Начало / Новини / Новини и събития / Доц. д-р Мария Баръмова от Историческия факултет беше удостоена със с наградата за особени постижения на Берлин-Бранденбургската академия на науките за 2021 г.

   
Доц. д-р Мария Баръмова от Историческия факултет беше удостоена със с наградата за особени постижения на Берлин-Бранденбургската академия на науките за 2021 г.

На 26 ноември 2021 г. на тържествена церемония доц. д-р Мария Баръмова беше удостоена с наградата на Берлин-Бранденбургската академия на науките (Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften) за 2021 г. Събитието се проведе в концертната зала „Николайзаал“ в Потсдам в рамките на Деня на Айнщайн.

Доц. д-р Баръмова беше отличена заради нейните изключителни научни постижения в областта на историята на Балканите през Ранното ново време. Грамотата ѝ беше връчена от президента на Берлин-Бранденбургската академия на науките проф. д-р хон. кауза мулт. Кристоф Маркшийс, който изрази надеждата си, че трудовете ѝ ще достигнат съвсем скоро и до немскоезичните читатели.

1-1-1

Снимка: Judith Affolter

Отличието се финансира от Фондация „Перегринус“ (Рудолф Маймберг) и се дава на всеки две години на един изследовател от Източна и Югоизточна Европа за изключителни научни постижения в различни академични области.

2

Снимка: Judith Affolter

Доц. д-р Мария Баръмова е преподавател по Нова балканска история към катедра „История на Византия и балканските народи“ в Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", ръководител е на Университетския център по управление на качеството и е член на Експертния съвет на Центъра за регионални изследвания и анализи към Историческия факултет.