Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Върховният поет“ и неговите български преводачи в Университетската библиотека

   
Изложба „Върховният поет“ и неговите български преводачи в Университетската библиотека

Университетската библиотека завършва културната си програма за 2021 г. с изложба, посветена на 700-ата годишнина от смъртта на италианския поет, философ и мислител Данте Алигиери „Върховният поет“ и неговите български преводачи“.

Акцент в изложбата са преводи на Иван Вазов, Константин Величков, Кирил Христов, Николай Лилиев, Милко Ралчев, Николай Вранчев, Христина Стоянова, Иван Иванов, Любен Любенов и други.

1-1

Експозицията е разположена във фоайето на Централната университетска библиотека „Св. Климент Охридски“. Показани са най-старите и най-новите издания на „Божествена комедия“, които библиотеката притежава, екземпляри от личните библиотеки на проф. Боян Пенев и Мара Белчева, изследвания на университетски преподаватели от средата на ХХ век до наши дни.

7-7

Открояват се книгите с автографи и дарствени надписи на преводачите, критически материали за Данте, факсимилни издания, библиографии. Представените материали предлагат българския прочит на един от шедьоврите на световната литература и култура.

5-5

Изложбата може да бъде разгледана до 20 февруари 2022 г.

3-3
6-6