Начало / Новини / Новини и събития / Завърши първият випуск на магистърската програма на Юридическия факултет „Защита на основните права“

   
Завърши първият випуск на магистърската програма на Юридическия факултет „Защита на основните права“

В Аулата на Ректората на Софийския университет се проведе тържествена церемония, на която 11 абсолвенти от първия випуск на магистърската програма на Юридическия факултет „Защита на основните права“ получиха своите дипломи. Четирима от тях са пълни отличници.

Церемонията бе открита от доц. д-р Мартин Белов – заместник-декан на Юридическия факултет и ръководител на магистърската програма. Той приветства присъстващите в Аулата и заяви, че магистърската програма „Защита на основните права“ е първата и единствена програма по защита правата на човека в България. „Ние сме щастливи, че имахме възможността в продължение на два семестъра миналата година да бъдете наши студенти“, каза той.

1

Обръщайки се към абсолвентите, той им благодари от името на всички преподаватели за доверието им, за интереса им и за това, че са били стимулираща аудитория. Доц. Белов пожела на всички успешна реализация и изрази надеждата си, че придобитите знания в рамките на магистърската програма ще имат практическа полза за тях.

2

Ръководителят на магистърската програма честити на абсолвентите успешното завършване и допълни, че всички те – студенти и преподаватели, са станали една голяма общност.

Деканът на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев благодари на завършващите, които се довериха на Юридическия факултет на Софийския университет за новата му магистърска програма. Той благодари на доц. Белов, който, по думите му, не просто ръководи тази магистърска програма, а я е измислил и организирал така, че тя да стане реалност през миналата година. Днес в програмата са записани два пъти повече студенти. „Нямам никакво съмнение, че тази програма ще се развива и в бъдеще“, подчерта деканът и изрази надеждата, че студентите са се убедили, че преподавателите от факултета се отнасят сериозно към правата на човека.

3

Считаме, че това е едно поле, което заслужава специално внимание както на правно-философско равнище, така и на равнище отделни правни отрасли, процесуални правни отрасли, във вътрешното и в международното право, и разбира се, на европейско равнище“, каза още проф. Вълчев и изрази увереността си, че през следващите няколко десетилетия правата на човека ще продължат да бъдат водеща нормативна идеология на западния свят, поради което около тях тепърва ще се развиват различни идеи, различни противопоставяния, на различни равнища. Той допълни още, че въпросът за правата на човека има много измерения и, разбира се, има съвсем ясна юридическа проекция.

Деканът на Юридическия факултет изрази увереността си, че независимо като практикуващи юристи или като професионалисти в други области, като мислещи активни хора абсолвентите ще имат полза от получените знания. Накрая той пожела на най-младите си колеги да са живи и здрави и с чест да носят дипломата от Софийския университет, като допълни, че за техните преподаватели винаги ще бъде удоволствие и радост да се видят отново и им пожела на добър час.

8

От името на завършващите Кристиян Гьошев благодари на доц. Белов, че е дал възможност на всички да бъдат част от голямото семейство на Софийския университет, нещо което завинаги ще остане в сърцата им. Той изтъкна колко важно е било, че чрез преподавателите, опита и курсовите работи, с колегите му са успели да се докоснат до така желаната съдебна практика на Съда на ЕС, Европейския съд по правата на човека – неща, които не може да обхване теорията, която познават. В заключение той отбеляза, че на първо място трябва винаги да остане справедливостта и изрази радостта си, че са били заедно и са станали приятели както с колегите, така и с преподавателите.

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев също поздрави младите си колеги. Той посочи, че дори в тази трудна обстановка на пандемия и разделение в обществото е важно да се видят заедно и да се зарадват на своя труд. Призова ги непрекъснато да попълват своите знания, да разширяват своя кръгозор и развиват своята култура. Посъветва ги да не бъдат горделиви, да бъдат смели по своя път, но не и безразсъдни, да преследват мечтите си, но да не ги превръщат в химери.

4

Доц. Георги Вълчев посочи, че живеем във време, в което младите ги убеждават, че трябва да са непременно успешни и то за кратко време, а животът всъщност е много по-различен. Той ги призова да отворят сетивата си и така да се опитат да усетят сигналите на света около тях, а не чрез екраните на своите телефони, защото само така ще отворят умовете си. Да не пестят силите си, независимо дали работата им им харесва, да я вършат професионално, дори да не е истинското им поприще, но човек се доказва, когато има професионално отношение към работата.

В заключение заместник-ректорът доц. Вълчев пожела на всички да се отворят нови възможности пред тях, да не ги пропускат, да вървят смело и уверено напред, да са живи и здрави и да се борят за такъв свят, в който искат да живеят децата им. С тези думи доц. Георги Вълчев обяви випуска за завършил.

5

Празничната церемония продължи с връчването на дипломите.

6
7