Начало / Новини / Новини и събития / Отличие за Катедрата по испанистика и португалистика

   
Отличие за Катедрата по испанистика и португалистика

В края на 2021 г. Катедрата по испанистика и португалистика към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет бе наградена с отличието „Обединител на култури“ на Деветото издание на ежегодния журналистически конкурс „Светове и цветове” – 2021 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ).

Отличието бе присъдено по повод 60-годишнината от създаването на катедрата в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Конкурсът „Светове и цветове” се провежда ежегодно от 2013 г. насам от СИЖБ в партньорство със Съюза на българските журналисти и с Roca-България. В него се отличават журналистически публикации и предавания на български или на испански език, сближаващи България и испаноезичния свят и следващи професионалната и гражданска етика.

Конкурсът е в памет на Светлана Плашокова-Митева (1963-2012) и Самуел Франсес (1940-2012) от СИЖБ и две от наградите в конкурса носят техните имена.

Конкретните награди са книги от техните лични библиотеки, дарени от семействата им на СИЖБ, а също така и други книги, дарени от приятели на Сдружението. Победителите получават и дипломи. Дипломи се връчват и на всички номинирани.

СИЖБ присъжда и специалните отличия „Обединител на култури”, които се връчват на журналисти, творци и интелектуалци за техен цялостен принос в сближаването между културите на България и испаноезичния свят.

Повече за конкурса можете да видите тук .