Начало / Новини / Новини и събития / Честване на Международния ден на арабския език от Катедрата по арабистика и семитология

   
Честване на Международния ден на арабския език от Катедрата по арабистика и семитология

Катедрата по арабистика и семитология към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза тази година 18 декември, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на арабския език, с поредица от събития, които в условията на пандемията бяха проведени в онлайн среда.

Студентският клуб по дебати към Катедрата организира и проведе традиционния за празника дебат, който тази година бе посветен на темата „Този съвет ще даде допълнителни изборни гласове на българските семейства с деца“, като в него взеха участие два отбора – защитник и противник с треньори Йоанна Дянкова и Дарина Кацарска и участници студентите от III и IV курс Александра Георгиева, Георг-Александър Чернев, Пънар Тахсин, Александра Дикова, Йоана Хинчева и Лилия Гаджева. Дебатът бе оценяван от международна съдийска комисия с членове от Кувейт, Сирия, Ирак и Йемен. Те споделиха, че за тях е чест да оценяват дебат на арабски език в неарабска страна, констатирайки с радост, че двата отбора владеят отлично арабски, предават ясни идеи и убедителни аргументи с лекота, сякаш говорят майчиния си език. Съдиите отличиха със званието „най-добър говорител“ в дебата Лилия Гаджева от IV курс, като всички студенти дебатьори бяха наградени с грамоти за участие и достойно представяне в дебата.

800px-UN_Arabic_Language_Day.svg

Във връзка с отбелязването на Международния ден на арабския език и след проведен конкурс Фондация „Проф. Цветан Теофанов“, с която Катедрата изгражда ползотворно сътрудничество, връчи Годишната студентска награда за 2021 г. на Пънар Ваид от IV курс на бакалавърската програма по Арабистика. С годишни стипендии за академичната 2021/22 г. бяха наградени Дарина Кацарска от Магистърската програма „Близкоизточни изследвания: Общество и култура на арабския свят“ и Йоана Стоянова и Лилия Гаджева от IV курс на бакалавърската програма в специалността. Наградата и стипендиите на студентите се връчват за постигането на отлични резултати в изучаването на арабския език и арабистичните дисциплини, както и за активно участие в учебния процес и извънуниверситетски дейности.

По случай 18 декември и честването на Международния ден на арабския език в европейски университети гости на Катедрата по арабистика и семитология са проф. д-р Тауфик ибн Амир от Факултета по хуманитарни и социални науки на Университета в Тунис и доц. д-р Сафа Батти от Висшия институт по хуманитарни науки в Тунис. Те ще изнесат лекции пред студенти от специалността на теми, свързани с произхода и развитието на арабския език, както и със съвременната езикова ситуация в Магриба.

Повече за отбелязването на Международния ден на арабския език, дебата и наградите може да видите на страницата на Катедрата по арабистика и семитология .