Начало / Новини / Новини и събития

   
Завърши випуск 2022 г. на Историческия факултет

105 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на Историческия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование на тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет. 63 са отличниците, а пълните отличници са 9.

Завърши випуск 2022 г. на Факултета по славянски филологии

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 150 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. 66 от абсолвентите завършват с отличен успех, а 19 от тях са пълни отличници.

Изложба "25 години специалност Книгоиздаване"

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита изложба, посветена на 25-годишнината от създаването на специалност „Книгоиздаване“ . Тя може да бъде разгледана до 19 май 2023 г., след което ще бъде преместена във фоайето на Факултета по журналистика и масова комуникация.

Физическият факултет със значимо участие на тазгодишния Софийския фестивал на науката

Участието на Физическия факултет на тазгодишния Софийски фестивал на науката, състоял се в София Тех парк в периода 11 – 14 май 2023 г., беше значимо както по продължителност - 41 астрономически часа, така и по брой събития – 17 и лектори и демонстратори - 10 преподаватели и 25 студенти. Поводът за такова активно участие беше 60-тата годишнина от създаването на Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Световният ден на климата беше отбелязан с Научен семинар „Изменение на климата – регионални вектори“ в Софийския университет

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет се проведе семинарът „Изменение на климата – регионални вектори“, организиран от катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“. Събитието се провежда в чест на 60-годишнината на Геолого-географския факултет и 50-годишнината на катедрата. През последните години в редица райони на света се наблюдават по-чести и тежки екстремни метеорологични и климатични явления като студени и горещи вълни, наводнения, суши, горски пожари и бури. Географските различия във времевата проява, продължителността и интензивността на регистрираните изменения в климатичната система предпоставиха идеята на семинара.

Студенти от специалност "Музикални медийни технологии и тонрежисура" се срещнаха с Джон Кривит от колежа Emerson

На 9 май 2023 г. в Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе среща на студентите от специалност "Музикални медийни технологии и тонрежисура" с Джон Кривит - професор в частния колеж Emerson(Бостън, Масачузетс) и бивш председател на Audio Engineering Society (AES).

Ново звукозаписно студио за студентите във Факултета по науки за образованието и изкуствата

Студентите от специалност "Музикални медийни технологии и тонрежисура" вече имат възможност да използват най-новото звукозаписно студио в бл. 2 на Кампус „Изток“.

70 години Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“

Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ на Философския факултет на Софийския университет отбеляза своята 70-годишнина с научна сесия на тема „Непроменящият се императив за промяна“.

Алма матер е сред 4,7% най-добри университета в света

В обявената днес класация на Center for World University Rankings за 2023 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ заема място сред най-добрите 4,7% университета в света. Тhe Center for World University Rankings публикува най-голямата академична класация на световните университети. В тазгодишното издание на рейтинга участват 20 531 университета.

Студенти от Софийския университет завоюваха 6 златни, 9 сребърни и 9 бронзови медала на Националната студентска олимпиада по математика

Софийският университет ”Св. Климент Охридски” беше домакин на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ), която се проведе в периода 12-14 май 2023 г. в град Монтана. Тя е най-мащабното математическо състезание за студенти в България и се организира със съдействието на Министерството на образованието и науката. Студентите от Софийския университет завоюваха 6 златни, 9 сребърни и 9 бронзови медала.

Изложба „Социален плакат“ в галерия „Алма матер“

От 3 до 13 май 2023 г. в Галерия „Алма матер“ беше представена изложбата „Социален плакат“, чиито автори са студентите от четвърти курс на специалност „Графичен дизайн“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата: Галислав Асенов, Кристиян Атанасов, Милослав Георгиев, Елизабет Иванова, Яна Ким, Кристиян Кралев, Мира Найденова, Катрин Павлова, Станислав Тотков, Сам Чой, Юджин Чой.

Семинар на тема „Да искаш, значи да можеш“

На 10 май 2023 г. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе семинар, организиран от Катедра „Музика и мултимедийни технологии“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата. Събитието бе посветено на великия немски композитор Рихард Вагнер (1813-1883) по случай 210-та годишнина от неговото рождение, както и на 140-та годишнина от рождението на изтъкнатия български музиколог, диригент, фолклорист и учител Иван Камбуров (1883 – 1955).

Философският факултет на Софийския университет единствен в България предлага на студентите и преподавателите безплатна психологическа консултация

„Центърът за психологическо консултиране и изследвания“ към Философския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски“ е единствена по рода си университетска структура в България. Подобни центрове функционират в повечето висши учебни заведения и университети в Европа и САЩ. След основно проучване на опита и добрите практики в световен мащаб, преди две години с решение Академичния съвет на Университета, Центърът беше официално конституиран.

Трета национална студентска олимпиада по езикова култура

В Софийския университет на 12 май 2023 г. започна двудневната Трета национална студентска олимпиада по езикова култура, организирана от Катедрата по български език на Алма матер.

Конференция „Религиозното образование в българското училище“

В Конферентната зала в Ректората се провежда конференция на тема: „Религиозното образование в българското училище“. Научният форум е двудневен и е организиран от Богословския факултет на Софийския университет. Конференцията е част от събитията, посветени на 100-годишнината на Богословския факултет на Софийския университет.

Изпълнителният директор на ББР Илия Караниколов представи промените в банковите регулации пред студенти в Софийския университет

На среща със студенти от Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на Българската банка за развитие Илия Караниколов представи предстоящите регулаторни инициативи и предизвикателства в банковия сектор през следващите 3 години.

Честване на Световния ден на португалския език във Факултета по класически и нови филологии

Тържественото честване на Световния ден на португалския език бе организирано от Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания на Факултета по класически и нови филологии и научноизследователската катедра „Жозе Сарамаго“, учредена във ФКНФ през 2019 г. с договор за сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика, Португалия.

Хъб по интелектуална собственост ще свързва науката с индустрията

Хъб по интелектуална собственост и трансфер на технологии ще бъде създаден в Института по право, икономика и интелектуална собственост в Софийския университет „Св. Климент Охридски” в сътрудничество с Европейското патентно ведомство. Хъбът ще свърже науката с индустрията чрез закрила, управление и технологичен трансфер на интелектуалната собственост върху научноизследователските разработки, технологии и иновации.

100 години специалност „Педагогика“

В деня на патронния празник на Факултета по педагогика – 11 май, в Аулата в Ректората на Софийския университет се проведе тържествено честване на 100-годишнината на специалност "Педагогика" в Софийския университет", посветено и на 135 години от създаването на Софийския университет.

"Нашите учебници"

В навечерието на най-българския празник – 24 май, във фоайето на Централната университетска библиотека е представена изложбата „Нашите учебници“, посветена на 135 години от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и 100-годишнината на специалност „Педагогика“.

Празници на световни туристически дестинации – Япония

След кратко прекъсване в Софийския университет беше възобновена традицията на студентите от ІV курс на специалност „Туризъм” и техните преподаватели от Катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет да организират празници на избрани световни туристически дестинации. Събитията имат за цел с помощта на изкуството да покажат природата, културата, традициите и атрактивността на представяните страни на световната карта на туризма. Тази година в Театралната зала в Ректората дестинацията беше Япония.

Четиринадесето издание на Дни на кариерното развитие във Факултета по математика и информатика

За поредна година във Факултета по математика и информатика се провежда Форум на кариерното развитие. В рамките на два дни - 10 и 11 май 2023 г., студенти от всички факултети на Софийския университет, както и от други висши училища, ще могат да се срещнат с представителите на 84 фирми и бъдещи работодатели. Мотото и тази година е „Знам и искам да го докажа”. Организатор на събитието е Кариерният център на факултета.

Проф. Рени Йотова получи международна награда за поезия Леополд Седар Сенгор 2022

Проф. Рени Йотова от Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет е отличена с втора награда за поемата си „Delete“ на Международния конкурс за поезия на името на сенегалския поет Леополд Седар Сенгор.

Успех на българския отбор в LVII Международна Менделеевска олимпиада по химия

От 30 април до 6 май 2023 в гр. Астана, Казахстан, се проведе LVІI Международна Менделеевска олимпиада по химия (ММОХ), в която взе участие отбор на България. В олимпиадата се включиха 114 ученици от 21 страни от Европа, Азия и Южна Америка. За първи път всички участници от българския отбор са отличени със сребърни медали.

Изложба фотографии „100 години специалност Педагогика – между потоците на времето“

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет бе открита изложба фотографии на доц. д-р Владислав Господинов „100 години специалност „Педагогика“ – между потоците на времето“. Експозицията е част от честванията по повод 100-годишнината на специалност „Педагогика“ и 135-та годишнина от създаването на Софийския университет.

Международна научна конференция „Единство и разделение в езиците, литературите и културите“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна международната конференция „Единство и разделение в езиците, литературите и културите“, организирана от Факултета по славянски филологии. Научният форум ще продължи до 11 май 2023 г.

Университетска ботаническа градина Варна посрещна Гергьовден с празнична хоротека

За втора поредна година Екопарк Варна отбеляза Гергьовден с празнична хоротека. Малки и големи любители, професионалисти и почитатели на българската народна музика се хванаха на кръшни хора по поляните на парка.

Японският министър на икономиката, търговията и индустрията Ясутоши Нишимура посети INSAIT

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет беше домакин на визитата на министъра на икономиката, търговията и индустрията на Япония Ясутоши Нишимура и делегация от японски бизнес лидери. Посещението е по покана на INSAIT и съвпада с първата година от откриването на института.

Конференция в Софийския университет дискутира свободата в испанокултурата и в медиите днес

На 4 май 2023 г. в Аулата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” се проведе конференцията „Свободата като концепция в испаноезичната култура и свободата на медиите днес”, която бе под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

Публична лекция на доц. д-р Имтинан Смади "Арабският език и преводът на човешкото знание в обмена между културите"

На 3 май 2023 г. Катедра „Арабистика и семитология“ бе домакин на проведеното в Центъра за източни езици и култури събитие с гости от Катар, Йордания и Йемен. Събитието бе открито от ръководителя на катедрата проф. д-р Симеон Евстатиев, който представи тримата гости от различни арабски страни: доц. д-р Имтинан Смади (преподавателка по арабска литература в Йорданския университет, Аман), доц. д-р Ханан Фаяд (преподавателка в Катарския университет, Доха, писателка и медиен консултант на международната награда „Шейх Хамад за превод и международно разбирателство“) и г-н Рияд Ал-Месайбели от Йемен.

Изложба „Нашите посланици в училище“ в галерия „Алма матер“

От 3 май 2023 г. галерия „Алма матер“ е домакин на изложбата „Нашите посланици в училище“. Експозицията с фотографии е посветена на религиозното образование и е част от академичния календар за честването на 135-годишнината от създаването на Софийския университет и 100-годишнината на Богословския факултет.

Завърши випуск 2022 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, 78 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация получиха дипломите си за завършено висше образование. 35 от тях завършват с успех отличен над 5.50. Пълните отличници са трима, които получиха значки „Отличник на Софийския университет“.

Завърши първият випуск на съвместната магистърска програма на Софийския университет и Бухарския държавен университет

На 28 април 2023 г. на тържествена церемония в Бухарския държавен университет, Узбекистан, бяха връчени българските и узбекистанските дипломи за завършено висше образование на абсолвентите-магистри от първия випуск на съвместната магистърска програма „Чужд език /английски/, литература, медии“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Бухарския държавен университет.

Завърши випуск 2022 г. на Биологическия факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 228 бакалаври и магистри от випуск 2022-2023 г. на Биологическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 20 от тях са с отличен успех над 5.50, а с отличен 6.00 завършват 22-ма абсолвенти.

Доц. д-р Евгений Кандиларов бе отличен с почетна грамота на министъра на външните работи на Япония за 2022 г.

В Заседателна зала 1 на в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалната церемония по награждаване на доц. д-р Евгений Кандиларов с почетната грамота на министъра на външните работи на Япония за 2022 г. Отличието се връчва на индивидуални лица и организации в знак на признание към изключителните им заслуги за насърчаване на приятелството и разбирателството между Япония и останалите държави.

Ректорът на Софийския университет се срещна с делегация от Нигерия

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с правителствена и бизнес делегация от Нигерия. На събитието присъства д-р Майкъл Олауале – Кул, директор на Лагоската търговско-промишлена палата.

Книгата "Природна география на континентите" на проф. Румен Пенин и доц. Димитър Желев бе представена в Аулата на Софийския университет

На 21 април 2023 г. в Аулата в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" при засилен интерес бе представена книгата "Природна география на континентите" на проф. Румен Пенин и доц. Димитър Желев, преподаватели в Катедра "Ландшафтна екология и опазване на природната среда" на Геолого-географския факултет.

Университетският състав за старинна музика взе участие в Студентския културен фестивал в Полша

Университетският състав за старинна музика беше поканен да представи Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на Студентския културен фестивал, който се привежда в периода 24 – 28 април 2023 г. в гр. Катовице, Полша.

Експерти от Европейската комисия посетиха Центъра по компетентност Clean & Circle“ и Биологическия факултет

На 26 април 2023 г. Центърът по компетентност „Clean & Circle“ и Биологическият факултет на Софийския университет посрещна експерти от Европейската комисия във връзка със синергията между програмите.

Научна конференция "Априлски четения"

В Конферентната зала в Ректората започна научната конференция "Априлски четения". Традиционният тридневен научен форум се организира от Историческия факултет на Софийския университет.

Пролетен ден на Отворените врати във Физическия факултет на Софийския университет

Пролетният ден на отворените врати във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе на 22 април 2023 г. с подкрепата на проект K-TRIO 6, финансиран от Европейския съюз по програма Дейности „Мария Склодовска-Кюри“ и активното участие с демонстрации на фондация „Университет за деца“.

Представяне на романа „Писецът“ в Театър-лаборатория „Алма Алтер“

На 24-ти април 2023 г. в салона на Театър-лаборатория „Алма Алтер“ се проведе представяне на книгата "Писецът" на Иван Янев. Водещ на събитието беше актьорът Георги Арсов, който чрез музиката по непринуден и автентичен начин представи романа и неговия автор на публиката.

Проф. дхн Румяна Джингова-Костадинова бе удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет проф. дхн Румяна Джингова-Костадинова от Факултета по химия и фармация бе удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента за високи постижения в преподавателската и научноизследователска дейност.

Географски фестивал се проведе в Геолого-географския факултет

На 22 и 23 април 2023 г. в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Осмото издание на Българския географски фестивал.

Изложба на тактилни макети в училище "Луи Брайл"

През април 2023 г. в училището за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“ са изложени два тактилни макета на залата на Университетския театър „Алма Алтер“ и на сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тези макети ще дадат възможност на незрящите да усетят формата на залата и на сградата, както и да се запознаят с различните части от тях.

Завърши випуск 2022 г. на Факултета по химия и фармация

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, абсолвентите от випуск 2022 г. на Факултета по химия и фармация отбелязаха завършването на висшето си образование. Дипломираха се 61 фармацевти, 15 от тях завършват с отличен успех. Дипломите си получиха и 75 бакалаври и магистри от химическите науки. От тях 37 завършват с отличен успех, а пълните отличници са 5.

Лекции на доц. д-р Жозе де Соуза Тейшейра от Университета на Миньо, Португалия, по покана на Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания

По покана на Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания на 21 и 24 април 2023 г. доц. д-р Жозе де Соуза Тейшейра, преподавател и учен от Факултета по хуманитарни науки, изкуства и литература на Университета на Миньо, Португалия, изнесе цикъл лекции, посветени на основните понятия на когнитивната лингвистика, португалската езикова политика и мястото на фразеологията в рекламния дискурс.

Бизнес и хуманитаристи се обединиха на третата годишна конференция на ЦВП „Наследство БГ“

За трета поредна година Центърът за върхови постижения „Наследство БГ“ проведе своята Годишна научна конференция. В Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей на БАН се събраха десетки учени и докторанти в сферата на хуманитарните науки, които презентираха своите най-значими разработки от последната година.

Ръководството на Софийския университет проведе в Швейцария срещи, свързани с Института INSAIT

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Елиза Стефанова и изпълнителният директор на Института INSAIT Борислав Петров посетиха Цюрих, където проведоха срещи с ръководството на Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zürich) и Факултета по компютърни науки на ЕТН. Като представител на двете страни участва и проф. Мартин Вечев, архитект на INSAIT и професор в ETH Zürich. Срещите бяха осъществени в контекста на развитието на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) една година след основаването му.

Институтът GATE представи възможностите си като тестови център на НАТО за нови технологии пред компании в сектора

Институтът „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) към Софийския университет “Св. Климент Охридски” участва като тестови център за нови технологии от мрежата DIANA в информационна среща за представяне на Фонда на НАТО за иновации и на Ускорителя на НАТО за стимулиране на иновациите в отбраната (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA).