Начало / Новини / Новини и събития

   
Награждаване на победителите във втората конкурсна сесия “Малки грантове - наука за местните общности” (CRA)

На 31 март 2023 г. в Заседателна зала № 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе церемония по награждаването на кандидатите, получили финансиране в рамките на втората конкурсна сесия „Малки изследователски грантове в подкрепа на местните общности“ (“Community Research Awards”). Конкурсът се проведе изцяло дистанционно като ключова дейност на международния проект UniverCity, в който Софийският университет “Св. Климент Охридски“ е водещ партньор на организации от Румъния, Италия и България.

Акад. Мишел Зенк бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората проф. Мишел Зенк, член на Френската академия, бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии.

Изложба „Пътят на българската романистика"

В Централното фоайе в Ректората бе открита изложбата „Пътят на българската романистика“. Събитието е част от честванията на 100-годишнината от създаването на Катедрата по романистика и специалността „Френска филология" в Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Изложбата може да бъде разгледана до 2 юни 2023 г.

Стопанският факултет задълбочава сътрудничеството си с университети и бизнеса в Иракския автономен регион Кюрдистан

В периода 22-23 май 2023 г. заместник-деканът по научноизследователската дейност, иновациите и проектите на Стопанския факултет доц. д-р Тодор Ялъмов и доц. д-р Иван Ангелов, директор на магистърската програма по Стратегическо управление, посетиха гр. Ербил в Кюрдистан.

Изложба „ТРАНС-ПОЗИЦИИ“ на доц. д-р Снежина Бисерова в галерия „Алма матер“

От 26 май до 17 юни 2023 г. галерия „Алма матер“ предоставя своето пространство за самостоятелната изложба „ТРАНС-ПОЗИЦИИ“ на доц. д-р Снежина Бисерова. В присъствието на преподаватели и студенти от Софийския университет и много гости изложбата беше открита на 26 май2023 г. от професор доктор на изкуствознанието Чавдар Попов, който представи творбите на Снежина Бисерова.

Стефан Стефанов от Физическия факултет е Студент на годината на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2023 г.

В Аулата в Ректората на Софийския университет се проведе вече традиционна церемония, на която се отбелязват успехите на студентите и докторантите на най-старото българско висше училище. Конкурсът „Студент на годината” е най-престижното събитие, което Студентският съвет ежегодно организира с цел подпомагане развитието на студентите и докторантите и отличаване на най-добрите от тях.

Връчени бяха наградите на Националния ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествената церемония за връчване на наградите на Националния ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“.

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност беше отбелязан в Бакинския славянски университет

На 23 май 2023 г. в Бакинския славянски университет по инициатива на Посолството на Република България в Азербайджан с академично тържество и фотоизложба бе отбелязан 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Студенти от Геолого-географския факултет се срещнаха с председателя на Столичния общински съвет

На 23 май 2023 г. в Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в рамките на поредицата от събития, свързани с отбелязването на 60-годишнината на Геолого-географски факултет, се състоя среща разговор на председателя на Столичния общински съвет д-р Георги Георгиев със студенти от Геолого-географския факултет, свързана с проблемите при управлението на столицата.

Президентът на Република Хърватия Зоран Миланович се срещна със студенти в Софийския университет

В Аулата на Ректората на Софийския университет се състоя публична лекция на президента на Република Хърватия Зоран Миланович на тема „Geopolitics and Economics“.

Кирило-методиевски четения 2023 г.

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се провеждат традиционните тридесет и девети по ред Кирило-методиевски четения, организирани от Катедрата по кирилометодиевистика на Факултета по славянски филологии. Тази година те са посветени на 90 години от рождението на проф. Ангелина Минчева и на 200 години от излизането на книгата на Йозеф Добровски за Кирил и Методий.

Награждаване на участниците в първото издание на конкурс под надслов „Местното самоуправление – проблеми и предизвикателства“ – 2023 г.

На 23 май 2023 г. в Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост бяха наградени участниците в провелия се първи конкурс под надслов „Местното самоуправление – проблеми и предизвикателства“ – 2023 г.

Международна конференция „Натурализмът във философията“

В периода 19-21 май 2023 г. в Ректората на Софийския университет се проведе международната конференция „Натурализмът във философията“. В нея участваха изследователи от 21 различни университета и изследователски центрове, базирани в повече от 14 различни държави.

Проф. Анастас Герджиков: „Неосъзнатият глад за духовност превръща 24 май във всенароден, обединяващ всички българи празник“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, с академично тържество.

Панелна дискусия „Влиянието на AI върху висшето образование“

На 23 май 2023 г. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет се проведе панелна дискусия за влиянието на изкуствения интелект върху висшето образование.

Завърши випуск 2022 г. на Стопанския факултет

На две тържествени церемонии, които се проведоха в Аулата в Ректората, 339 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 53-ма са с успех над 5,50, петима са пълните отличници. Дипломантите от бакалавърските програми „Икономика и финанси (френска програма)“ и „Стопанско управление (френска програма)“ получиха дипломите си от проф. д-р Франсоа-Оливие Сейс, декан на Факултета по икономически, социални и регионални науки в Университета Лил.

С премиера на мемоарния роман „Живот по неизбежност“ беше отбелязана годишнина на проф. Кирил Топалов

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя премиера на мемоарния роман на проф. Топалов „Живот по неизбежност“. На събитието присъстваха ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, деканът на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев, преподаватели от Софийския университет, колеги, приятели, близки и гости на проф. Топалов.

Софийският университет и Корейската асоциация за публична администрация подписаха меморандум за разбирателство и сътрудничество

В Заседателна зала 1 в Ректората на Алма матер ректорът проф. дфн Анастас Герджиков и президентът на Корейската асоциация по публична администрация проф. Доугро Ли подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество между двете институции. На събитието присъстваха още проф. Соня Карабельова, декан на Философския факултет, проф. Румяна Коларова и гл. ас. Деница Хинкова от Философския факултет на Алма матер, посланикът на Република Корея у нас г-н Ли Хо-шик и Шунг-Бин Лим от Корейската асоциация по публична администрация.

Ученици от цялата страна се състезаваха в научните лаборатории на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На 20 май 2023 г. приключи ученическият Турнир по математика и природни науки ScienceMeUp, организиран от „Университет за деца“ в партньорство с Факултета по химия и фармация, Биологическия факултет, Физическия факултет и Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Турнирът се провежда за четвърта поредна година и цели насърчаването на научноизследователския интерес на ученици от V до VII клас в четири отделни състезания – по математика, физика, химия и биология.

Проф. дхн Тодор Дудев получи Голямата награда „Питагор“ за цялостен научен принос за 2023 г.

За петнадесета поредна година Министерството на образованието и науката връчи наградите за наука "Питагор" на български учени и научни колективи със съществен принос за развитието на науката. Голямата награда за цялостен научен принос за 2023 г. бе връчена на проф. дхн Тодор Дудев от Факултета по химия и фармация Сред наградените изследователи бяха отличени и чл.-кор. проф. дфзн Стойчо Язаджиев от Физическия факултет и д-р Диана Чолакова от Факултета по химия и фармация.

Национална научно-практическа конференция на тема „Съвременното книгоиздаване: реалност, тенденции и прогнози“

В Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация се провежда Национална научно-практическа конференция по повод 25-годишнината от създаването на специалност „Книгоиздаване“ във факултета. Темата на двудневния форум е „Съвременното книгоиздаване: реалност, тенденции и прогнози“. Събитието, организирано от Факултета по масова журналистика и Катедрата „Пресжурналистика и книгоиздаване“, е посветено и на 135-годишнината от основаването на Софийския университет.

Информационен семинар за грантове на National Geographic Society бе проведен в Софийския университет

EURAXESS Кариерен център за докторанти и изследователи и Геолого-географският факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ съвместно с National Geographic Society организираха информационен ден за представяне на грантовата схема на среща, която се проведе на 15 май 2023 г. в Заседателна зала 1 в Ректората.

Проф. д-р Мая Стоянова беше избрана за декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 18 май 2023 г., проф. д-р Мая Стоянова беше избрана за декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Петя Йосифова-Хънкинс взе Специалната награда на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“ 2023 с дебютния си филм “Жири”

Официалната церемония се проведе на 16 май 2023 г. в Националната опера и балет, където в повече от 30 категории гилдията отличи най-добрите български филми и професионалистите, работили по тях в секциите за игрално, документално и анимационно кино.

Завърши випуск 2022 г. на Философския факултет

160 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на Философския факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. Абсолвентите с отличен успех са 53, 10 са пълните отличници. Тържествената церемония по връчването на дипломите се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет.

Завърши випуск 2022 г. на Факултета по класически и нови филологии

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет 269 бакалаври и магистри от Факултета по класически и нови филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. 110 завършват с отличие, шестима са пълните отличници.

Посланикът на Република Италия гостува на специалност „Италианска филология“

На 17 май 2023 г. в Първа заседателна зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ посланикът на Република Италия в България Н. Пр. госпожа Джузепина Дзара гостува на специалност "Италианска филология".

Биофест в Биологическия факултет

На 13 май 2023 г. след тригодишна пауза се проведе традиционният за Биологическия факултет на Софийския университет Фестивал на биологическите науки. Събитието беше посетено от стотици ученици от първи до 12 клас, учители и родители.

Представители на организацията "Матица хърватска" гостуваха на Историческия факултет

На 17 май 2023 г. в 35 аудитория в Ректората на Софийския университет в рамките на Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина" с ръководител проф. дфн Анна-Мария Тотоманова и с активното съдействие на колегията на Историческия факултет се проведе вечер, посветена на българо-хърватското историческо и културно сътрудничество.

Представяне на второ, основно преработено и допълнено издание на Българско-виетнамски речник

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет бе представено второ, основно преработено и допълнено издание на Българско-виетнамски речник.

Завършиха магистрите от випуск 2022 на Факултета по науки за образованието и изкуствата

260 магистри от специалностите „Начална училищна педагогика“, „Социална педагогика“, „Специална педагогика“, „Логопедия“ и „Физическо възпитание и спорт“ получиха дипломите си за завършено висше образование на специална церемония, която се проведе в Аулата в Ректората. С отличен успех са 65, а пълните отличници са 6.

Проф. д-р Весела Гюрова бе удостоена с Почетен нагръден знак на Софийския университет Св. Климент Охридски“, първа степен

В рамките тържеството по връчване на дипломите на магистри от випуск 2022 на Факултета по науки за образованието и науката дългогодишният преподавател във факултета проф. д-р Весела Гюрова бе удостоена с Почетен нагръден знак на Софийския университет Св. Климент Охридски“, първа степен. Отличието за цялостна научно-творческа, изследователска и преподавателска дейност й беше връчено от заместник-ректора на Алма матер доц. д-р Георги Вълчев.

Геолого-географският факултет участва в Софийския фестивал на науката

За поредна година Геолого-географският факултет на Софийския университет участва в Софийския фестивал на науката (11-14 май 2023 г.), който се проведе в София Тех Парк. Събитието се организира от Фондация „Красива наука“ под патронажа на Министерство на образованието и науката и е в Календара на културните събития на Столична община.

Специалност „Унгарска филология“ отбеляза своята 40-годишнина

С концерт на дуо "Платон Каратаев" специалност "Унгарска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" отбеляза 40 години от основаването си. Концертът се проведе в Аулата в Ректората. Придружаващо събитие бе изложба на книги, разположена в Централното фоайе на Ректората.

Центърът за компетентност Clean&Circle се включи в две събития за популяризиране на науката

Центърът за компетентност Clean&Circle, водеща организация в който е Софийският университет „Св. Климент Охридски“, активно участва в Софийския фестивал на науката, както и в Биофест 23, който се проведе в Биологическия факултет на Софийския университет.

Завърши випуск 2022 г. на Историческия факултет

105 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на Историческия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование на тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет. 63 са отличниците, а пълните отличници са 9.

Завърши випуск 2022 г. на Факултета по славянски филологии

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 150 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. 66 от абсолвентите завършват с отличен успех, а 19 от тях са пълни отличници.

Изложба "25 години специалност Книгоиздаване"

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита изложба, посветена на 25-годишнината от създаването на специалност „Книгоиздаване“ . Тя може да бъде разгледана до 19 май 2023 г., след което ще бъде преместена във фоайето на Факултета по журналистика и масова комуникация.

Физическият факултет със значимо участие на тазгодишния Софийския фестивал на науката

Участието на Физическия факултет на тазгодишния Софийски фестивал на науката, състоял се в София Тех парк в периода 11 – 14 май 2023 г., беше значимо както по продължителност - 41 астрономически часа, така и по брой събития – 17 и лектори и демонстратори - 10 преподаватели и 25 студенти. Поводът за такова активно участие беше 60-тата годишнина от създаването на Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Световният ден на климата беше отбелязан с Научен семинар „Изменение на климата – регионални вектори“ в Софийския университет

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет се проведе семинарът „Изменение на климата – регионални вектори“, организиран от катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“. Събитието се провежда в чест на 60-годишнината на Геолого-географския факултет и 50-годишнината на катедрата. През последните години в редица райони на света се наблюдават по-чести и тежки екстремни метеорологични и климатични явления като студени и горещи вълни, наводнения, суши, горски пожари и бури. Географските различия във времевата проява, продължителността и интензивността на регистрираните изменения в климатичната система предпоставиха идеята на семинара.

Студенти от специалност "Музикални медийни технологии и тонрежисура" се срещнаха с Джон Кривит от колежа Emerson

На 9 май 2023 г. в Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе среща на студентите от специалност "Музикални медийни технологии и тонрежисура" с Джон Кривит - професор в частния колеж Emerson(Бостън, Масачузетс) и бивш председател на Audio Engineering Society (AES).

Ново звукозаписно студио за студентите във Факултета по науки за образованието и изкуствата

Студентите от специалност "Музикални медийни технологии и тонрежисура" вече имат възможност да използват най-новото звукозаписно студио в бл. 2 на Кампус „Изток“.

70 години Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“

Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ на Философския факултет на Софийския университет отбеляза своята 70-годишнина с научна сесия на тема „Непроменящият се императив за промяна“.

Алма матер е сред 4,7% най-добри университета в света

В обявената днес класация на Center for World University Rankings за 2023 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ заема място сред най-добрите 4,7% университета в света. Тhe Center for World University Rankings публикува най-голямата академична класация на световните университети. В тазгодишното издание на рейтинга участват 20 531 университета.

Студенти от Софийския университет завоюваха 6 златни, 9 сребърни и 9 бронзови медала на Националната студентска олимпиада по математика

Софийският университет ”Св. Климент Охридски” беше домакин на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ), която се проведе в периода 12-14 май 2023 г. в град Монтана. Тя е най-мащабното математическо състезание за студенти в България и се организира със съдействието на Министерството на образованието и науката. Студентите от Софийския университет завоюваха 6 златни, 9 сребърни и 9 бронзови медала.

Изложба „Социален плакат“ в галерия „Алма матер“

От 3 до 13 май 2023 г. в Галерия „Алма матер“ беше представена изложбата „Социален плакат“, чиито автори са студентите от четвърти курс на специалност „Графичен дизайн“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата: Галислав Асенов, Кристиян Атанасов, Милослав Георгиев, Елизабет Иванова, Яна Ким, Кристиян Кралев, Мира Найденова, Катрин Павлова, Станислав Тотков, Сам Чой, Юджин Чой.

Семинар на тема „Да искаш, значи да можеш“

На 10 май 2023 г. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе семинар, организиран от Катедра „Музика и мултимедийни технологии“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата. Събитието бе посветено на великия немски композитор Рихард Вагнер (1813-1883) по случай 210-та годишнина от неговото рождение, както и на 140-та годишнина от рождението на изтъкнатия български музиколог, диригент, фолклорист и учител Иван Камбуров (1883 – 1955).

Философският факултет на Софийския университет единствен в България предлага на студентите и преподавателите безплатна психологическа консултация

„Центърът за психологическо консултиране и изследвания“ към Философския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски“ е единствена по рода си университетска структура в България. Подобни центрове функционират в повечето висши учебни заведения и университети в Европа и САЩ. След основно проучване на опита и добрите практики в световен мащаб, преди две години с решение Академичния съвет на Университета, Центърът беше официално конституиран.

Трета национална студентска олимпиада по езикова култура

В Софийския университет на 12 май 2023 г. започна двудневната Трета национална студентска олимпиада по езикова култура, организирана от Катедрата по български език на Алма матер.

Конференция „Религиозното образование в българското училище“

В Конферентната зала в Ректората се провежда конференция на тема: „Религиозното образование в българското училище“. Научният форум е двудневен и е организиран от Богословския факултет на Софийския университет. Конференцията е част от събитията, посветени на 100-годишнината на Богословския факултет на Софийския университет.