Начало / Новини / Новини и събития

   
In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с прискърбие съобщава, че ни напусна проф. дмн Румен Малеев, дългогодишен преподавател във Факултета по математика и информатика.

Поклонението ще се състои на 18 декември 2019 г. в 13.00 часа в църквата "Света Неделя".

Студентска научна експедиция „Богатството на родопските говори“

От 2 до 5 декември 2019 г. беше проведена студентска научна експедиция „Богатството на родопските говори“ по маршрут Смолян – Чоканово – Смилян – Златоград – Старцево – Ерма река – Аламовци. В научно-практическата инициатива взеха участие 30 студенти – българисти, историци, балканисти и юристи, а ръководители бяха преподавателите от Факултета по славянски филологии гл. ас. Кристина Йорданова, доц. Петко Петков и доц. Владислав Миланов.

Бакалаврите от випуск 2019 на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата 96 бакалаври от випуск 2019 на Стопанския факултет на Софийския университет получиха дипломите за завършено висше образование. 15 от тях са с отличен успех.

Завърши випуск 2019 г. на Геолого-географския факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората 270 бакалаври и магистри от випуск 2019 г. на Геолого-географския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Десет от тях са пълни отличници.

Учени от Софийския университет спечелиха престижни конкурси за проекти

Учени от Софийския университет спечелиха престижни конкурси за проекти по Националните научни програми "ВИХРЕН" и "Петър Берон и НИЕ". Оценяването беше извършено от Фонд "Научни изследвания".

Деветнадесет студенти на Софийския университет получиха стипендии от Фондация „Еврика“

В Националния политехнически музей се проведе официалната церемония за връчване на сертификатите за стипендии на Фондация „Еврика” за учебната 2019/2020 г. на студенти и ученици с изявени способности в науката и техниката. Стипендиантите са 48, от тях 19 са възпитаници на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тази година за първи път бе връчена именната стипендия „Акад. Александър-Тедоров Балан“.

Международна конференция „Китай и светът: език, култура и политика”

Алма матер е домакин на международната конференция „Китай и светът: език, култура и политика”, организирана от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Сианския Дзяотунгско-Ливърпулски университет, Суджоу, Китай по повод на 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай.

Магистрите от випуск 2019 г. на Философския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

167 абсолвенти завършиха магистърската си степен на обучение във Философския факултет на Софийския университет. Те получиха дипломите си за завършено висше образование на тържествена церемония в Аулата. Осем от тях са пълни отличници.

Научна конференция на тема: „Жените и мюсюлманите в Народна република България: Туркините и интегрирането им в елита на общността“

В Софийския университет започна конференцията „Жените и мюсюлманите в Народна република България: Туркините и интегрирането им в елита на общността“. Организатори на събитието са екипът на проекта „Жените сред елита на турското население в България през втората половина на ХХ век“ и Центърът за регионални изследвания и анализи към Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Бакалаврите от випуск 2019 г. на Философския факултет получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 250 бакалаври от випуск 2019 г. на Философския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Един абсолвент завършва с пълно отличие.

Открита бе изложбата „История на българската полярна база „Св. Климент Охридски”

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бе открита изложбата „История на българската полярна база „Св. Климент Охридски”. Експозицията може да бъде разгледана до 13 декември 2019 г.

Завърши випуск 2019 на Медицинския факултет

На тържествена церемония в Аулата бяха връчени дипломите на 180 абсолвенти, които завършиха специалностите „Медицина“, „Медицинска сестра“ и „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ в Медицинския факултет. Тази година завърши и първият випуск от специалност „Медицина“ с преподаване на английски език. В рамките на церемонията трима отличници на курса бяха наградени със „Златен Хермес с Кадуцей“ и статуетка.

Софийският университет бе отличен за дейността си по програма „Еразъм+“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе отличен за цялостно качествено изпълнение на проект по програма „Еразъм+“, Ключова дейност 1, „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Висше образование“.

Изложба „Вапцаров – Мечтателят“

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Вапцаров – Мечтателят“, която представя архивни материали на поета от фондовете му, съхранявани в Института за литература – БАН и къща музей „Никола Вапцаров“ към Националния литературен музей. Експозицията може да бъде разгледана до 15 януари 2020 г.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" запазва убедително водещото си място в Рейтинговата система на висшите училища

Софийският университет “Св. Климент Охридски” заема първо място в 21 професионални направления, в които обучава студенти - „Биологически науки“, „Биотехнологии“, „Здравни грижи“, „Икономика“, „Информатика и компютърни науки“, „История и археология“, „Математика“, „Науки за земята“, „Педагогика“, „Педагогика на обучението по…“, „Право“, „Психология“, „Религия и теология“, „Социални дейности“, „Социология, антропология и науки за културата“, „Теория и управление на образованието“, „Туризъм“, „Физически науки“, „Филология“, „Философия“ и „Химически науки“, в деветото поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България с актуална информация от 2019г.

Конференция на тема: „Продължаваща квалификация на учителите и качество на преподаването – перспективата на учениците“

В Аулата на Софийския университет се проведе конференция на тема: „Продължаваща квалификация на учителите и качество на преподаването – перспективата на учениците“. На форума бяха представени резултатите от национално изследване по темата, което е направено по поръчка на Министерството на образованието и науката и е осъществено от изследователски екип от Факултета по педагогика на Алма матер в състав: проф. Бончо Господинов, проф. Румяна Пейчева-Форсайт и доц. Бистра Мизова.

Международно признание за научните изследвания на екип от Факултета по химия и фармация

Ново престижно международно признание получиха научните изследвания на проф. дхн Николай Денков и неговия екип от Факултета по химия и фармация.

Лекция на Щефан Детйен на тема: "Между журналистиката и политиката"

Ръководителят на студиата на германското обществено „Дойчландрадио“ в Берлин и Брюксел Щефан Детйен изнесе лекция във Факултета по журналистика и масова комуникация. Лекцията бе на тема „Между журналистиката и политиката“. Събитието се организира от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“.

Производствен стаж и бъдещи кариери в туристическата индустрия на България

В Аулата на Софийския университет се проведе традиционната среща между представители на туристическата индустрия в България и студентите от специалност „Туризъм”. Тази година над 20 организации са се регистрирали за участие в инициативата. Събитието се организира от Специалност "Туризъм" на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Докторантски семинар „Медии и комуникации“

В Алма матер се провежда дудневен докторантски семинар "Медии и комуникации". Събитието се организира от Факултета по журналистика и масова комуникация и е част от Климентовите дни 2019 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Софийският университет и Университетът Ляочен сключиха меморандум за сътрудничество и договор за обмен на студенти

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мария Стойчева и проф. Хайкуан Ху, вицепрезидент по наука и международна дейност на Университета Ляочен (Liaocheng), подписаха споразумение за сътрудничество между двете институции и договор за обмен на студенти.

Проф. Алън Грийр бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата проф. Алън Грийр бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по химия и фармация.

Постерна изложба „Културно-историческото наследство на Странджа в условията на миграции и демографски отлив“

Във фоайето на Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" бе открита постерната изложба „Културно-историческото наследство на Странджа в условията на миграции и демографски отлив“. Експозицията може да бъде разгледана до 6 декември 2019 г.

Кръгла маса на тема: „Социалният работник в училище – професионален статут и компетенции“

В Конферентната зала в Ректората се проведе кръгла маса на тема: „Социалният работник в училище – професионален статут и компетенции“. Събитието се организира от Факултета по педагогика и Катедра „Социална работа“ в рамките на Климентовите дни на Софийския университет.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с прискърбие съобщава, че на 28 ноември 2019 г. ни напусна проф. д-р Доно Василев.

Поклонението ще бъде на 2 декември 2019 г. от 14.00 часа в църквата на Централните софийски гробища.

Преподаватели учредиха Клуб на асистента в Софийския университет

На 28.11.2019 г. се състоя първата среща на Клуба на асистента в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На нея присъстваха 27 асистенти и главни асистенти от Богословския факултет, Геолого-географския факултет, Медицинския факултет, Факултета по науки за образованието и изкуствата, Факултета по педагогика, Факултета по славянски филологии, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет.

Международна научна конференция „Лидерство и развитие на човешките ресурси“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда международна научна конференция „Лидерство и развитие на човешките ресурси“, организирана от Университетския център за управление на конфликти и организационни изследвания към Катедра „Социална, организационна, клинична и педагогическа психология“ при Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Конференция и кръгла маса, посветени на инфлуенсърството

В Конферентната зала на Софийския университет се състоя конференция на тема: „Инфлуенсърството: идентичност и измеримост“ и кръгла маса – „Етика на влиянието – инфлуенсъри и последователи“. Събитието е част от Деня на Бернайс 2019: “Ерата на инфлуенсърите – край или ново начало” и е организирано от „Катедра „Комуникация, връзки с обществеността и реклама“ към Факултета по журналистика и масова комуникация съвместно с Българското дружество за връзки с обществеността и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Във Факултета по химия и фармация се състоя научна сесия и вечер на химията

Традиционната XI Научна сесия на Факултета по химия и фармация и вечерта на химията се провеждат в рамките на Климентовите дни. Тематиките на научните доклади са в областта на химическите и фармацевтичните науки.

Две награди за преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ от четвъртото Национално биенале на рисунката

На четвъртото Национално биенале на рисунката преподавателите от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата проф. д-р Стефан Алтъков, проф. д-р Бисера Вълева, проф. д. изк. Лаура Димитрова и ас. д-р Цвета Петрова са сред избраните от журито участници. Две от присъдените награди получиха проф. д-р Бисера Вълева – Награда на Четвъртото биенале на рисунката, и проф. д. изк. Лаура Димитрова – Награда на Представителството на Съюза на българските художници – Велико Търново.

90 години спорт в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Софийския университет се проведе традиционната церемония „Спортист на годината“ 2019. Тази година тържеството беше посветено на 90-годишнината от създаването на спорта в Алма матер. Департаментът по спорт отдаде заслуженото на най-добрите студенти-спортисти и треньори, както и на доайените, допринесли за развитието на спорта в Университета. По повод годишнината в Централното фоайе в Ректората е експонирана изложба, която може да бъде разгледана до 29 ноември.

Изложба, посветена на 140 години от установяването на дипломатическите отношения между Италия и България

В Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита изложба, посветена на 140 години от установяването на дипломатическите отношения между Италия и България.

Среща на скандинавския бизнес в България с участието на специалност „Скандинавистика“ на Алма матер

В Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе среща на скандинавския бизнес в България с участието на специалност „Скандинавистика“.

Абсолвентите от випуск 2019 на Факултета по педагогика получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 124 бакалаври и магистри от випуск 2019 получиха дипломите си за висше образование. 45 завършват с отличен успех, а четирима са пълни отличници.

Проф. Люк Фери бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, френският философ и общественик проф. Люк Фери бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Философския факултет.

Завърши випуск 2019 на Богословския факултет

30 бакалаври и 32 магистри от випуск 2019 г. на Богословския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Абсолвентите, които завършват с отличен успех, са 19.

Проф. Изабел Пиреш де Лима бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза на Софийския университет“

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет проф. Изабел Пиреш де Лима, доктор по филология, заслужил професор на Университета на Порто, Португалия, беше удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Факултетът по математика и информатика отбеляза своята 130-годишнина

В деня, в който академичната общност на Софийския университет почита своя патрон св. Климент Охридски, бе отбелязана 130-годишнината от създаването на физико-математическото отделение на Алма матер. Празникът се проведе във Факултета по математика и информатика в присъствието на ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков, предишните ректори акад. Благовест Сендов и проф. дфзн Иван Лалов, преподаватели, студенти, представители на природо-математическите факултети, колеги от институтите на БАН.

В Центъра за източни езици и култури на Софийския университет бяха открити паметна плоча и бюст на проф. Александър Федотов

На събитието присъстваха ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, съпругата на проф. Федотов Снежана Тодорова, посланици, преподаватели, студенти, близки и приятели на проф. Федотов.

Софийският университет и Истанбулският университет сключиха споразумение за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и ректорът на Истанбулския университет проф. д-р Махмут Ак подписаха споразумение за сътрудничество за развитие на отношенията между двете институции в полето на висшето образование и научните изследвания.

Софийският университет отбеляза патронния си празник с академично тържество

Празничният ден започна в Богословския факултет на Алма матер, където бе отслужена Светата Божествена Литургия, възглавява от Главния секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим. След това по традиция се проведе и литийно шествие до паметника на Св. Климент Охридски. Ректорът и Академичният съвет на Софийския университет поднесоха венец на паметника на св. Климент Охридски.

Над 600 души посетиха Физическия факултет на Софийския университет в рамките на Есенния ден на отворените врати

Ученици, учители и заинтересовани посетители от цялата страна се включиха в Есенния ден на отворените врати на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Двадесети Климентови четения за млади изследователи

В Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за двадесета поредна година се проведоха традиционните ежегодни Климентови четения за млади изследователи, организирани от Катедра „Кирилометодиевистика” към Факултета по славянски филологии.

За поредна година български студенти получиха стипендии "Робърт и Нели Гипсън"

Тържеството се проведе в Театралната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Стипендията се дава на български студенти, учещи в български висши училища и постигнали високи академични успехи.

Лекция на генералния директор на ЦЕРН във Физическия факултет на Софийския университет

На 21 ноември 2019 г. генералният директор на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) д-р Фабиола Джианоти изнесе във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ лекция на тема „Research (and much more ...) at CERN“. Посещението бе по повод 20-тата годишнина от приемането на България за официален член на тази организация.

Изложба „България 20 години в ЦЕРН“

По случай 20-ата годишнина от пълноправното членство на България в CERN, Министерството на образованието и науката, Софийският университет „Св. Кл. Охридски“ и БАН с любезното съдействие на София Тех Парк организират изложба, посветена на настоящето и бъдещето на CERN, българското присъствие в различните изследователски и образователни програми и новите перспективи за научно сътрудничество и технологичен трансфер пред българските научно-изследователски институции и българския бизнес.

Международна конференция на тема „Япония и Европейския Югоизток – над сто години политически, икономически, културни и академични взаимоотношения“

В Аулата на Софийския университет се проведе тържественото откриване на международната конференция, организирана от Катедра „Японистика“ при Факултета по класически и нови филологии с подкрепата на Японската фондация и Научно изследователския сектор на Университета. Събитието се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. дфн Анастас Герджиков беше избран за втори мандат

На заседание на Общото събрание, проведено на 20 ноември 2019 г. в 272-ра аудитория на Ректората на Софийския университет, с 254 гласа „за“ от 318 действителни проф. дфн Анастас Герджиков беше преизбран за ректор на най-стария университет в България.

Изложба „Зографската Света обител – път през вековете”

В централното фоайе на Университетската библиотека бe открита изложбата „Зографската Света обител – път през вековете”. Гостуващата експозиция може да бъде разгледана до 25 ноември 2019 г., след което копията ще станат постоянни експонати в музея на Зографския манастир.

Официално откриване на международната научна конференция по средновековна история на Евразийската степ – Nomads and their Neighbors in the Middle Ages

В зала “Марин Дринов” на Българската академия на науките беше открита Осмата международна научна конференция по средновековна история на Евразийската степ Nomads and their Neighbors in the Middle Ages. Конференцията е част от националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ и се организира от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института по исторически изследвания на Българската академия на науките.