Начало / Новини / Новини и събития

   
Национална конференция „130 години юридическо образование в България“

В емблематичната 272-ра аудитория на Софийския университет се провежда Национална конференция, посветена на 130-годишнината на юридическото образование в България. С научния форум Юридическият факултет на Алма матер отбелязва своята годишнина, а в хода на тържественото честване ще бъдат представени съвременни погледи към традициите и настоящето на обучението по право, изучаването на правото и взаимодействието между правната наука и юридическите професии.

Международна конференция „Гласове на другостта“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се провежда международна конференция на тема „Гласове на другостта“, организирана от доц. д-р Ноеми Стоичкова, д-р Яница Радева, докторант Мартин Колев от Факултета по славянски филологии. Форумът ще продължи и на 3 ноември 2022 г. и е част от проекта „Текстове от маргиналията: памет и употреби“ (№ 80-10-54 от 2022 г.), финансиран от Научноизследователския сектор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Студенти от ФМИ спечелиха 12 медала на Националната студентска олимпиада по компютърна математика

В периода от 28 до 30 октомври 2022 г. в Националния център за повишаване на квалификацията на педагогически специалисти (НЦПКПС) на Министерството на образованието и науката в Банкя се проведе Деветата национална студентска олимпиада по компютърна математика „Академик Стефан Додунеков“ (CompMath-2022). Домакин на CompMath-2022 е Софийският университет „Св. Климент Охридски“ в лицето на Факултета по математика и информатика и Факултета по химия и фармация.

Поредицата „Пъстър свят“ бе отличена с бронзова награда в конкурса „Най-добри учебни материали в Европа“

На Международния панаир на книгата във Франкфурт иновативната поредица „Пъстър свят“ на издателство „Просвета“ бе отличена с бронзова награда в конкурса „Най-добри учебни материали в Европа“ за 2022 г. Сред авторите на поредицата е и проф. Божидар Ангелов, преподавател и предишен декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския факултет.

Кръгла маса, посветена на 500-годишнината от смъртта на знаменития испански хуманист Антонио де Небриха

На 27 октомври 2022 г. в Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Кръгла маса, посветена на 500-годишнината от смъртта на знаменития испански хуманист Антонио де Небриха. Организиратори на събитието бяха Институтът Сервантес – София и Катедрата по испанистика и португалистика на Софийския университет.

Юбилейна международна научна конференция „Комуникацията и медиите на XXI век: образователни и професионални предизвикателства“

Във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ беше открита двудневната юбилейна международна научна конференция на тема „Комуникацията и медиите на XXI век: образователни и професионални предизвикателства“, която се провежда чрез платформата за видеоконферентна връзка Microsoft Teams. В рамките на два дни 82-ма участници от 16 университета и институции в страната и чужбина ще участват в панели на английски и български език.

Софийският университет и Агенция „Митници“ подписаха споразумение за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и директорът на Агенция „Митници“ Павел Геренски подписаха споразумение за сътрудничество между двете институции. На събитието присъстваха деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев, зам.-деканът на факултета и ръководител на Катедра „Икономика“ доц. д-р Димитър Златинов и директорът на магистърската програма „Митнически и данъчен контрол“ гл. ас. д-р Цветан Мадански.

Шеста международна конференция по „Публична администрация“

В Конферентната зала в Ректората се провежда Шестата международна конференция, организирана от Катедра „Публична администрация“ към Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на тема: "Публичната администрация при глобална криза: между либерализма и етатизма". Форумът се провежда в хибридна форма – присъствено и онлайн.

Проф. дбн Яна Топалова и проф. дфн Юлияна Стоянова бяха удостоени с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе церемония, на която проф. дбн Яна Топалова от Биологическия факултет и проф. дфн Юлияна Стоянова от Факултета по славянски филологии бяха удостоени с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Отличията им бяха връчени от ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Проф. Дейл Ф. Айкелман бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората проф. Дейл Ф. Айкелман от Дартмут колидж, САЩ, бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии и е по повод приноса му в развитието на българската арабистика, близкоизточни изследвания и ислямознание, за подкрепата на учени и екипи в съвместни международни проекти и изследвания, както и личното му участие в съвместни публикации с български учени.

Отличени доклади на годишната среща на Европейското лингвистично общество

На 55-тата годишна среща на Европейското лингвистично общество, организирана от Университета в Букурещ през август 2022 г., бяха отличени с награди за най-добра презентация два от докладите, включени в уъркшоп WS8 със заглавие „Лексикалното и неподвижното словно ударение: представяне, възпроизвеждане и перцепция“, организиран от екип на Софийския университет и Университета в Саарланд.

Проф. д-р Динко Господинов бе удостоен с Почетен нагръден знак „Св. Климент Охридски“ I степен

На заседание на Факултетния съвет на Факултета по педагогика на Софийския университет заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев удостои проф. д-р Динко Господинов с Почетен нагръден знак „Св. Климент Охридски“ I степен.

Преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ взеха участие в международния арт проект „Материя, време, пространство“

Проф. дн Лаура Димитрова, проф. д-р Стефан Алтъков и докторант Марина Александрова от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата взеха участие в международния арт проект „Материя, време, пространство“ – пленер и майсторски класове за студенти по визуални изкуства.

Учебната година на първия випуск студенти от магистърската програма по Медицинска физика на английски език беше официално открита

Във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалното откриване на учебната година на първия випуск студенти от магистърската програма по Медицинска физика на английски език. Тя е съвместна програма на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Успешно стартираха Дните на кариерното ориентиране в Стопанския факултет

На 17 октомври 2022 г. започна първото по рода си събитие „Дни на кариерното ориентиране“ в Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. То е насочено основно към новозаписаните бакалаври в първи курс, но е отворено и за всички останали заинтересовани студенти.

120 години катедра „Икономика“: колективна монография „Предизвикателства пред българската икономика по пътя към членство в еврозоната“

В Аулата в Ректората на Софийския университет започна представянето на колективната монография „Предизвикателства пред българската икономика по пътя към членство в еврозоната“. Събитието е кулминацията от серията събития за отбелязване на юбилея на най-старата икономическа катедра в България – катедра „Икономика“ в Стопанския факултет на Софийския университет.

12-ти Международен есенен научно-образователен форум "Съвременното образование и квалификация на учителите - традиции и иновации"

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се провежда 12-ти Международен есенен научно-образователен форум "Съвременното образование и квалификация на учителите - традиции и иновации". Събитието се организира от Департамента за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет.

Изложба „Пепел и прах“ на Бисера Вълева и Орлин Дворянов в галерия „Алма Матер“ на Софийския университет

В галерия „Алма матер“ в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Пепел и прах“ на Бисера Вълева и Орлин Дворянов.

Премиера на книгата "Вселената на езика. Диалози с професор Стефана Димитрова"

На 19 октомври 2022 г. в Софийския университет "Св. Климент Охридски" се състоя премиерата на книгата "Вселената на езика. Диалози с професор Стефана Димитрова". Събитието бе организирано от катедрите "Испанистика и португалистика" и "Англицистика и американистика" към Факултета по класически и нови филологии.

Посещение на ученици в Историческия факултет

На 14 октомври 2022 г. ученици от 11 и 12 клас в Средно училище „Христо Ботев“, с. Долни Цибър, Община Вълчедръм, посетиха Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Учениците дойдоха по покана на декана на факултета доц. д-р Мира Маркова.

Международна година на фундаменталните науки за устойчиво развитие

В Аулата на Софийския университет се проведе откриващото събитие на Международната година на фундаменталните науки за устойчиво развитие. То е организирано от Министерството на образованието и науката, Съюзите на учените, физиците, химиците и математиците в България. Водещ на събитието бе доц. Владимир Божилов от Физическия факултет.

Научна конференция „България и Латинска Америка, с поглед към бъдещето“

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет започна научна конференция „България и Латинска Америка, с поглед към бъдещето“. Тя е организирана от Катедрата по испанистика и португалистика, съвместно с Институт Сервантес – София и е посветена на 80 годишнината от рождението на проф. Венко Кънев (1942-2020 г.).

Лекция на президента на Република Армения в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет президентът на Република Армения Вахагн Хачатурян изнесе публична лекция на тема: Armenian Еconomy: Facing Global and Regional Challenges. Президентът на Армения е на държавно посещение у нас по покана на българския държавен глава.

Изследователи от Алма матер за поредна година са сред първите два процента най-добри учени в света

Осемнадесет учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са сред първите два процента най-добри учени в света за 2022 година съгласно известната като Станфордска класация.

Международна научна конференция „Изтокознанието – традиции и съвременност“ в памет на проф. дфн Александър Федотов

В Аулата на Софийския университет се състоя Международна научна конференция „Изтокознанието – традиции и съвременност“ в памет на проф. дфн Александър Федотов. Конференцията се организира от Факултета по класически и нови филологии при Алма матер, Центъра за източни езици и култури при Факултета по класически и нови филологии, Центъра по кореистика „Проф. дфн Александър Федотов“, Фондация „Александър Федотов“ и Научно-образователен център „Ал-Фараби“.

Национална конференция и Дни на неформалното образование

В Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски" започна национална конференция с международно участие на тема „Кризисни предизвикателства и посткризисни перспективи на неформалното образование в България“. Тя е съвместна инициатива на 11 партньорски организации, а домакини са Факултетът по педагогика на Софийския университет, „Ваканция М - образователен туризъм за деца“ и детските образователни центрове „Smarty Universe“ - Варна.

„Дни Еразъм“ 2022 в Софийския университет

На 13 октомври 2022 г. в Ректората се проведе ЕРАЗЪМ ДЕН, организиран от отдел "Международно сътрудничество", като част от инициативата „Дни Еразъм“.

Конференция, посветена на 110 години от рождението на проф. д-р Иван Ненов и 90 години от рождението на проф. д-р Цеко Цеков

В Конферентната зала в Ректората се провежда конференция, посветена на 110 години от рождението на проф. д-р Иван Ненов и 90 години от рождението на проф. д-р Цеко Цеков. Събитието се организира от Катедра "Наказателноправни науки" към Юридическия факултет на Софийски университет. В рамките на откриването на форума се състоя и церемония по връчване на Почетния знак на “Св. Климент Охридски” с огърлица на проф. дюн Маргарита Чинова и на проф. дюн Лазар Груев за постигнати високи резултати в преподаването и научноизследователската дейност.

Проф. дюн Маргарита Чинова и проф. дюн Лазар Груев бяха удостоени с Почетния знак на „Св. Климент Охридски” с огърлица

Проф. дюн Маргарита Чинова и проф. дюн Лазар Груев от Юридическия факултет бяха удостоени с Почетния знак на „Св. Климент Охридски” с огърлица. Високите отличия им бяха връчени от заместник-ректора на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев в рамките на конференция, посветена на 110 години от рождението на проф. д-р Иван Ненов и 90 години от рождението на проф. д-р Цеко Цеков.

Изложбата „Диалози“ бе представена в Чехия

На 5 октомври 2022 г. в галерията на Българския културен институт в Прага бе открита изложбата „Диалози“ от проект „АRTелие“ на Софийския университет. Изложбата е част от проекта „АRTелие“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ на Алма матер. Реализира се от Катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ръководител е проф. д-р Бисера Вълева.

Дни на академичната книга в Алма матер

На 11 и 12 октомври 2022 г. Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ представя свои издания в двора в Ректората на Софийския университет.

Научна конференция „Граждански активизъм и човешки права в полето на съвременната история"

В Заседателна зала 2 в Ректората започна научна конференция, реализирана в рамките на проект „Граждански активизъм и въпросът за човешките права в полето на съвременната история“, НИС – 80-10-10/10.05.2022 г., и подкрепена от Катедра „Нова и съвременна история“ към Историческия факултет.

Фондация „Първите три минути“ дари автоматичен дефибрилатор на Софийския университет

В навечерието на 16 октомври, когато се отбелязва Световния ден на рестартирането на сърцето, Фондация „Първите три минути“ дари на Софийския университет автоматичен дефибрилатор.

Центърът за компетентност Clean & Circle участва в 12-то издание на Софийския фестивал на науката

На 8 и 9 октомври 2022 г. в София Тех Парк се проведе 12-то издание на Софийския фестивал на науката. Центърът за компетентност „Clean & Circle” представи своите разработки на публиката на фестивала с лекция и демонстрационен щанд.

Дни на първокурсника в Софийския университет

През септември и октомври 2022 г. студентите от горен курс в Софийския университет "Св. Климент Охридски" организираха посрещане на своите колеги първокурсници. С много игри, но и с полезна информация и съвети "Как да оцелеят в СУ" от първа ръка и много любов различните Факултетни студентски съвети, клубове и студентски организации приветстваха колегите си в единадесет от факултетите на Софийския университет.

Кариерно изложение в Геолого-географския факултет

На 6 и 7 октомври 2022 г. в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Северно крило, ет. 3, Геолого-географският факултет организира кариерни борси, на които над 400 студенти имаха възможност да се срещнат с над 20 работодатели, сред които Аурубис България АД, Кауфланд, Лукойл-България ЕООД, Виваком, Либхер, Контракс и др.

Втора международна среща по проект Learning Incubator for Project-based Teaching and Training through Research

На 28-29 септември 2022 г. в Hellenic Open University (HOU) в Патра, Гърция, се състоя втората транснационална среща по проекта Learning Incubator for Project-based Teaching and Training through Research (LEARN.INC), проект 2021-1-RO01-KA220-HED-000031136.

Специалност „Тюркология“ в Софийския университет отбелязва своята 70-годишнина с научна конференция

В зала „Проф. Емил Боев“ в Центъра за източни езици и култури при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе официалното откриване на научна конференция, посветена на 70-годишнината от създаването на специалност „Тюркология“.

XIV Форум на кариерното развитие във Факултета по математика и информатика

В двора на Факултета по математика и информатика на Софийския университет бе официалното откриване на четиринадесетото издание на Форума на кариерното развитие на Факултета, който се провежда под мотото "Знам и искам да го докажа". За първи път това издание на традиционното събитие се провежда през есента и е второ за тази година след изложението през юни 2022 г.

Кръгла маса "Роля на академичните институции в трансформацията на българските общини и региони"

В рамките на проекта Тransform4European Research & Innovations (T4ERI), финансиран от програмата „Хоризонт Европа“ на ЕС, в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе кръгла маса на тема: „Роля на академичните институции в трансформацията на българските общини и региони“. По време на срещата бяха дискутирани ключови регионални въпроси с цел да бъдат групирани на местно равнище основните предизвикателства пред политиката.

Четиринадесета международна научна конференция „Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта“

В Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна Четиринадесетата международна научна конференция „Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта“, организирана от Департамента по спорт към Софийския университет.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 21 септември 2022 г. ни напусна доц. Катерина Караиванова, дългогодишен преподавател в Стопанския факултет на Алма матер.

Изложбата „ЕКО“ беше открита в Галерия „Алма Матер“

На 4 октомври 2022 г. в галерията на Софийския университет „Алма Матер“ в присъствието на много гости беше открита изложбата „ЕКО“. Експозицията се реализира с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет, Факултета по науки за образованието и изкуствата, Катедра „Визуални изкуства“ и Културния център на университета и е част от изявите по проекта „ЕКО-арт 2022“ на Катедра „Визуални изкуства“. Ръководител на проекта е проф. дн Лаура Димитрова.

Първата конференцията на INSAIT стана безпрецедентно събитие за региона

Конференция на INSAIT под мотото Emerging Trends in AI and Computing Research се проведе на 30.09 и 01.10.2022 в зала „Джон Атанасов“, София Тех Парк, с участието на 16 световноизвестни изследователи от Google, Waymo, AWS, MIT, ЕTH Zurich, EPFL, Max-Planck, и Yale, които представиха в София последните достижения в информатиката и изкуствения интелект.

Национална студентска конференция по фармацевтични и химични науки

Започна двудневната Трета национална студентска конференция по фармацевтични и химични науки. В периода 5-6 октомври 2022 г. в 130 аудитория на Факултета по химия и фармация на Софийския университет над 120 участници, членове на научни колективи, включително и от чужбина, ще представят над 30 доклада, 60 постера, ще бъдат направени над 12 фирмени презентации, а спонсорите на събитието са над 15. Изданието е посветено на 10-годишнината от началото на обучението в специалност „Фармация“ в Алма матер.

Специалност „Фармация“ отбеляза 10-годишния си юбилей

В Аулата в Ректората на Софийския университет беше тържествено отбелязана десетата годишнина от създаването на специалност „Фармация“ във Факултета по химия и фармация на Алма матер.

Катедра „Японистика“ отбеляза Европейския ден на езиците с троен празник

На датата, посветена на стремежа към интеркултурна комуникация чрез изучаване на чужди езици, катедра „Японистика“ организира троен празник на словото. Тематично обвързани с котодама – концепцията за творческата магична сила на словото – бяха отбелязани Европейският ден на езиците (на 26 септември), Денят на отворените врати на катедрата и 70-годишният юбилей на доайена на академичната японистика – проф. дфн Бойка Елит Цигова. Събитията бяха част от 33-те Дни на японската култура в България.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че почина чл.-кор. проф. Тодор Бояджиев, дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 8 октомври 2022 г. (събота) от 11.00 ч. в църквата на Малашевските гробища.

Нощ на учените 2022 г. в Софийския университет

На 30 септември и 1 октомври 2022 г. за 17 поредна година в България се проведе Европейска нощ на учените. Събитието е ежегодна инициатива по програмата „Мария Склодовска-Кюри“ на Европейската комисия и цели да доближи изследователите до широката общественост и да привлече младите хора към научна кариера.

Официално откриване на академичната 2022/2023 учебна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата в Ректората на Софийския университет официално бе открита академичната учебна година на най-старото висше училище в България. По традиция в Академичния параклис в Богословския факултет бе отслужена празнична св. Литургия и водосвет, възглавена от Ставрофорен иконом Стефан, председател на църковното настоятелство на параклиса в съслужение със ставрофорен иконом отец Михаил Михайлов.