Начало / Новини / Новини и събития / Наградени бяха участниците в XV Конкурс за образователни продукти на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите

   
Наградени бяха участниците в XV Конкурс за образователни продукти на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите

На 2 декември 2021 г. се състоя церемония по награждаването на победителите в ХV издание на Конкурса за образователни продукти, организиран от Департамента за информация и усъвършенстване на учители на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Събитието беше открито от директора на Департамента проф. дфн Димитър Веселинов. Приветствие към участниците отправи и г-жа Мария Карабельова-Маргаритова, изпълнителен директор на Фондация „Просвета“ и представител на издателство „Просвета“, партньорска организация на Департамента за информация и усъвършенстване на учители при провеждане на конкурса.

1_Otkrivane

Церемонията продължи с представяне на образователните продукти, които участниците са създали и прилагат в своята педагогическа практика – в училище, в детска градина, в извънучилищни дейности и други форми на обучение. Във всяка от четирите категории „Технологии“, „Наука“, „Изкуства“, „Спорт“ бяха представени интригуващи и иновативни решения за прилагане на съвременни педагогически методи, създадени чрез средствата на актуалните технологии и базирани на интердисциплинарен подход. Особен интерес породи екипната работа на участващите в конкурса ученици, които подпомогнати от своя преподавател, представиха проектите си структурирано и интерактивно.

2

Организационният комитет на Конкурса в състав от ас. Здравка Костадинова, гл. ас. д-р Милена Великова, гл. ас. д-р Петър Петров, гл. ас. д-р Даринка Игнатова и гл. ас. д-р Мария Тотоманова-Панева представи номинациите във всяка от категориите.

В категория „Изкуства“ журито класира:

Първо място за проекта на Катерина Маринова – „Видеоанимация“. Проектът на д-р Айше Реджеб – „Обичаят Саяджълар“ бе класиран на второ място, а третото място спечели проектът на д-р Василена Вутова – „Образователни книги с приказки-игри за деца от 5 до 7 г.“

3

Специална награда в тази категория за „Видеоклип“ бе присъдена на проекта на Младен Стефанов и Мартин Памуков – Филм за професията "Аниматор в туризма“.

В категория „Технологии“ доц. д-р Нели Димитрова обяви класираните от журито проекти:на първо място е класиран проектът на Надка Минчева – „Следвай... играта...“; второто място бе за проекта на Цветомир Веков – „Създаване на видеоклип под формата на новинарска емисия за значимо събитие от българската история''. Избрано от учениците събитие: битката при Върбишкия проход през 811 г. Третото място бе споделено от проектите на Виолина Цолова – „STEM концепцията и нейното приложение в работата с деца със СОП в малки групи“ и на Ина Илиева-Асенова – „Автодидактични игри“.

5

В категория „Наука“ журито класира:

Проектът на Стефан Петров – „Преходните метали“ спечели първо място. На второ място е проектът на Дарина Кючукова – „Озеленяване двора на храм „Св. Атанасий“ кв. Виница“. Проектът на Марин Иванов Попов – „Римски числа“ спечели третото място.

Специална категория „Млад изследовател“ бе обособена за цялостно творчество на екипите от ученици от 133 СУ „А. С. Пушкин,“ гр. София, с ръководител г-н Антонио Шопов:

4

Мила Енева - ръководител на екипа, Христо Димитров, Рая Илчева, Карина Крумова, 6 клас – „Проект на тема: Обикновени дроби“;

Патрик Георгиев - ръководител на екипа, Надя Молова и Катерина Алексова, 6 клас – „Проект на тема: Глаголица“;

Мария Андреева - ръководител на екипа, Лора Георгиева, Никола Петров,

Мартин Зарков и Мартин Стоичков, 8 клас – „Учебно табло по математика“;

Мартин Ламбов – „Проект на тема: Физични Основи на Електричеството“;

Румен Иванов - ръководител на екипа, Ясен Вълчев и Кристиан Арсов, 8 клас – „Проект на тема: Тенис на маса“.

6

Проф. дфн Димитър Веселинов обяви наградите в конкурса, любезно предоставени от: издателство „Просвета“, Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ и Департамента за информация и усъвършенстване на учители.

Проведеното събитие осигури и своеобразна платформа за представяне на добри педагогически практики, обмяна на опит и целенасочена дискусия между учители, ученици и университетски преподаватели по актуални за образованието теми.

7

Конкурсът за образователни продукти е част от традиционния есенен форум на Департамента, който тази година се проведе за единадесети пореден път и бе на тема “Оптимизация на образователната среда”. Събитието е включено в традиционните Климентови дни на Софийския университет.

8