Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бяха връчени стипендиите „За жените в науката“ 2021 г.

   
В Софийския университет бяха връчени стипендиите „За жените в науката“ 2021 г.

Лауреатите на стипендиите за 2021 г. са Нина Стоянова – Нанкова, докторант и асистент в Института по обща и неорганична химия – БАН, д-р Мария Калапсъзова – главен асистент в Институт по обща и неорганична химия – БАН и доц. Ина Анева от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН.

Софийският университет заедно с L’Oréal България и Националната комисия за ЮНЕСКО-България за единадесета поредна година са партньори и съорганизатори на инициативата, която насърчава младите жени в България да изберат професионално развитие в научната сфера. Победителките получават признание за своя талант и потенциал под формата на стипендия от 5000 евро.

2021-1

Ас. Нина Стоянова-Нанкова е докторант в Института по обща и неорганична химия на БАН. Проектът, с който печели стипендията, е „Квантово-химичен и докинг анализ на антивирусната активност на екстракт от растението Graptopetalum paraguayense E. Walther към човешки коронавируси“.

2021-2

Гл. ас. Мария Калапсъзова работи в Института по обща и неорганична химия – БАН. Проектът, с който печели стипендията „За жените в науката“ за 2021 г. е „Моделиране на структурата и повърхността на слоести оксиди за създаване на по-ефективни, евтини и безопасни електродни материали за натриево-йонни батерии“.

2021-3

Доц. д-р Ина Анева работи в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН. Проектът, с който доц. Анева впечатли журито, е „Лечебните растения - източник на нови молекули-инхибитори на ацетилхолинестеразата в борбата с невродегенеративните заболявания“.

1

Церемонията по награждаването се проведе в Ректората на Софийския университет, а неин водещ бе Ива Дойчинова. На събитието присъстваха вицепрезидентът на България г-жа Илияна Йотова, Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция в България, заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Мария Стойчева, заместник-деканът на Физическия факултет на Софийския университет и член на журито проф. Радослав Рашков, омбудсманът на България г-жа Диана Ковачева, директорът на Дирекция „Наука“ в Министерството на образованието и науката г-жа Милена Дамянова, Ангел Банджов - представител на националната комисия на ЮНЕСКО в България, генералният директор на L’Oréal България г-жа Ваня Панайотова, председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, г-н Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична община.

4

Вицепрезидентът Илияна Йотова поднесе поздрав към младите жени, посветили се на науката и изрази радостта си, че тази година церемонията се провежда на живо. Тя обърна внимание на качественото образование, за важността на научно-изследователската работа, за тяхното финансиране. Вицепрезидентът се обърна към жените, посветили се на науката и ги поздрави за това, че не само са професионалисти, амбициозни хора, които не жалят време, но и за тяхната смелост.

„Днес да се занимаваш с наука в България, е трудно, още по-трудно е, ако си жена. Защото една жена трябва да бъде и в дома си, да бъде сред децата си, със семейството си. Въпреки това те са намерили време така, че да направят всичко възможно и да отдадат себе си на науката. Такива жени наистина заслужават възхищение“, каза Илияна Йотова и допълни, че винаги е казвала, че имаме с какво да се гордеем и подчерта, че сме на първо място в Европа по участие на жени във фирмите, във високите технологии, в иновациите, добри са резултатите в равенството между мъже и жени в това отношение, в науката като цяло. „Искам да имаме възможност тези хора да ги стимулираме още повече, да им покажем, че не само подаваме ръка, а заедно с тях искаме да градим общото ни бъдеще“. Накрая вицепрезидент Йотова пожела на добър час на младите жени и да реализират и най-смелите си мечти.

9

Ангел Банджов – представител на националната комисия на ЮНЕСКО в България и директор на дирекция „Права на човека“ в Министерството на външните работи, поздрави стипендиантките и посочи, че с резултатите от тяхната работа, които са на високо равнище, показват, че приносът на жените е незаменим във всички области на науката. Пожела им много научни открития и успехи. Благодари на L’Oréal, че вече 11 години продължават да подкрепят българската наука. Г-н Банджов обърна внимание и на приноса на ЮНЕСКО в осъществяването на програмата. По думите му научната програма на организацията се преплита тясно и с останалите интереси на ЮНЕСКО. В заключение той благодари на всички за усилията, с които са направили тази церемония възможна.

5

Проф. Радослав Рашков, заместник-декан на Физическия факултет на Софийския университет и член на журито на „За жените в науката“ 2021 г. отправи своя поздрав и заяви, че през последните години конкурсът се е затвърдил като значимо събитие. Той подчерта, че тазгодишното издание бележи един връх по отношение на научните критерии. Проф. Рашков допълни, че в процеса на работа журито се е срещнало с една изключителна конкуренция и че е имало 42 кандидатури за три призови места, което означава 14 кандидатки за едно призово място. Проф. Рашков акцентира и върху забележителните научни постижения, които са представили кандидатите. „Голяма част от проектите им са били с интердисциплинарен характер, което обогатява една с друга областите – като започнем от медицина, през биология, химия, от земята до космоса. И в такъв смисъл ние изпитваме едно голямо удовлетворение, че в огромна част от областите в науката има участие, и то достойно, на българските жени“, посочи проф. Рашков.

Проф. Рашков представи журито на „За жените в науката“ 2021 и разказа за процедурата по оценяването на проектите. Накрая той пожела на стипендиантките успехи, нови начинания, да продължават да се развиват все повече и все по-успешно. Проф. Рашков поздрави и всички участници в конкурса и изрази убедеността си, че в бъдеще всички те ще намерят достойно място в науката.

6

Ваня Панайотова, генерален директор на L’Oréal България, посочи, че трудните и предизвикателни последни години са показали как светът има нужда от наука, колко е важна ролята й за развитието на обществото. Тя представи глобалната инициатива „За жените в науката“ и посочи, че самата тя се е занимавала с наука преди да започне да се развива в областта на бизнеса. Ваня Панайотова благодари на партньорите – Софийския университет и ЮНЕСКО, както и на журито. Тя поздрави и стипендиантките, като изтъкна, че науката не е лесно поприще и им пожела да успеят да я комбинират с много успехи, но и удовлетворение в личен план. Пожела им да имат дързост да се стремят да постигнат нещо ново, благородно и възвишено.

Поздрав поднесоха и омбудсманът на Република България д-р Диана Ковачева, Милена Дамянова, директор на Дирекция „Наука“ в Министерството на образованието и науката, акад. Юлиан Ревалски.

2020

В рамките на церемонията бяха представени и миналогодишните стипендиантки на програмата .

Програмата "За жените в науката" съществува от 1998 г., когато L'Oréal и ЮНЕСКО учредяват наградите "За жените в науката". Всяка година се отличават пет водещи в света жени изследователки. Следвайки своята цел да стимулират и насърчават жените в тяхната научна кариера, партньорството "За жените в науката" създава и глобална мрежа от Международна, Регионална и Национална стипендиантска програма, за да подкрепи младите жени, които представляват бъдещето на науката.

3

Стипендиите се присъждат на забележителни млади жени учени в целия свят, като им осигуряват достъп до международна научна общност, насърчават ги и им дават възможност да продължат изследванията в своята научна сфера, като ги подкрепят в момент, който може да е решаващ за тяхната научна кариера.

2020-2021
7