Начало / Новини / Новини и събития / 30 години Мадридски протокол за опазването на околната среда

   
30 години Мадридски протокол за опазването на околната среда

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с научен семинар бе отбелязана 30-годишнината от подписването на Мадридския протокол. Събитието бе съпътствано от изложбата "България и Испания, приятели в Антарктида", разположена в Централното фоайе в Ректората.

На събитието присъстваха посланиците на Испания, Египет и Португалия, Хавиер Качо, учен и писател, бивш ръководител на испанската база в Антарктида, проф. Антонио Кесада, технически секретар на Испанския полярен комитет, Китин Муньос, представител на добра воля и учен на ЮНЕСКО, Княгиня Калина Сакскобурготска и др.

7

Семинарът бе открит от проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт, който посочи, че конференцията е посветена на две годишнини – 30 години от подписването на Мадридския протокол за опазването на околната среда, с който се разглежда въпросът за използването на природните ресурси на този континент и неговото опазване от замърсяване, както и 30 години сътрудничество и взаимопомощ в Антарктика между България и Испания.

2

Проф. Мария Стойчева, заместник-ректор на Алма матер, приветства всички присъстващи в една от най-красивите зали в България. Тя посочи, че Мадридският протокол е голяма и важна стъпка напред в посока на опазване на природата и екосистемата в Антарктика. По думите й Антарктика е много деликатна екосистема, която се променя бързо в резултат на влиянието на климатичните промени. Всяка от нашите експедиции ни предоставя ценни сведения за ситуацията там.

1

Има нещо, с което трябва да се гордеем в Софийския университет и това е фактът, че сме част от тази огромна стъпка, от това сътрудничество в името на опазването на Антарктика. За Софийския университет знаем, че научните изследвания са рационални в много аспекти, но зад изследванията на Антарктика има и много емоция. Без сътрудничеството и приятелството между България и Испания нищо от постигнатото до момента не би било възможно, каза тя и отбеляза, че е сигурна в значимостта на темите, които предстои да бъдат обсъдени на семинара.

3

Посланикът на Кралство Испания Алехандро Поланко отправи своята благодарност към проф. Христо Пимпирев за организирането на това събитие и посочи, че то не би било възможно без подкрепата на целия Софийски университет. Той подчерта значимостта на подписването на Мадридския протокол и изтъкна колко развити са антарктическите изследвания в България. Посланикът представи и изложбата, която проследява дългогодишното и ползотворно научно сътрудничество между Испания и България на ледения континент, приятелските взаимоотношения, както и съвместното отбелязване на различни празници в двете страни. В заключение той посочи, че в труден международен момент тези сътрудничества са много важни, защото отговарят за интересите на двете страни.

4

Акад. Константин Хаджииванов заместник-министър на образованието и науката, отбеляза, че човешкият прогрес се дължи на изследователския дух на определен кръг от хора. Хора, които са жадни за познания и постоянно търсещи да разкрият тайните на природата. Те оглеждат проблемите комплексно, а днес едно от основните предизвикателства пред човечеството е опазването на околната среда. Това е немислимо без съвместните усилия на учените от много страни и ефективно безкористно международно сътрудничество.

8

Акад. Хаджииванов посочи, че се гордее, че Министерството на образованието и науката активно подпомага и съдейства за българския принос в полярните изследвания. Той благодари на всички, ангажирани в полярните изследвания за техния висок професионализъм и всеотдайност, пожела им много научно-изследователски успехи и да обучат свои последователи.

5

Емилия Краева, началник отдел „Международно сътрудничество в Министерството на околната среда и водите, отбеляза, че откритията на българските учени-антарктици надхвърлят границите на родината ни и имат огромно значение в глобален план. Тя пожела успех на юбилейната 30 българска експедиция, която стартира през ноември 2021 г. и бележи полагането на основите на научна лаборатория в българската изследователска база там.

6

Саша Райчева, главен експерт в отдел „Международно право“, дирекция „Международно право и право на ЕС“ в Министерството на външните работи, изтъкна значението на Мадридския протокол и припомни историята на неговото създаване и присъединяване на България към него. Пожела успях на конференцията и заяви, че, очаква с нетърпение и интерес предстоящите дискусии.

1-1

Презентации, свързани с опазване на екосистемите, околната среда и озоновата дупка в Антарктида, китовете в Южния океан изнесоха, българските учени проф. Любомир Иванов и проф. Христо Пимпирев и испанските гости д-р Хавиер Качо - учен и писател, проф. Антонио Кесада – технически секретар на Испанския полярен комитет, капитан на фрегата Салвадор Еспиноса Гонсалес-Ланос и г-н Китин Муньос, посланик на добра воля и учен на ЮНЕСКО.

 

11
9
12