Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет и Институтът „Камойш“ сключиха договор за сътрудничество

   
Софийският университет и Институтът „Камойш“ сключиха договор за сътрудничество

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков и посланикът на Португалия в България г-жа Ана Мария Рибейро да Силва подписаха договор за сътрудничество между Софийския университет и „Камойш, институтът за сътрудничество и език”. Споразумението регламентира условията за партньорство с цел създаване на Катедра по португалистика и лузофонски изследвания, чрез назначаване, от страна на университета на изследовател или асистент в областта на португалистиката. Сътрудничеството между двете институции датира от 2002 г.

Институтът „Камойш“ се задължава да подпомогне чрез финансова подкрепа назначаването от страна на университета, на изследовател или асистент, специалист в областта на португалистиката, а Софийският университет трябва да избере и назначи изследовател или асистент специалист в областта на португалистиката, да разшири обучението по португалски език и култура чрез курсове, конференции, срещи и публикации; да поддържа и инициира обмени и да насърчава изследователската работа в Алма матер.

Sporazumenie

Основна цел на Институт „Камойш“ е разпространението на португалски език и култура в света чрез различни програми за сътрудничество с чуждестранни висши учебни заведения. От своя страна Софийският университет иска да предложи на своите студенти възможност да задълбочат знанията си в областта на португалския език и култура и да положи усилия за затвърждаване на статута на португалския език, чрез развиването на обучението по португалски език и култура.