Начало / Новини / Новини и събития

   
In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 17 юни 2020 г. внезапно ни напусна проф. дфн Георги Маринов Георгиев, дългогодишен преподавател във Физическия факултет.

Студентски сборник „Българската книга по света“

Заглавието на този студентски сборник ясно разкрива тематиката му. „Българската книга по света“ отразява пътуването на родната ни литература в търсене на признанието, което заслужава – от първото английско издание на „Под игото“ през 1893 г. до чуждоезичните преводи на съвременните ни писатели.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 16 юни 2020 година внезапно ни напусна проф. Веселин Любомиров Страшилов (на 71 години), дългогодишен преподавател във Физическия факултет.

Поклонението ще се състои на 20 юни 2020 г. от 13.00 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Най-вълнуващата любовна история за Ромео и Жулиета оживя под липите в Софийския университет

След дълъг период на социална изолация Театрална лаборатория ''Алма Алтер'' се срещна със своята публика в едно от най-интимните представления от репертоара си - „Ромео и Жулиета – сонет за безсмъртната любов“.

Връчен бе договор за колокация на сървърно оборудване по проект „Наследство БГ“

На 12 юни 2020 г. беше връчен договор на фирма „ЕВОЛИНК“ АД ( www.evolink.com ) за изпълнение на обществена поръчка с предмет „Осигуряване на колокация за нуждите на Център за обработка на големи масиви от данни в изпълнение на проект BG05M2OP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР)“.

Изпит по химия за кандидат-студенти

При спазване на противоепидемичните мерки в 9.00 часа в Ректората на Софийския университет започна изпитът по химия, за който са подали заявления 1089 кандидат-студенти.

Стартира приемът на договори по проект „Студентски практики – Фаза 2“

Софийският университет “Св. Климент Охридски” стартира прием на договори на студенти, ментори и обучаващи организации по проекта „Студентски практики – Фаза 2“ от 15 юни 2020г.

Заповед № РД – 19-214 /12.06.2020 г. на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На основание чл. 32, ал. 1, т. 1 от Закона за висшето образование и чл. 29, ал. 2, т. 7 и 10 от ПУДСУ, с цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 (коронавирус)

НАРЕЖДАМ:

Връчени са четири договора за доставка на апаратура за Центъра по архeометрия към Софийския университет

На 11 юни 2020 г. в сградата на Центъра по археометрия към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (София, ж.к. Лозенец, ул. „Галичица“ № 35) бяха връчени договорите на избраните изпълнители по обществена поръчка с предмет „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на специализирано оборудване за нуждите на Център по археометрия с лаборатория по консервация и реставрация.

Софийският университет е сред двадесет и петте най-добри университета по индикатор „Контакт с работната среда“ според U-Multirank 2020

В изданието на Ю-мултиранк за 2020 година Софийският университет е сред класираните двадесет и пет най-добри университета по индикатор „Контакт с работната среда“ – Global Top 25 performer in Contact to Work Environment. Този показател бележи значимостта, която Университетът отделя на включването на професионалния опит в програмите за обучение на студентите си.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с прискърбие съобщава, че ни напусна проф. д-р Вера Ганчева, дългогодишен и много уважаван преподавател в специалност "Скандинавистика". Поклонението ще се състои на 15 юни 2020 г. от 12.00 ч. в храм „Св. София“.

Софийският университет се изкачи със 150 места в QS World University Rankings

В световната класация на университетите QS World University Rankings за 2021 г. Софийският университет се нарежда на 601-650 място. Най-старият и авторитетен български университет участва в класацията от 2014 г. и сегашното място е най-високото до момента. Тази година университетът се изкачва със 150 места напред.

Стартира кампанията за кандидатстване на педагогическите специалисти за професионално-квалификационни степени

На 01 юни 2020 г. в Департамента за информация и усъвършенстване на учители /ДИУУ/ стартира кампанията за кандидатстване на педагогическите специалисти за професионално-квалификационни степени. Във връзка с пандемичната обстановка в страната документите ще се подават по електронен път на специално създадената за това платформа .

Виртуална разходка в Университетската ботаническа градина – Балчик

След месеци на изолация Университетската ботаническа градина - Балчик „отвори“ врата за виртуална разходка.

Студенти на Софийския университет заеха първите места в конкурса за млади учени Лаборатория за слава FameLab

На 17 май 2020 в София се проведе националният финал на конкурса за млади учени Лаборатория за слава FameLab. Конкурсът тръгва от Фестивала на науката в Челтнъм, Обединеното кралство и се организира за четиринайсета поредна година в България от Британски съвет с подкрепата на Министерството на образованието и науката и Аурубис България. Софийският университет е дългогодишен партньор на FameLab и е висшето училище и научна организация с най-много победители в историята на конкурса.

Проф. Георги Каприев получи наградата „Питагор” в категорията хуманитарни и социални науки

За дванадесета поредна година Министерството на образованието и науката връчи наградите „Питагор“ за принос в развитието на българската наука. Сред учените, получили престижната награда, е проф. Георги Каприев от Философския факултет на Софийския университет. Той бе удостоен по повод постиженията му в хуманитарните и социалните науки.

Награждаване на участници във визуалната викторина „Познавате ли съкровищата на България?“

На 24 май 2020 г. в двора на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе церемония по награждаване на участници във визуалната викторина „Познавате ли съкровищата на България?“.

Проф. Анастас Герджиков: „За стремежа към знание няма непреодолими пречки“

Скъпи преподаватели и студенти,

Скъпи приятели на Софийския университет,

За първи път от спонтанното възникване на празника на българската просвета и култура, според някои сведения – преди повече от 200 години, няма да имаме възможност с шествия, събрания и празненства да се преклоним пред делото на създателите и апостолите на славянската писменост и култура, първоучителите светите братя Кирил и Методий и техните ученици.

Заповед № РД – 19-179 /21.05.2020 г. на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На основание чл. 32, ал. 1, т. 1 от Закона за висшето образование, чл. 29, ал. 2, т. 7 и 10 от ПУДСУ и Заповед РД-01-268 от 15.05.2020 г. на Министъра на здравеопазването, с цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 (коронавирус)

Софийският университет ще участва в процеса на реинтеграция на български учени, завърнали се от чужбина

В Централното фоайе в Ректората се проведе брифинг, на който министърът на образованието и науката Красимир Вълчев съобщи, че Министерският съвет е одобрил актуализацията на Националната научна програма „Петър Берон. Наука и иновации с Европа“, с която ще се ускори реинтеграцията на български учени, които се връщат да работят в България, като се финансират техни проекти.

Пояснения във връзка с решението на Академичния съвет за кандидат-студентската кампания в Софийския университет

Във връзка с публикации в медиите, в които се твърди, че в специалност „Право“ в Софийския университет ще се приема без изпит и че решението на Академичния съвет ощетява кандидатите, които не са подали навреме заявления за втора или трета матура по балообразуващ предмет, съобщаваме следното:

Студенти на Алма матер се включиха в националната телефонна линия на Министерството на труда и социалната политика

В периода на извънредното положение студенти от Катедра „Социална педагогика и социално дело на Факултета по науки за образованието и изкуствата се включиха като доброволци в националната телефонна линия на Министерството на труда и социалната политика и оказваха психологическа подкрепа на нуждаещи се групи. Така те не само изразиха съпричастността си към борбата срещу коронавируса COVID-19, но и се включиха в процеса.

Четиринадесети Национални филологически четения за студенти и докторанти в чест на светите братя Кирил и Методий

За четиринадесета поредна година и за пръв път онлайн в Югозападния университет "Неофит Рилски" се проведоха традиционните Национални филологически четения за студенти и докторанти. Научният форум бе открит с приветствие към участниците от Декана на Филологическия факултет - проф. д-р Магдалена Панайотова. Големият брой студенти и докторанти от български и чуждестранни висши училища се срещнаха чрез виртуална връзка с членовете на научното жури в две секции - "Литературознание" и "Езикознание".

Академичният съвет одобри промени в Правилника за приемане на студенти в Софийския университет за учебната 2020/2021 година

Във връзка със заповед на Министъра на здравеопазването № РД-01-268 от 15.05.2020 г. Академичният съвет одобри промени в Правилника за приемане на студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2020/2021 година.

ЦВП „Наследство БГ“ и Сдружение "Прегърни ме" подписаха споразумение за сътрудничество

На 13 май 2020 г. в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски", при спазване на задължителните мерки за сигурност, Сдружение „Център за върхови постижения „Наследство БГ“ и Сдружение „Прегърни ме“ подписаха рамково споразумение за сътрудничество.

ЦВП „Наследство БГ“ и Телевизия ТУРИЗЪМ ООД подписаха споразумение за сътрудничество

На 13 май 2020 г. в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, при спазване на задължителните мерки за сигурност, Сдружение „Център за върхови постижения „Наследство БГ“ и Телевизия ТУРИЗЪМ ООД подписаха рамково споразумение за сътрудничество.

Успех за студентите от Факултета по математика и информатика на Алма матер на XXXII Републиканска студентска олимпиада по програмиране

Отборите от Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски" завоюваха първо място на XXXII Републиканска студентска олимпиада по програмиране. Ръководител на отборите е доц. Милен Петров.

Заповед на ректора на Софийския университет с цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 (коронавирус)

На основание чл. 32, ал. 1, т.1 от ЗВО и заповед № РД-01-124 от 13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването, с цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 (коронавирус) със заповед № РД-19-172 от 7 май 2020 г. ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ удължава до 25 май 2020 година срока на действието на заповеди № РД-19-124/8.03.2020 г. , № РД-19-139/13.03.2020 г. и № РД-19-140/18.03.2020 г .

Емблематичната колекция от едроразмерни кактуси и сукуленти в Университетската ботаническа градина – Балчик отново е експонирана на открито

В края на месец април, въпреки ограниченията в следствие на пандемията от COVID-19, една от визитните картички на Университетската ботаническа градина – Балчик – колекцията от едроразмерни кактуси и сукуленти, бе експонирана в „Градината на боговете” и градина "Разсадника”. Растенията презимуваха на закрито през студените зимни месеци в оранжерия, при температура не по-ниска от 12°С.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 27 април 2020 г. ни напусна проф. дхн Елена Костадинова Киркова, дългогодишен преподавател и първата жена – професор по химия в историята на Химическия факултет (сега Факултет по химия и фармация) на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Поклонението ще се състои на 5 май 2020 г. от 12.00 ч. в ритуалната зала на Централните софийски гробища при условията на въведеното извънредно положение.

Студенти на Алма матер спечелиха състезанието по международно право Jessup

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" взе най-голямата награда и се нареди сред най-добрите отбори в света в най-престижното състезание по международно право – Phillip C. Jessup, спонсорирано от международната кантора White & Case LLP.

От фасадата на Ректората на Софийския университет се отстраняват съществуващи от 20 години външни климатични тела

Сградата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е архитектурен, исторически и художествен паметник на културата от национално значение, както и една от най-значимите сгради в архитектурно отношение в страната.

През последните години ръководството на Университета полага огромни усилия по консервацията и реставрацията на сградата, с цел опазването на статута й като значим архитектурен паметник от национално значение, съблюдавайки и спазвайки всички действащи и относими закони и наредби.

Стартира работата по договор за инженеринг на представителната сграда на проект „Наследство БГ“

На 23 април 2020 г. в Зала 1 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, при спазване на предписанията за предпазване от COVID 19, беше връчен договор за изпълнение на проект BG05M2OP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020, приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР)”.

Гeолого-географският факултет отбелязва официалния си празник

В Деня на Земята, 22 април, Геолого-географският факултет чества своя официален празник, присъединявайки се към най-голямата гражданска научна инициатива в световен мащаб Earth Challenge 2020 (Предизвикателство за Земята). Тази година Денят на Земята се отбелязва за 50-ти път. За първи път той се провежда през 1970 г. в САЩ, а през 1990 г. е обявен за международен празник. В България се отбелязва от 1993 година. Целта е хората по света да се обединят в защита на природата и околната среда.

На 18 април стартира Конкурсът „Наследство БГ“ / 2020

През 1984 г. ЮНЕСКО прие предложението на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места /ИКОМОС/ 18 април да бъде обявен за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Темата тази година е: „Споделени култури, споделено наследство, споделена отговорност“.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 17 април 2020 г. в Париж, вследствие на COVID-19, почина проф. дфн Венко Кънев (21.07.1942 - 17.04.2020 г.), дългогодишен преподавател, доцент в Катедрата по испанистика и португалистика на Факултета по класически и нови филологии, световноизвестен учен испанист и латиноамериканист, носител на Почетния знак със синя лента на Софийския университет.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 20 април 2020 г. след продължително боледуване ни напусна доц. д-р Васил Георгиев Пенев (1959-2020) – дългогодишен преподавател във Философския факултет.

Поклонението ще се състои на 23 април 2020 г., четвъртък, от 14 ч. на Централните софийски гробища.

Възпитаници на Софийския университет завоюваха медали на Третата отворена математическа олимпиада за студенти

В периода 22-23 март 2020 г. в гр. Ашхабад, Туркменистан, се проведе Третата отворена математическа олимпиада за студенти . Предвид обстоятелствата, състезателите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ участваха в нея задочно. Нашите студенти спечелиха златни, сребърни и бронзови медали, а в отборното класиране отборът от Факултета по математика и информатика извоюва сребърен медал.

Отлично представяне на студенти от Факултета по математика и информатика на състезание по програмиране

Два от отборите по програмиране на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ заеха първо място на проведеното на 4 април 2020 онлайн Пето междууниверситетско състезание по програмиране, организирано от Нов български университет. Факултетът по математика и информатика е на първо място в крайната класация по университети. Ръководител на отборите на Алма матер е доц. Милен Петров.

In memoriam

Софийският университет с дълбоко прискърбие съобщава, че на 3 април 2020 г. ни напусна проф. дфн Андрей Василев Апостолов (1935-2020) – дългогодишен преподавател във Физическия факултет.

Поклонението ще се състои на 9 април 2020 г. от 12:00 ч. в ритуалната зала на Траурен комплекс "Мира" (срещу арката на Централни софийски гробища).

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 31 март 2020 г. внезапно ни напусна проф. д-р Елена Любомирова Хаджиева-Меродийска (30.03.1957 – 31.03.2020), дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии, ръководител на Катедра по български език като чужд.
Поклонението ще се състои на 3 април 2020 г., петък, от 12.30 ч. на Централни гробища.

Първи дистанционни публични защити в Департамента за информация и усъвършенстване на учители

В периода 28-29 март 2020 г. във виртуална класна стая успешно се проведоха първите дистанционни публични защити в Департамента за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В общо 12 сесии своите дипломни разработки защитиха 58 специализанти от Следдипломна квалификация №7625.

Заповед на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Заповед на ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков на основание чл. 32, ал. 1, т. 1 от ЗВО и заповед № РД-01-124 от 13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването, с цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 (коронавирус) за удължаване срока на действието на заповеди № РД-19-124/8.03.2020 г., № РД-19-139/13.03.2020 г. и № РД-19-140/18.03.2020 г. до 10 май 2020 г.

Стартира производство на български маски, шлемове и очила

Министърът на икономиката Емил Караниколов проведе среща с български производители и учени, на която бяха представени образци на маски, защитни шлемове и очила, на които стартира производство, съобщиха от Министерството на икономиката.

Заповед на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Заповед на ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков на основание чл. 32, ал. 1, т. 1 от ЗВО и заповед № РД-01-124 от 13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването, с цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 (коронавирус) и във връзка с писмо № 9104-31/16.03.2020 г. на министъра на образованието и науката.

Дистанционни учебни занятия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На основание заповед № РД-01-124 от 13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването и заповед № РД-19-139/13.03.2020 г. на Ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 (коронавирус), и във връзка с писмо №9104-31/16.03.2020 г. учебните занятия в Университета се провеждат дистанционно.

Софийският университет и Университетът „Св. Климент Охридски“- Битоля подновиха договора за двустранно сътрудничество

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков и ректорът на Университета „Св. Климент Охридски“- Битоля проф. Сашо Коруновски подновиха договора за двустранно сътрудничество между двете висши училища. Церемонията по подписването на договора се проведе в Ректората.

Софийският университет и Съюзът на архитектите в България сключиха меморандум за сътрудничество

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков и председателят на Управителния съвет на Съюза на архитектите в България проф. д-р арх. Тодор Булев подписаха меморандум за сътрудничество между двете институции. На срещата присъстваха още архитект Ваня Фурнаджиева, главен секретар на Съюза, и чл.-кор. проф. Николай Витанов, заместник-ректор на Алма матер.