Начало / Новини / Новини и събития

   
Национална научнопрактическа конференция, посветена на Международния ден на детето – 1-ви юни ,,Детето и детският свят“

На 1 и 2 юни 2024 г. в Ректората на Софийския университет се проведе Национална научнопрактическа конференция, посветена на Международния ден на детето – 1-ви юни ,,Детето и детският свят“, организирана от екип с ръководител гл. ас. д-р Даниела Рачева от Катедра „Теория на възпитанието“ на Факултета по педагогика.

Представено бе монументалното изследване Атлас „Пинокио“

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя предпремиерата на Атлас „Пинокио“. Изданието бе представено от проф. Джовани Капеки – създател на проекта и преподавател в Университета за чужденци в Перуджа, и гл. ас. д-р Радея Гешева от специалност „Италианска филология“ на Факултета по класически и нови филологии, автор на главата за литературния образ на Пинокио в България.

Ден на кариерното развитие се проведе във Факултета по химия и фармация

Във Факултета по химия и фармация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Ден на кариерното развитие. Пред сградата на факултета 38 фирми и институти представиха пред студентите възможности за професионална реализация.

Специалност „Публична администрация“ проведе своя традиционен хепънинг

В Аулата в Ректората на Софийския университет специалност „Публична администрация“ във Философския факултет проведе традиционния си хепънинг, с който отбелязва деня на специалността. На събитието бе връчена и наградата за студентско научно есе в областта на публичната администрация „Лиляна Данева-Бризби“. Тази година темата е „Държавната служба в България в процес на модернизация. Мотивация за иновационни практики в държавната администрация“.

58 работодатели присъстваха на кариерния форум на Стопанския факултет на Софийския университет

На 28 май 2024 г. в кампуса на Стопанския факултет на Софийския университет се проведе Кариерен форум 8.0 под наслов "С поглед в бъдещето". В събитието участваха 58 организации от частния, държавния, образователния и неправителствения сектор, както и браншови представители. Събитието беше открито с приветствено слово от декана на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев и от проф. д-р Елеонора Станчева и доц. д-р Божидар Недев, директори на Кариерния център.

Академична книжарница на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ бе открита в Бургас

Университетското издателство "Св. Климент Охридски" откри в Бургас първата си книжарница извън столицата. Тя е разположена в Центъра за съвременно изкуство и библиотека и в нея се предлага научна, научнопопулярна, художествена и учебна литература на български и на чужди езици.

Шестнадесети международни славистични четения „Памет и история“ в славянските езици и литератури"

В Аулата в Ректората на Софийския университет започнаха Шестнадесетите международни славистични четения на тема „Памет и история“ в славянските езици и литератури". Международните славистични четения са научна конференция, която Факултетът по славянски филологии организира традиционно през година, а през 2024 г. шестнадесетото издание се провежда на 30 и 31 май 2024 г.

Люба Конова от Факултета по математика и информатика е Студент на годината на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата в Ректората на Софийския университет се проведе традиционната церемония, на която се отбелязват успехите на студентите и докторантите на най-старото българско висше училище. Конкурсът „Студент на годината” е най-престижното събитие, което Студентският съвет ежегодно организира с цел подпомагане развитието на студентите и докторантите и отличаване на най-добрите от тях. Тази година церемонията се проведе за седми път и бе излъчвана на живо във фейсбук страницата на Студентския съвет .

Национален финал за България на конкурса „Моята теза в 180 секунди“

Националният финал на шестото издание на конкурса „Моята теза в 180 секунди“, организирано от Университетската агенция на Франкофонията (AUF) и Франкофонския център на Софийския университет в партньорство със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - Факултет по класически и нови филологии, и с подкрепата на Министерство на външните работи на Република България, както и любезното съдействие на Френския институт в България, се проведе в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет на 28 май 2024 г. във Франкофонския център на Университета.

Доц. д-р Вержиния Боянова и гл. ас. д-р Константин Теодосиев бяха удостоени с отличия на Софийския университет

На тържествена церемония в Ректората на Софийския университет ректорът проф. д-р Георги Вълчев удостои доц. д-р Вержиния Боянова и гл. ас. д-р Константин Теодосиев с отличия на Алма матер.

Научен семинар по проект "Ефективни изчисления и алгоритми. Приложение при решаване на теоретични и практически проблеми от различни научни области"

На 23 май 2024 г. в Заседателната зала на Факултета по математика и информатика се проведе научен семинар по проект "Ефективни изчисления и алгоритми. Приложение при решаване на теоретични и практически проблеми от различни научни области.", дейност 3.4 на проект SUMMIT на Софийския университет „Св. Климент Охридски.

Тържествено връчване на наградите на победителите от конкурса за превод от немски език в памет на проф. д-р Борис Парашкевов

За трета поредна година Катедра „Германистика и скандинавистика“ проведе Студентски конкурс за превод от немски език на името на проф. д-р Борис Парашкевов, изтъкнат германист с международно признание, завещал наред с ценните си научни публикации и богато преводно творчество от немски и фински език.

Завърши випуск 2023 г. на Философския факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората 141 магистри и бакалаври от випуск 2023 г. на Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха дипломите си за завършено висше образование. 61 са завършващите с успех над 5.50, а четирима са пълни отличници.

Във Факултета по математика и информатика започна Кариерен форум - изложение 2024

Започна традиционният двудневен кариерен форум на Факултета по математика и информатика на Софийския университет. Събитието тази пролет се провежда за шестнадесети път и представя кариерните възможности в сферата на информационните технологии.

Проф. Бисера Вълева с награда от Националната художествена изложба „Земята на Ботев“

В Регионалния исторически музей - Враца на 27 май 2024 г. бе открита Националната художествена изложба „Земята на Ботев“ и бяха наградени отличените автори в категории живопис, графика, скулптура, приложни изкуства, млад автор. В раздела за живопис наградата на името на Цено Тодоров бе присъдена на „Леденика“ III на проф. Бисера Вълева от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет.

Музикалният свят на Михаил Големинов, представен от д-р Анжела Тошева и Иван Керековски

В празничната атмосфера между тържественото честване на 30 години от създаването на специалност „Музика“ във Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май преподаватели и студенти от Катедра “Музика и мултимедийни технологии“ участваха в запомнящо се събитие.

Академична лекция на професор Ана Паула Коутиньо от Университета на Порто на тема „Антонио Рамош Роза – екопоет avant la lettrе“

По покана на катедра „Португалистика и лузофонски изследвания“ на Факултета по класически и нови филологии и на научноизследователска катедра „Жозе Сарамаго“, учредена през 2019 г. с договор за сътрудничество между Софийския университет и „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика, Португалия, проф. Ана Паула Коутиньо от Университета на Порто изнесе академична лекция, посветена на творчеството на видния португалски поет Антонио Рамош Роза, чиято 100-годишната се чества през 2024 г.

Тържествено награждаване на студентите, отличени в конкурса за превод на поезия от чужд на български език “Светът е в нас чрез езика и писмеността“

По повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май и в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет Факултетът по класически и нови филологии отпразнува езиковото многообразие на планетата и красотата на българския език чрез общофакултетска инициатива за студентски конкурс по превод от чужд на български език под надслов: “Светът е в нас чрез езика и писмеността“.

Изложба "Българската роза в творбите на деца от Азербайджан" на Празника на розата в Карлово

Изложбата "Българската роза в творбите на деца от Азербайджан" беше представена от Центъра за азербайджански език и култура на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по време на Празника на розата в Карлово.

Ден на очарованието на растенията

В навечерието на 24 май за пореден път Биологическият факултет на Софийския университет съвместно с Агробиоинститута (АБИ) на Селскостопанската академия се включи в Деня на очарованието на растенията (FoPD), международна инициатива, започнала през 2012 г. и придобиваща все по-голямо световно признание. Организира се през две години, нашата държава се присъединява през 2015 г.

Проф. д-р Георги Вълчев: „Ако искаме да ни има, трябва да започнем битката за езика си“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с академично тържество.

Проф. дфн Амелия Личева е поредният гост на студентското предаване „Университетът“ на Телевизия „Алма Матер“

Проф. дфн Амелия Личева - декан на Факултета по славянски филологии – разказа за многообразието от специалности и възможности за развитие и реализация на студентите от ръководения от нея факултет.

Ректорът на Бухарския държавен университет бе удостоен с Почетен знак на ректора на Софийския университет

Ректорът на Алма матер проф. д-р Георги Вълчев удостои ректора на Бухарския държавен университет, Узбекистан, проф. дин Обиджон Хамидов с Почетен знак на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за заслуги за установяване и развитие на академичното сътрудничество между двата университета.

Завършиха магистрите от випуск 2024 г. на Стопанския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 184 магистри от випуск 2023 г. на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. С успех над 5,50 се дипломират 64 абсолвенти, от тях седем са пълни отличници със златни значки.

Факултетът по славянски филологии отвори вратите си за среща на ученици и студенти

В 119 кабинет в Ректората на Алма матер Катедра „Български език като чужд” отвори вратите на своите аудитории, за да посрещне ученици от трети и четвърти клас на 75.ОУ „Тодор Каблешков”, гр. София. Събитието е инициирано съвместно с Интернационална Асоциация „ЕдюкАрт” като част от поредица прояви в духа на концепцията Катедрата да бъде място за среща на различни общности, за които българският език не е първи.

Завършиха випуски 2021/2022 г. и 2023/2024 г. на международната магистърска програма „Право на ЕС“

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата, абсолвентите от випуски 2021/2022 г. и 2022/2023 г. на магистърската програма „Право на Европейския съюз“ към Юридическия факултет на Софийския университет и Университета на Лотарингия получиха дипломите си. Завършилите програмата са 27, от тях петима са с отличен успех.

Международна научна конференция "Демокрации и преходи"

На 21 и 22 май 2024 г. в Заседателна зала 1 в Ректората се проведе международната научна конференция "Демокрации и преходи". Конференцията се провежда в рамките на проект "Личности и преходи в Източна Европа и Южна Америка след Студената война", КП-06-Н50/5 30.11.2020, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ към МОН.

Нов грандиозен успех за футболния отбор на Университета

Футболният отбор на Софийския университет „Св. Климент Охридски” стана национален университетски шампион по футбол за 2024 г. за втори път в своята история след титлата от 2020 година. Това е поредното грандиозно постижение след спечелената титла и на Футзал през тази година .

Преподаватели и докторанти от Факултета по славянски филологии и деца в неравностойно положение четоха заедно

На 22 май 2024 г. в светлината на предстоящия Ден на славянската писменост и култура преподаватели и докторанти от Факултета по славянски филологии посетиха фондация „Дечица“, която е насочила дейността си към деца в неравностойно положение. По повод идния празник преподавателите направиха дарение за библиотеката на фондацията от името на факултета - книги, специално подбрани и съобразени с възрастовите групи и интересите на подрастващите.

Кариерен форум за студентите от Юридическия факултет

На 20 май 2024 г. в Централното фоайе на Ректората се проведе първият Кариерен форум, организиран от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Факултетния студентски съвет.

Кариерна среща в сферата на индустрията се проведе във Факултета по журналистика и масова комуникация

Студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация се срещнаха с проф. д-р Илия Гърков, изпълнителен вицепрезидент и оперативен директор на „Дънди Прешъс Металс“. Той запозна участниците в срещата с богатия си опит и познания в областта на минната индустрия, придобити в професионалния му път в продължение на повече от 30 години, както и с отговорностите му за информиране и комуникация с местните, национални и международни публики.

Доц. Цветан Василев бе удостоен от държавния глава Румен Радев с Почетен знак на президента

На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 доц. Цветан Василев, ръководител на Катедра „Класическа филология“ във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, бе удостоен от държавния глава Румен Радев с Почетен знак на президента.

Изложение на студентските клубове в Софийския университет „Разни клубове, разни интереси“

На 21 и 22 май 2024 г. в Централното фоайе в Ректората на Софийския университет се провежда изложение на студентските клубове, действащи на територията на Алма матер. Събитието се организира за четвърта година от Студентския съвет на Софийския университет.

Завърши випуск 2023 г. на Историческия факултет

В Аулата в Ректората на Софийския университет се състоя тържествена церемония, на която 120 бакалаври и магистри от Историческия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Над 50 от абсолвентите завършват с отличен успех, а пълните отличници са 15.

Среща с алумни общността по повод 50-годишнината на Факултета по журналистика и масова комуникация

Факултетът по журналистика и масова комуникация отбеляза 50-тата годишнина от създаването си със среща на завършилите факултета, членовете на алумни организацията и преподавателите, които са част от неговата история. Събитието е част от традиционните Майски дни на културата на Софийския университет.

Юбилейни 40-ти Кирило-Методиевските четения в Софийския университет

В Ректората на Софийския университет се провеждат юбилейните 40-ти Кирило-Методиевските четения. Научният форум се организира ежегодно от катедра „Кирилометодиевистика“, чиято проблематика включва теми от старобългарския език, историята на българския език и литература, историята и културата на славянските и балканските народи. Тази година събитието е посветено на юбилея на проф. Красимир Станчев и на 160 години от рождението на Ватрослав Облак и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Факултетът по журналистика и масова комуникация с емблематично споразумение с Националната библиотека

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и в годината, в която чества половинвековното си създаване, Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” подписва емблематично споразумение с първата културна институция на следосвобожденска България - Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

„Гласът на радиото“ – дискусия на националното бюро на списание „Хермес“ за България в Софийския университет

Във Франкофонския център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя кръгла маса и дискусия под надслов “Гласът - силата на радиото” (“La Voix, force de la radio“), организирана от Националното бюро на международното списание “Хермес” (“Hermès“, CNRS, Paris) за България в Софийския университет.

Успешно представяне на Софийския университет на Националната студентска олимпиада по математика

Софийският университет ”Св. Климент Охридски” за втора поредна година беше домакин на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ), която се проведе в периода 17-19 май 2024 г. в град Бургас. От 1974 година тя е най-мащабното математическо състезание за студенти в България и се организира със съдействието на Министерството на образованието и науката.

Трима учени от Софийския университет бяха отличени с награда „Питагор“ за 2024 г.

За шестнадесета поредна година Министерството на образованието и науката връчи наградите за наука "Питагор" на български учени и научни колективи със съществен принос за развитието на науката. Проф. д.п.н. Милен Замфиров – декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата, проф. Петко Петков от Факултета по химия и фармация и доц. д-р Владимир Божилов – заместник-декан на Физическия факултет, получиха „Питагор“ за 2024 г.

Азербайджанският център участва в първото издание на фестивала "Сцени на Арда"

На 17 май 2024 г. Центърът за азербайджански език и култура на Софийския университет "Св. Климент Охридски" участва в първото издание на международен фестивал “Сцени на Арда” в сърцето на Източните Родопи в град Кърджали. В Общинския център за култура и младежки дейности бе организирано представянето на детската книга "Пламъчка и Пламъчко" на кърджалийка Маргарита Павлова, посветена на Азербайджан – страната на огъня, както и изложба от рисунки, с които е илюстрирана книгата.

Международен уебинар за междукултурен диалог между университети от България и Централна Азия

В периода 10-17 май 2024 г. се проведе международен уебинар за междукултурен диалог между университети от България и Централна Азия. Партньори в международния академичен проект, който е колаборация между Факултета по класически и нови филологии (ФКНФ) и Научно-образователния център „Ал Фараби” към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, са Казахският национален университет „Ал–Фараби“, Казахстан и Бухарският държавен университет, Узбекистан.

Биография на спомените или места за завръщане

На 13 май 2024 г. в концертната и изложбена зала на Факултета за изкуства на Университета на Ниш, Република Сърбия, бе представена изложбата „Места за завръщане“ на проф. д-р Бисера Вълева от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Алма матер. Събитието се осъществява по програмата за преподавателска мобилност „Erasmus+“.

Първа награда в тазгодишното издание на конкурса „Giovani in Crescendo“ получи преподавател във Факултета по науки за образованието и изкуствата

Клавирно дуо в състав Ралица Димитрова и Мануела Генова са носители на първа награда в тазгодишното издание на конкурса „Giovani in Crescendo“. Призовото отличие клавирното дуо получава за изпълнението на Рапсодия Вардар за 4 ръце от композитора Панчо Владигеров. В същата категория второ място е присъдено на изпълнители от Литва, а третото на изпълнител от САЩ.

Честване на Световния ден на португалския език във Факултета по класически и нови филологии

Тържествено честване на Световния ден на португалския език бе организирано от катедра „Португалистика и лузофонски изследвания“ на Факултета по класически и нови филологии и научноизследователската катедра „Жозе Сарамаго“, учредена във ФКНФ през 2019 г. с договор за сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика, Португалия.

Обръщение на Ректорското ръководство на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Уважаеми преподаватели и служители,

Ректорският съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е подкрепил позицията на Съвета на ректорите, изразена в отвореното писмо до президента и правителството на Република България по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти в Закона за висшето образование.

Юридическият факултет е носител на Купата на Ректора за 2024 г.

В спортен комплекс „Барокко“, се състоя церемонията по награждаване на победителите в Общоуниверситетското първенство за Купата на ректора. Шампион за 2024 г. е Юридическият факултет.

30 години специалност „Иранистика“ в Софийския университет

В Аулата на Алма матер с Международна научна конференция под наслов „30 години българска иранистика“ специалност „Иранистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбелязва 30-годишнината от основаването си през учебната 1993/1994 година.

Специалност „Туризъм“ проведе семинари за управлението на таланти и етиката в бизнеса

На 15 и 16 май 2024 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе серия от два последователни семинара, посветени на управлението на таланти (People/ Talent Management) и забавление и етика в бизнеса (Fun & Ethics in Business). Семинарите бяха организирани от специалност „Туризъм“ и Геолого-географския факултет с любезното съдействие на швейцарската фондация La Fondation Pour la Hotelier.

Специалност „Музика“ отбеляза своята 30-годишнина

С тържествен концерт и с конференция специалност „Музика“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата в Софийския университет отбеляза своята 30-годишнина.