Начало / Новини / Новини и събития / Факултетът по педагогика отбеляза своята 35-годишнина

   
Факултетът по педагогика отбеляза своята 35-годишнина

С научно-практическа конференция с международно участие на тема „35 години Факултет по педагогика – приемственост и бъдеще” Факултетът по педагогика на Софийския университет отбеляза своята 35-годишнина. Форумът се проведе онлайн в платформата ZOOM.

Участниците във форума бяха приветствани от заместник-ректора на Софийския университет проф. Елиза Стефанова, която ги поздрави за неуморните им усилия и работата, която вършат през годините и особено сега в тази трудна ситуация. Тя посочи, че редица преподаватели от факултета са се отличили през годините.

1-1

Проф. Стефанова изказа своята благодарност към екипа на Факултета по педагогика за това, което правят за студентите и за цялото общество и пожела успех на форума и дълги години, в които факултетът да се доказва, да работи с колеги от цялата страна, доказателство за добрите отношения и колегиалната работа на Факултета по педагогика. Накрая заместник-ректорът пожела успех на форума и на студентите.

3-3

Деканът на Факултета по педагогика проф. Лиляна Стракова благодари на проф. Стефанова и на цялото ректорско ръководство за активната подкрепа през годините да реализират своите цели.

2-2

Проф. Емилия Василева, декан два мандата на Факултета по педагогика, също поздрави колегите си и заяви, че 35 години е съдбовен период за всички, свързани с него, свързан с много надежди, предизвикателства и постижения. Тя отбеляза, че факултетът е водеща в страната съвременна научна структура и че в него се очертават актуалните научни проблеми, пробужда се духовността, дава кураж на следовниците си. Проф. Василева изрази убедеността си, че общността на Факултета по педагогика ще дава важни насоки по темата педагогика, специалистите ще носят вдъхновение и ще реализират своите професионални познания по най-добрите начини.

4-4

Проф. Жулиета Савова посочи, че много се вълнува от възможността да продължава да бъде част от общността на Факултета по педагогика през годините. Тя се върна в спомените си в годините, когато е била студентка, след това - и преподавател и заяви, че това са изключително продуктивни години за нея и за цялата общност на факултета. „Правим го защото имаме вярва в себе си, в студентите си и в смисъла в това, което прави. Носим тази вяра и я раздаваме, подкрепяме я и я умножаваме“, каза още проф. Савова и допълни, че Факултетът по педагогика създава своите шампиони в сферата на образованието и социалните дейности, на формалното и неформалното образование, на всичко онова, което докосва човека и човешкото у него. Тя отбеляза още, че гледа на факултета като на средище на духовна свързаност и сила и че няма какво да сломи и обезкуражи факултета, въпреки трудните моменти.

5-5

Проф. Венка Кутева, декан на Факултета по педагогика на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, също отправи своя поздрав и каза, че за нея Факултета по педагогика на Софийския университет е факултет-майка и родоначалник на педагогическите факултети в цялата страна. По думите й най-важният резултат е споделянето на научни идеи, намиране на единомишленици, възможностите за изследователски проекти между университетите, каквито реализират непрекъснато през годините заедно, добър старт на бъдещата кариера на младите учени. Проф. Кутева пожела успех на всички участници в конференцията, както и бъдещи научни контакти, нови приятелства между хората, посветили живота и енергията си на педагогическото образование.

6-6

Г-жа Надя Клисурска, заместник-министър на Министерството на труда и социалната политика, отбеляза, че 35 години са достатъчно време да се утвърди доброто име и престиж на факултета. Тя подчерта, че е обща кауза да се затвърди имиджа на професията педагог в обществото, професия на настоящето, но и на бъдещето и благодари на всички преподаватели във факултета за отдадеността им, за широките компетенции в различни сфери, че преподават на студентите си любов към тази нелека професия, която е дълбоко хуманна. Условията, в които живеем и работим, доказват, че образованието е най-добрата инвестиция и трябва да гледаме на ситуацията като възможност за усъвършенстване, каза още зам.-министърът и призова студентите да следват пътя, който са избрали, да постигат много в живота си, да успеят да съхранят целите си, да бъдат добри хора. Тя пожела на всички здраве и успех на участниците и на конференцията.

7-7

Д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция закрила на детето, поздрави своите любими преподаватели с празника и заяви, че с удоволствие се връща в дните, в които е била студент и базов директор на факултета. По думите й този факултет е най-добрият пример за приемственост с поглед в бъдещето. В него се подготвят кадри с отлична подготовка, но ги възпитават и в добродетели, които ще им трябват в професията. Д-р Лилова благодари на всички преподаватели, които не пестят силите си в създаването на нови успешни кадри и допълни, че качественото образование е в основата на успешната професионална реализация. В своето приветствие тя отбеляза също, че е хубаво, че още в първите години на обучение студентите започват да практикуват. Накрая д-р Лилова пожела на всички да са здрави и да не губят желанието, професионализма и устрема, така нужни на обществото и най-вече на децата.

8-8

Д-р Ваня Кастрева – началник на РУО София град, поздрави всички с празника и посочи, че всички те имат една мисия – водят бъдещето за ръка, всеки по различен начин – Факултетът по педагогика подготвя учителите, а те развиват личността на децата ни. По думите й дейностите на педагозите са част от постиженията на цивилизацията. Д-р Кастрева отбеляза, че това събитие е особено емоционално и няма как да не бъде пътуване във времето. Тя припомни студентските си години, когато също е била възпитаник на Софийския университет. Д-р Кастрева поздрави факултета за инициативите по повод 35-годишнината си и заяви, че това е знак за академично достойнство, за достолепие. Тя допълни, че за нея е чест и удоволствие да познава повечето от екипа на факултета и заедно да градят политики, да развиват практики и надграждат наследеното с отговорност за тези, които идват след тях.

Г-жа Албена Атанасова зам.-кмет по социални дейности на Столична община, също отправи своя поздрав и изказа благодарността си, че факултетът подготвя най-добрите кадри, че успява да направи всичко възможно да има такива добри студенти, които да обръщат внимание не само на децата, но и на възрастните хора в домовете на територията на Столична община, избират нелеката професия на педагог или социален работник и са прекрасни хора, които помагат в ежедневието.

10-10

Доц. д-р Людмила Векова от Българската асоциация за образование по социална работа изрази уважението си към ролята на Катедра „Социални дейности“ като инициатор за създаването на Българска асоциация за образование по социална работа и дейността й в сдружението и издигане авторитета и престижа на професията социален работник. Тя пожела здраве, щастие, удовлетворение от работата и успех на научния форум.

9-9

Доц. д-р Анна Ангелова, директор на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“, акцентира в приветствието си на преместването на библиотека „Педагогика“ в ново модерно помещение. По думите й трябвало е да минат повече от 12 години, за да се случи това и я отбеляза като тежка и трудоемка задача. Доц. Ангелова благодари на всички колеги, положили усилия това да се случи и обърна внимание на възможностите, които библиотеката предоставя на преподавателите и студентите.

В рамките на официалното откриване на конференцията своя поздрав към колегите си поднесе и доц. Мира Маркова, декан на Историческия факултет.

В рамките на събитието бе представен видеоалбум „35 години Факултет по педагогика“, а проф. д-р Лиляна Стракова изнесе пленарен доклад на същата тема. Работата на конференцията продължи с доклади и дискусии, разпределени в отделни секции .

В рамките на научния форум бяха представени и отличените есета от конкурса за студентско есе „Моята специалност“. От специалност „Педагогика“ са отличени студентите Светлина Ангелова – на първо място, Петър Камбурски и Симона Симеонова, съответно на второ и трето място. Наградените студенти от специалност „Социални дейности“ са: първо място за Живко Михалев, второ място за Цветелина Иванова и трето място за Стефани Иванова. Наградените студенти от специалност „Неформално образование“ са: на първо място – Борислава Маева, на второ място – Юлиян Димитров, а на трето място – Десислава Георгиева. Отличени в конкурса са и двама магистри, като първото място е за Валерия Джукич, МП „Мениджмънт на услуги и организации за неформално образование“, а второто – за Людмила Петрова, МП „Съвременни образователни технологии“. Всички участници в конкурса ще получат сертификат, удостоверяващ достойното им представяне.

258769671_183550270569230_6635964875056863821_n

Паралелни събития към конференцията са фотоизложбата на доц. Владислав Господинов, преподавател в Катедра „Теория на възпитанието“, озаглавена „35 години Факултет по педагогика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и изложени книги на преподаватели от факултета. Те са разположени във фоайето на Южното крило на Ректората и могат да бъдат разгледани до 26 ноември 2021 г.

258708575_4837011223010309_5647970278903229871_n
258850208_647939879959114_7664769914039622895_n