодиевистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя може да бъде разгледана до края на юни 2022 г.

Отборите на Алма матер завоюваха първи места на XXXIV Републиканска студентска олимпиада по програмиране

На 14 май 2022 г. в гр. Русе присъствено се проведе XXXIV Републиканска студентска олимпиада по програмиране (National Student Programming Contest). В състезанието взеха участие два отбора от Факултета по математика и информатика на Софийския университет с ръководител доц. Милен Петров.

Отлично представяне на студенти от Алма матер на Националната студентска олимпиада по математика

От 13 до 15 май 2022 г. в с. Равда се проведе поредното издание на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ) при домакинството на УНСС - София. Студентите от Факултета по математика и информатика и от Стопанския факултет на Софийския университет заеха първите места в крайното класиране.

Посещение на делегация на Конгреса на депутатите на Испания в Софийския университет

В Софийския университет се проведе среща на преподавателите и студентите от Катедрата по испанистика и португалистика с делегация от Комисията по образование на Конгреса на депутатите на Испания в състав Ана Мария Ботеля – председател, Елена Кастильо, Мария Лус Мартинес, Оскар Клавел, Хеорхина Триас, Хосуне Гороспе, Хуан Антонио Калехас, Марибел Гарсия – зам. говорител, Палома Мартинес – юристконсулт, и Мария Исабел Руис, секретар на делегацията.

Заседание на Общото събрание на Софийския университет

На 18 май 2022 г. от 9.30 часа в 272-ра аудитория в Ректората ще се проведе заседание на Общото събрание на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Публична дискусия на тема „Младите и демокрацията“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе публична дискусия на тема Младите и демокрацията“ с участието на министри и представители на организации. Събитието беше организирано от Студентски клуб на политолога, съвместно с Европейска младежка карта и Студентски съвет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 3 април 2022 г. в Съмърсет Уест, недалече от Кейптаун, след продължително боледуване ни напусна д-р Асен Илчев (1946-2022), главен асистент в Kатедра "Теоретична физика" (в периода 1970 - 1991 г.) във Физическия факултет на Алма матер.

Катедрата по класическа филология в Софийския университет отбелязва вековен юбилей

През академичната 2021-2022 г. Катедрата по класическа филология отбелязва своята 100-годишнина. По този повод в Заседателна зала 1 в Ректората се проведе тържествена юбилейна сесия. Събитието е съпътствано от документална изложба в Централното фоайе на Ректората, която припомня най-значимите моменти и личности от живота на Катедрата, запечатани в архивни фотографии и документи. Експозицията може да бъде разгледана до 19 май 2022 г.

С публична лекция на министъра на външните работи на Нигерия започна поредица от събития, с които катедра „Африканистика“ ще отбележи Деня на Африка

В Аулата на Софийския университет министърът на външните работи на Федерална република Нигерия Джофри Ониеама изнесе публична лекция на тема: „Продоволствената сигурност и изхранването в Африка в настоящия глобален контекст“.

Ден на отворените врати в Стопанския факултет на Софийския университет

На 10 май 2022 г. в Стопанския факултет на Софийския университет се проведе Ден на отворените врати. Събитието беше посетено от кандидат-студенти и ученици в последните гимназиални класове от столични училища и от пловдивски гимназии.

Факултетът по журналистика и масова комуникация и Българската национална телевизия организираха дискусия за доброволчеството и украинските бежанци

В деня на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий Факултетът по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) в Софийския университет организира дискусия на тема: „Спасение: Украинските бежанци в България“.

Навършиха се 20 години от откриването на Екопарк Варна за посещения

На празника на св. св. Кирил и Методий преди 20 години Университетската ботаническа градина-Варна отваря врати за посетители. Тържеството на 11 май 2002 г. е открито от министъра на околната среда и водите и други официални гости.

Стартира седмицата на Transform4Europe в Силезийския университет в Катовице

В Деня на Европа стартира седмицата на проекта Transform4Europe. В периода между 9 и 13 май 2022 г. присъстващите студенти, преподаватели и служители заместват традиционния обучителен процес със срещи, работилници, шоу програми и културни събития. Домакин на форума е Силезийският университет в Катовице, Полша. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е една от седем институции от цяла Европа, които участват в проекта.

Факултетът по педагогика отбеляза патронния си празник

На 11 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, Факултетът по педагогика на Софийския университет отбелязва своя патронен празник. По традиция представители на факултета поднесоха цветя пред паметника на двамата братя.

Ана Бландиана бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се състоя в Аулата в Ректората, румънската писателка Ана Бландиана бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по славянски филологии с подкрепата на Факултета по класически и нови филологии.

Започнаха Франкофонските правни дни 2022

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет започнаха Франкофонските правни дни 2022. Двудневното събитие е организирано от Юридическия факултет на Алма матер в сътрудничество с Посолството на Фрeнската република и Френския институт в България. В рамките на инициативата е предвидена международна конференция на тема „Суверенна Европа: предизвикателства, нужди, решения“.

Кулинарните традиции като културно-историческо наследство през призмата на етнологията

През август 2021 г. стартира вторият етап от проект „Кулинарни традиции и културно-историческо наследство в малки населени места – изобретяване, експлоатиране, популяризане“, ( Кулинарни традиции ), финансиран в рамките на конкурс за Фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства-2018г. към Фонд „Научни изследвания“, реализиран от екип учени и преподаватели, докторанти и постдокторанти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките.

Над 2000 души посетиха Астрономическата обсерватория на Софийския университет по време на Пролетния ден на астрономията

Посетители на всички възрасти разгледаха Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и се насладиха на богата лекционна, наблюдателна и демонстрационна програма в рамките на Световния пролетен ден на астрономията на 7 май 2022 г.

Проф. Константинос Нихоритис бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората проф. Константинос Нихоритис бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по славянски филологии и е по повод изключителния му принос за изследването на българската средновековна книжовна традиция и за приноса му за укрепване на научните контакти между българските и гръцките медиевисти.

За втора поредна година Софийският университет е класиран в Impact Rankings на Times Higher Education

В публикуваната класация Impact Rankings 2022 на Times Higher Education (THE) Софийският университет „Св. Климент Охридски“ запазва позицията си от 601-800 място сред 1 406 университета в света. В World University Rankings за 2022 г. Алма матер е на 1201+ място от 2112 университета, участващи в класацията.