Начало / Новини / Новини и събития / Връчени бяха Академичните оскари за 2021 г.

   
Връчени бяха Академичните оскари за 2021 г.

За шеста поредна година на официална церемония бяха връчени Академичните оскари, с които се отличават българските университети. На събитието присъстваха министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, представители на академичните среди и на бизнеса, които обсъдиха възможностите как могат да си бъдат взаимно полезни.

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков посочи в изказването си, че благодарение на рейтинговата система кандидат-студентите, техните родители, академичната общност и обществото, чуват най-важните послания, които трябва да стигнат до тях. По думите му приоритетните области, по които предстои да се работи, са повишаване качеството на преподавателите във висшите училища, фрагментираността на системата на висшите училища, темата за научните изследвания и тяхното приложение в практиката.

Министър Денков връчи на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков наградата за най-много първи места по професионални направления – 23.

1

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков благодари на вестник „24 часа“, който организира тази церемония години наред, на Институт „Отворено общество“, които са създали една рейтингова система, която е гъвкава и може да се променя, а след това са били търпеливи и са изслушали всички мнения, за да направят така, че тя да се развива към по-добро. Проф. Герджиков благодари и на всички ректори и посочи, че през последните седем години е била направена една много тежка, но и много важна реформа във висшето образование. Има още какво да се прави, но това е променило всичко и е станало благодарение на ректорите, които са пожертвали собствения си комфорт в името на по-доброто и по-качественото висше образование. Ректорът на Алма матер благодари и на министър Николай Денков и на всички негови предшественици, които са направили така, че да има повече средства за инфраструктурата.

В единадесетото поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България с актуална информация от 2021 г. Софийският университет заема първо място в 23 професионални направления, в които обучава студенти. Рейтинговата система сравнява представянето на 52 висши училища в рамките на 52 професионални направления на основата на десетки показатели, измерващи различни аспекти на учебния процес, научната дейност, учебната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, престижа и регионалната значимост на висшите училища, както и реализацията на завършилите на пазара на труда.