Начало / Новини / Новини и събития / Българският отбор завоюва сребърен медал в най-голямото състезание по синтетична биология в света iGEM

   
Българският отбор завоюва сребърен медал в най-голямото състезание по синтетична биология в света iGEM

Българският отбор по синтетична биология, съставен от студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и от Техническия университет – София, спечели сребърен медал на финалите на световното състезание iGEM – най-голямата международна надпревара в тази научна област.

Проектът, който донесе отличието на студентите, е силно обвързан с наложилата се епидемична обстановка и повишаващото се количество на прием на антибиотици. Известно е, че спорадичният и прекомерният прием на антибиотици често води до предизвикването на антибиотична резистентност и в даден момент антибиотиците спират да действат.

В рамките на големия проблем за антибиотичната резистентност, отборът на България се фокусира върху идентифицирането на специфични гени, обуславящи въпросната резистентност. Проектът дава научната основа за създаването на информационна база за лесно определяне на правилната антибиотична терапия. На базата на получените резултати, научните среди в света могат да преразгледат цялостния процес на създаване на антибиотици.

Работата на отбора се фокусира върху два ключови подхода за изследване на антибиотичната резистентност. Първият се основава на откриването на специфични гени, които я обуславят, а вторият се концентрира върху откриването на мутации, променящи нормалните белтъци на бактериите по начин, който ги прави устойчиви.

Инженерът на обора Александър разработи и система, базирана на компютърно зрение, позволяваща да се наблюдава скоростта на растеж на клетки.

bio2

Тазгодишният отбор е съставен от седем студенти на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и на Техническия университет - София: Теодора Гамизова - магистър „Генно и клетъчно инженерство” - капитан на отбора; Александър Попов - бакалавър „Мехатроника”; Пасхалина Карадакова - магистър „Генно и клетъчно инженерство”; Ива Владимирова - бакалавър „Молекулярна Биология”; Паула Николова - бакалавър „Молекулярна биология”; Росен Иванов - магистър „Клетъчна биология и патология”; Джонг Парк - магистър „Биохимия”.

Отборът включва също и инструкторите на отбора Микаела Станчева - магистър „Генетика и геномика” и Антонио Стоичков - бакалавър „Философия”, както и ръководителите на отбора гл. ас. д-р инж. Борис Киров и гл. ас. д-р Славил Пейков.

iGEM е световно състезание по синтетична биология с дългогодишна история и е единственото по рода си такова. То дава възможност на участниците да се включат в разработването на цялостни научни проекти за решаване на световни проблеми. В последното си издание, в състезанието взеха участие над 350 отбора от всички краища на света, представляващи както отбори от малки университети, така и такива от Харвард и Масачузетския технологичен институт. Финалите на състезанието се състояха дистанционно в периода 04.11.2021 г. - 14.11.2021 г.

Това не е първото участие на България в състезанието. Досега българският отбор има спечелени два бронзови и един сребърен медал. Отличията, завоювани от българските отбори през годините доказват, че българските учени имат място на световната научна сцена, когато става дума за синтетична биология.

Успехите на отбора през годините нямаше да бъдат възможни без щедрата подкрепа от страна на София Тех Парк, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Студентския съвет при Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Техническия университет - София, Студентския съвет при Техническия университет - София, Ridacom и много други.