Начало / Новини / Новини и събития / Най-добрите математици се събират в Бургас за престижната студентска олимпиада по математика

   
Най-добрите математици се събират в Бургас за престижната студентска олимпиада по математика

Бургас ще бъде домакин на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ 2024). Престижното състезание се очаква да събере повече от 150 участници.

В рамките на работна среща заместник-ректорът по информационни системи на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Първан Първанов, проф. Мая Стоянова - декан на Факултета по математика и информатика (ФМИ) и проф. Теодор Седларски – директор на бургаския филиал на Софийския университет, обсъдиха организацията на олимпиадата с кмета Димитър Николов. Датите са вече известни, най-добрите математици - студенти ще си дадат среща на 18 и 19 май 2024 година.

1-1

Идеята Бургас да бъде домакин на НСОМ 2024 се зароди в рамките на работна среща между кмета Димитър Николов и екипа на ФМИ по време на посещението им в Бургас през април миналата година. Тогава бяха очертани перспективите за засилване присъствието на на Факултета по математика в Бургас и разкриването на магистърски програми, в които да се подготвят учители за специализирано обучение по математика и информатика в средните училища.

Освен олимпиадата по математика, в Бургас ще се проведе и Международна олимпиада по изкуствен интелект, отново с водещо участие на ФМИ при Софийския университет „Св. Климент Охридски “.

2

Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ) е състезание по математика между студенти от бакалавърски или магистърски програми и от 1974 г. се организира ежегодно. Целта е да се повишава интересът на студентите към математиката и да се създават условия за обмен на опит сред преподавателските екипи. Организацията на олимпиадата се осъществява от Национална комисия и висше училище – домакин, през 2024 г. е Софийският университет „Св. Климент Охридски “.

В Бургас екипът на Факултета по математика и информатика проведе и традиционните си регулярни лекции с учениците от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“.