Начало / Новини / Новини и събития

   
Международна научна конференция “Изследванията на Древна Тракия между традиционност и модерност: теоретични аспекти и научна методология”

В периода 11-13 април 2024 г. Историческият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на международна научна конференция “Изследванията на Древна Тракия между традиционност и модерност: теоретични аспекти и научна методология”, организирана от екипа на проект „Древна Тракия в цифри“ (КП-06-Н50/3 от 30.11.2020).

Откриване на изложбата "И аз съм тук"

На 9 април 2024 г. във фоайето на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше открита изложбата "И аз съм тук". Изложбата представя портрети на жени бежанки, пресичащи граници и изградили нов начин на живот. Чрез разкриване на своята сила и идентичност, всяка от тях е пример за устойчивост и адаптивност, решимост и достойнство.

Кръгла маса на тема "НАТО на 75: История, проблеми, перспективи"

В Заседателна зала 1 на Ректората беше проведена кръгла маса на тема "НАТО на 75: История, проблеми, перспективи". Събитието бе организирано съвместно от магистърска програма "Кризи, конфликти и дипломация в световната политика", Исторически факултет, и магистърска програма "Международна сигурност", Юридически факултет.

Софийският университет заема 288 място в област „Изкуства и хуманитарни науки“ в класацията QS World University Rankings by Subject за 2024

За трета поредна година Софийският университет е класиран в област „Изкуства и хуманитарни науки“ и заема 288 място сред университетите в света в класацията QS World University Rankings by Subject за 2024 година.

„Тойота“ и Институтът INSAIT с партньорство в роботиката и изкуствения интелект

„Тойота“ финансира изследвания в българския INSAIT в сферата на роботиката и изкуствения интелект. Целта е разработването на нови алгоритми за управление на роботи.

Изложба „Вселената Айнщайн“

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ представя изложба, посветена на 145-ата годишнина от рождението на Алберт Айнщайн. Във фоайето на Централната университетска библиотека са изложени първи и прижизнени издания на трудовете на Айнщайн на български и чужди езици, публикации за приноса му в науката и спомени за него. Показана е връзката на Айнщайн с български университетски преподаватели и творци.

Софийският университет и Община Бургас са партньори по проекта Re-Value

Националният университетски център за геопространствени изследвания и технологии (НУЦГИТ) при Софийския университет „Св. Климент Охридски" е партньор на община Бургас по проект "Revaluing Urban Quality Climate Neutrality in European Waterfront Cities (Re-Value)", финансиран по "Градоустройство и преоктиране за справедливи, устойчиви и неутрални по отношение на климата градове до 2030 г." (HORIZON-MISS-2021-CIT-02-01), „Хоризонт Европа“.

Завърши випуск 2023 г. на Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 84 магистри и 41 бакалаври от випуск 2023 г. на Факултета по химия и фармация получиха дипломите си за завършено висше образование. 36 са абсолвентите, завършващи с отличен успех. 8 са пълните отличници.

Представяне на изложбата „REMAKE“ в Българския културен институт – Прага

Проф. Лаура Димитрова и проф. Стефан Алтъков, хонорувани преподаватели към Катедра „Визуални изкуства“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ представят авторската си изложба „REMAKE“ в Българския културен институт – Прага, Чехия от 4 до 26 април 2024 г.

С изпит по биология продължава първата кандидатстудентска сесия за учебната 2024/2025 година

В 14.30 часа в 272 аудитория в Ректората на Софийския университет започна изпитът по биология, за участие в който са подали заявления 839 кандидат-студенти.

С изпит по математика започна първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2024/2025 г.

В 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет бе дадено началото на конкурсния изпит по математика, с който стартира първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2024/2025 г. Кандидат-студент изтегли тема № 1, по която ще работят 1069 кандидати, подали заявления за явяване на изпита.

Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ към ГГФ пусна в действие две нови автоматични метеорологични станции

Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ към Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ пусна в експлоатация автоматична метеорологична станция (АМС) в района на с. Елховец община Рудозем.

Ректорът на Софийския университет обяви инициирането на национална програма за цялостна реконструкция за сградата на Ректората и Университетската библиотека

На пресконференция ректорът проф. Георги Вълчев призова за създаване на национална програма за финансиране на основен ремонт на Ректората на Софийския университет и Университетската библиотека.

В рамките на лекция от серията „Неформални срещи“ студенти от Юридическия факултет научиха повече за функциите и правомощията на НАП

На 28.03.2024 г. се проведе поредна „Неформална среща“ с работодатели, организирана от Кариерния център на Юридическия факултет и Факултетния студентски съвет.

Посланикът на Азербайджан в България се срещна със студенти в Азербайджанския център

В Центъра за азербайджански език и култура в Софийския университет "Св. Климент Охридски" регулярно се провежда Разговорен клуб по азербайджански език, в който участват носителите на езика, с цел студенти-тюрколози, изучаващи азербайджански език, да практикуват езика.

Дискусия с журналиста Анна Цолова на тема "Новини и фалшиви новини"

На 1 април 2024 г. в рамките на дейностите по проект „Текст и действителност. Действителност и текст“, част от проекта на Софийския университет „Маркер за иновации и технологичен трансфер (SUMMIT)“, 3.4. Научни изследвания с потенциал за иновации или трансфер на знания/интелектуална собственост“, беше проведена среща с журналиста Анна Цолова на тема "Новини и фалшиви новини".

Отлично представяне на отборите на Софийския университет на Националния университетски шампионат по баскетбол 3Х3

От 28 до 30 март 2024 г. в град Шумен се проведе Националния университетски шампионат по баскетбол 3Х3. В надпреварата участваха 14 мъжки, 11 женски и 7 смесени отбора.

Нов успех за футболния отбор на Софийския университет

Футболният отбор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по безапелационен начин стана Столичен първенец, след като във финалната среща, играна на 25 март 2024 г. на стадиона на НСА, надигра категорично отбора на УНСС с 4:0 след два гола на Траян Тенев (ФЖМК) и по един на Георги Кременлиев (ФНОИ) и Румен Рангелов (ЮФ).

Студентите на Азербайджанския център участваха в литературна вечер, посветена на Новруз и Благовещение

За втора поредна година Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Литературният клуб "Люлин" към Културния център "Люлин" – Столична община, проведоха литературно-поетична вечер, посветена на азербайджанския празник Новруз и българското Благовещение. На събитието присъстваха поети от Литературния клуб "Люлин" и любители на поезията.

Завърши випуск 2023 г. на Биологическия факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, 170 бакалаври и 47 магистри от випуск 2023 г. на Биологическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 28 са абсолвентите, завършващи с отличен успех, а четирима са пълни отличници.

В Софийския университет се провежда международна конференция „Представителната демокрация в криза“

В Конферентната зала на Софийски университет се провежда международната научна конференция „Представителната демокрация в криза: критични наративи за представителната демокрация в Европа“ (‘Representative Democracy in Crisis: Critical Narratives on Representative Democracy in Europe’). Събитието е организирано от научната група „Европейски ценности и социални предизвикателства“ в рамките на проекта SUMMIT, който Университетът изпълнява.

София спечели домакинството на ключова световна конференция за информационна сигурност

Институтът INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски” спечели домакинството на един от най-престижните форуми в областта на криптографията и киберсигурността - Real World Crypto Symposium (RWC). От 26 до 28 март 2025 г. София ще посрещне световния технологичен елит за обсъждане на някои от най-актуалните теми в сферата на онлайн сигурността.

Проф. Красен Стефанов бе отличен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет, проведено на 27 март 2024 г., за високи постижения в преподавателската и научноизследователската дейност и принос в развитието на Факултета по математика и информатика и Софийския университет проф. Красен Стефанов бе отличен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Отличието беше връчено на проф. Красен Стефанов от ректора на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев.

Във ФНОИ бяха представени възможностите за кариерно развитие в SOS Детски селища България

На 27 март 2024 г. в зала 313 на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет Кариерният център на факултета съвместно със SOS Детски селища България проведе кариерно събитие.

Книжарница на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ ще отвори врати в Бургас

Литературата на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ скоро ще бъде достъпна в Бургас. Новото начинание обяви проф. Валери Стефанов, директор на издателството. Предстои разкриването на книжарница, първата извън София. Тя ще бъде разположена в Центъра за съвременно изкуство и библиотека и в нея ще се предлага научна, научнопопулярна, художествена и учебна литература на български и на чужди езици, преводна литература, справочници, списания, годишници с трайно място в националната ни книжовна култура. С това се разширява и присъствието на Софийския университет в Бургас.

INSAIT с нов пробив: България влезе в европейския топ 10 на най-авторитетния форум за изкуствен интелект в света

Институтът INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ направи исторически пробив с 16 статии на конференцията CVPR - най-цитираният форум за изкуствен интелект и компютърно зрение в света. Този успех е безпрецедентен за страната ни в тази сфера и ни нарежда в топ 10 на Европа.

Откриване на академичната година за новата ядрена магистърска програма на Стопанския факултет и на Физическия факултет

В зала 420 в Стопанския факултет на Софийския университет бе открита академичната година на първия випуск в новата международна магистърска програма на Алма матер „Nuclear Technologies, Management, and Innovations" с обучение на английски език, създадена съвместно от Стопанския факултет и Физическия факултет. За нея кандидатстваха 21 магистри и бяха записани 17. Съ-директори на програмата са деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев и доц. д-р Пламен Петков от Физическия факултет на Алма матер.

Празнична служба за Благовещение на Пресвета Богородица в параклиса на Богословския факултет на Софийския университет

В деня, който християните празнуват Благовещение и отбелязват този празник като ден на майката – денят, в който Света Богородица научава, че ще стане майка на Божия Син, бе отслужена празнична св. Божествена литургия в академичния параклис на Богословския факултет, посветен на духовния покровител на Софийския университет св. Климент Охридски Чудотворец.

Тодоровден беше отбелязан в Екопарк Варна

По случай Тодоровден на 23 март 2024 г. над 2000 посетители изпълниха Университетската ботаническа градина - Екопарк Варна. С отбелязване на празника се поставя началото на сезон 2024 за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в градината.

Изложба "Пролетни паралели: Азербайджан-България"

В Централното фоайе на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Центърът за азербайджански език и култура представя изложба на рисунки и композиции, посветени на пролетта и цветята, на пролетните празници Баба Марта и Новруз, реализирана с подкрепа на Националния музей на историята на Азербайджан.

Празнична служба в Богословския факултет на Тодорова събота

В Богословския факултет на Софийския университет бе отслужена традиционната за общността празнична литургия на Тодорова събота. На този ден църквата припомня как св. Теодор Тирон предпазва християните от приемане на осквернена храна.

Центърът по компетентност „Clean & Circle“ отбеляза Международния ден на водата 2024 г.

Центърът по компетентност „Clean & Circle“ заедно с Катедрата по Обща и приложна хидробиология на Биологическия факултет на Софийския университет отбелязаха Международния ден на водата с мото зa 2024 г. „Вода за мир“. Тази година фокусът на усилията беше насочен към най-младите – деца, ученици и студенти.

Награждаване на победителите в конкурса в памет на проф. Вера Ганчева

На 22 март 2024 г. в Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ специалност „Скандинавистика“ към катедра „Германистика и скандинавистика“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ награди победителите в третото издание на конкурса за превод на художествена проза и поезия за студенти и ученици, изучаващи скандинавски езици. Конкурсът e посветен на паметта на проф. д-р Вера Ганчева, изтъкната скандинавистка, преводачка, преподавателка, издателка и учен.

Дискусия на тема: „Парламентарната реч в България в миналото и днес“

На 21 март 2024 г. студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ посетиха Народното събрание на Република България, където проведоха дискусия на тема: „Парламентарната реч в България в миналото и днес“.

Научно-практическа конференция ,,Социалната работа в променящия се свят – образование, изследвания, политики и практики“

В Аулата в Ректората на Софийския университет започна научно-практическа конференция с международно участие на тема: ,,Социалната работа в променящия се свят – образование, изследвания, политики и практики“. Събитието се провежда по случай световния ден на социалната работа, който тази година е под надслов „Споделено бъдеще за трансформираща промяна“ и се организира от Българската асоциация за образование по социална работа в партньорство с Министерството на труда и социалната политика, Европейската асоциация за образование по социална работа и Българската асоциация на социалните работници.

Представяне на книгата „Италия – вечната приказка“ на възпитаничката на специалност „Италианска филология“ Михаела Манасиева

На 20 март 2024 г. в Ректората на Алма матер пред студентите и преподавателите от специалност „Италианска филология“ към Факултета по класически и нови филологии бе представена книгата „Италия – вечната приказка“ на възпитаничката на специалността Михаела Манасиева.

Работна среща по проект TERAPI 2 (Територия за иновативно обучение)

От 26 февруари до 1 март 2024 г. проф. д-р Лиляна Стракова и хоноруван преподавател д-р Жулиета Величкова-Борин от Факултета по педагогика участваха в поредна работна среща в гр. Катания, Италия, по проект TERAPI 2 (Територия за иновативно обучение) със заглавие „Осмелете се! Работни колективи, обучаващи се за по-добра подкрепа на промяната“ („Osez! Des collectifs de travail apprenants pour mieux accompagner le changement“) в рамките на програма „Еразъм+“, с партньори от Франция, Италия, Гвиана и островите Сен Пиер и Микелон.

Софийският университет със своя Стопански факултет се присъединява към Global Business School Network

Софийският университет „Св. Климент Охридски” чрез своя Стопански факултет е приет в Global Business School Network (GBSN). На 15 март 2024 г. Стопанският факултет получи официалната покана да стане част от GBSN общността – престижна мрежа от над 150 водещи бизнес училища от 58 държави, ангажирани с мисията да въздействат върху устойчивото развитие в световен мащаб чрез образование, научни изследвания и ангажираност на общността.

В Софийския университет бе представена организацията Explorers Club Bulgaria

В Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалното представяне на Explorers Club Bulgaria - първата неправителствена научна организация в страната, която е посветена изцяло на глобалния напредък в научните изследвания за развитието, опазването и съхранението на Земята.

Кариерен форум 2024 на Биологическия факултет

В Биологическия факултет на Софийския университет започна Кариерен форум 2024. Събитието се провежда в два панела и ще продължи два дни - 20 и 21 март 2024 г. То се организира от Факултетния студентски съвет съвместно с деканското ръководство и Кариерния център на факултета.

Изложба „Пратеници на съдбата“ на проф. д-р Орлин Дворянов

От 18 до 30 март 2024 г. галерия „Алма Матер“ представя изложбата „Пратеници на съдбата“ на проф. д-р Орлин Дворянов. Експозицията визира персонажи и събития, описани в последната книга на автора „Моите пърформанси. Ъндърграунд групите „Кукув ден“ и „ДЕ“, чиято премиера се състоя на откриването на самата изложба.

"Кюстендилски четения 2022" - Сборник в памет на проф. Тодор Попнеделев

На 18 март 2024 г. в Заседателна зала 1 в Ректората бе представен сборникът "Кюстендилски четения 2022", посветен на отишлия си без време проф. Тодор Попнеделев от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Публична лекция на извънредния и пълномощен посланик на Република Казахстан на тема: „Съвременен Казахстан“

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет извънредният и пълномощен посланик на Република Казахстан у нас Виктор Темирбаев изнесе публична лекция на тема: „Съвременен Казахстан“.

Научен семинар по проект AI-BEST

На 7 март 2024 г. в Заседателната зала на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе научен семинар по проект AI-BEST (AI and Big data for Education, Software and information Technologies), дейност 3.4 на проекта SUMMIT, финансиран със съдействието на ЕС- Next Generation по НПВУ.

Денят на отворените врати във ФЖМК предизвика голям интерес сред кандидат-студентите

На 16 март 2024 г. Факултетният студентски съвет и Факултетът по журналистика и масова комуникация към Софийския университет „Св. Климент Охридски” организираха Ден на отворените врати във ФЖМК. Събитието събра кандидат-студенти, които имат интерес към бакалавърските програми на факултета - „Журналистика”, „Връзки с обществеността”, „Книгоиздаване” и „Комуникационен мениджмънт”.

В Софийския университет се проведе среща на инициативата „Адриа Арей“

В периода 12-15 март 2024 в Аулата и в Заседателна зала 1 на Ректората се проведе срещата на инициативата „Адриа Арей“ (Adria Array). Над 100 участници от 30 държави на Европа участваха в нея, а домакини бяха Софийският университет “Св. Климент Охридски”, Физическият факултет и Националният институт по геофизика, геодезия и география на БАН. Участниците обединяват усилия в изучаването на геоложкия строеж и сеизмичната активност в региона на Адриатическата плоча и нейните околности.

Посланикът на Индия посети Факултета по науки за образованието и изкуствата

По покана на декана проф. дпн Милен Замфиров посланикът на Република Индия у нас Санджай Рана посети Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На срещата, която се състоя на 18 март 2024 г., присъстваха и заместник-деканът по научната, проектна и международна дейност проф. дн Маргарита Бакрачева и специалистът по езиково обучение проф. д-р Екатерина Софрониева.

Магистри от Академията за държавно управление към президента на Република Казахстан завършиха учебния си стаж в Алма матер

38 магистри от Академията за държавно управление към президента на Република Казахстан проведоха 14-дневен учебен стаж в Софийския университет „Св. Климент Охридски. 24 от участниците са от магистърска програма „Регионално развитие”, 14 – от магистърска програма „Управление на човешки ресурси”.

Факултетът по математика и информатика бе съорганизатор на Математическия турнир "Видин-Монтана-Враца-Ботевград"

На 16 март 2024 г. се проведе математически турнир между математическите гимназии на Видин, Монтана, Враца и Ботевград. Турнирът води началото си от 1972 г. След известно прекъсване е възстановен през 2019 г. със съдействието на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Оля Божекова, 4 курс, специалност „Славянски филологии“, спечели първо място в IX международен правописен конкурс по украински език

Оля Божекова, студентка от IV курс „Славянска филология“ (профил „Украинистика“) в Софийския университет, спечели първо място на международен конкурс по правопис в Полша.