Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2021 на Медицинския факултет на Софийския университет

   
Завърши випуск 2021 на Медицинския факултет на Софийския университет

На тържествена церемония, проведена в Аулата в Ректората на Софийския университет, 140 абсолвенти от випуск 2021 на Медицинския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 113 са докторите, от тях 43 завършват „Медицина“ на английски език. 20 са завършилите медицински сестри, а 7 са завършилите рехабилитация и ерготерапия. Двама лекари са отличниците на випуска, които получиха „Златен Хермес с Кадуцей“ и статуетка.

Тържеството бе открито от декана на Медицинския факултет доц. д-р Дорина Асенова, дм, която поздрави най-младите си колеги и заяви, че днес е един от най-важните дни в техния живот. Тя ги призова в този тържествен момент, в който ще получат дипломите си, да не забравят жертвата, усилията и подкрепата на техните родители, както и всеотдайността, знанието и опита, труда и търпението, дадени от техните преподаватели, за да бъдат успешни млади лекари, медицински сестри и ерготерапевти. Деканът призова абсолвентите да се гордеят със своя успех и да вярват, че могат да стигнат много далеч.

1

„Излезте в света и го покорете, но не забравяйте да бъдете добри. Добри на първо място към себе си, добри към колегите си, добри към пациентите си. Работете за каузи, а не за аплодисменти“, каза още доц. Асенова и допълни винаги, когато се съмняват, докъде могат да стигнат, просто да спрат, да си спомнят през какво са преминали, с какво са се сблъскали и колко страхове са преодолели. „Запомнете, медицината не е занаят. Медицината е изкуство. Защото тя е любов, отдаденост, труд, упоритост, борба за живота на ближния“.

2

В приветствието си доц. д-р Дорина Асенова подчерта, че въпреки, че е изтощително занятие, медицината дава толкова много удовлетворение и щастие, което никоя друга професия не може да им даде: „Защото да спасите макар и един човешки живот, това е много ценно“. Тя призова колегите си да не забравят своя факултет и университет и да се гордеят с това. Накрая деканът на Медицинския факултет заяви, че най-доброто пред тях предстои и им пожела да бъдат здрави и успешни.

3

Заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Анета Антонова също поздрави абсолвентите за положените усилия през годините на обучение и изрази увереността си, че те ще им донесат много ползи в бъдеще. „Днешният ден е началото на същинското ви професионално развитие. Предстои ви да надградите натрупаните знания с извлечен от практиката опит и съм убедена, че ще постигнете значителни успехи в това начинание“, каза още доц. Антонова. Тя припомни, че още през 1917 г. към Софийския университет се създава Медицинския факултет и че това е първият Медицински факултет в България, и че петима от неговите преподаватели са били ректори на Университета. След отделянето му, става основоположник на днешния Медицински университет в София. Доц. Антонова припомни още, че през 2003 г. в най-старото висше училище Медицинският факултет е възстановен.

16

В своето слово доц. Антонова акцентира върху професията на абсолвентите, върху отговорностите им и себераздаването и особено сега, в условията на пандемия. Накрая тя обяви випуск 2021 г. на Медицинския факултет за завършил.

6

В рамките на тържеството Медицинският факултет награди абсолвентите, които през изминалите шест години са били пълни отличници – д-р Петя Йорданова и д-р Петър Парушев. Те получиха „Златен Хермес с Кадуцей“ и статуетка. Наградата им бе връчена от проф. д-р Любомир Спасов.

7

Д-р Иван Маджаров, председател на УС на Българския лекарски съюз, отправи поздрав към най-младите си колеги. Той заяви, че от тук нататък първата им задача ще бъде да пазят здравето на всички свои пациенти и едва след това – да ги лекуват. Д-р Маджаров ги призова да запомнят, че пациентът няма техните знания и рутина и за него и най-малкият проблем е важен и винаги очаква внимание и грижа. „Вие навлизате във вашата практика във време, в което медицината ще бъде практикувана в условията на интернет, в условия на псевдоинформация. Носете факела на знанието сред всички. Вие сте получили тук основата, която ви дава възможност да отсявате плявата от зърното“, каза още д-р Маджаров и акцентира върху отговорността на лекарите. Накрая той им пожела успех и награди с Почетни грамоти двамата отличници на випуска.

8

Отличничката на випуска д-р Петя Йорданова поздрави присъстващите и отбеляза, че през изминалите години студентите са положили много усилия, но усилия са вложили и техните преподаватели, които не са пестили труд и са ги подготвили за бъдещата хуманна и отговорна професия. Тя се обърна към колегите си и посочи, че всеки нов ден ще им представя нови предизвикателства, ще се учат от грешките си и ще продължават напред. Призова ги да не се отказват от мечтите си и им пожела здраве и успехи в бъдещата професия.

9

Отличникът на випуска д-р Петър Парушев благодари на всички преподаватели, състуденти, на ректорското и деканското ръководство. Той пожела добросърдечност на колегите си и да останат с все такива големи сърца, защото не знанията правят един лекар добър, важното е той да има желанието да помогне и да облекчи живота на всеки един пациент.

10

Приветствие към англоговорящите абсолвенти и благодарност от името на колегите си медици поднесе отговорникът на курса Алекс Даниел Максквист. Той поздрави колегите си за постигнатия успех. По думите му това е ден, който никога няма да забравят, защото им напомня за преодолените препятствия, но и ден, който им показва, че приключението им едва сега започва. Алекс Даниел призова колегите си да бъдат внимателни към своите пациенти, колеги и към самите себе си. Да продължат да се развиват, да се информират и учат, да помолят за помощ, когато имат нужда от нея. Той посочи още, че изминалите години са били едни от трудните в живота им и са се сблъскали с предизвикателства, за които не са били готови – светът е спрял на пауза, обучението се е променило, но те никога не са спирали да учат и да се развиват, никога не са загубили вяра в себе си. Абсолвентът благодари от името на колегите си на ректорското и деканското ръководство, както и на семействата, приятелите и близките им, за това, че винаги са били до тях, вярвали са в тях, подкрепяли са мечтите им. „Поздравления! Отне ни известно време, но накрая успяхме!“, каза в заключение Алекс Даниел.

14

Празничната церемония продължи с връчването на дипломите, след което новодипломираните лекари положиха Хипократовата клетва.

11
12
15