Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Турско-българските отношения след Освобождението

Н. Пр. Исмаил Арамаз – посланик на Република Турция в България, изнесе лекция на тема „Турско-българските отношения след Освобождението”.

Валентин Ганев чете Никита Нанков

Културният център на Софийски университет „Св. Климент Охридски” Ви кани на спектакъла „Валентин Ганев чете Никита Нанков”.

"Концлагерът "Белене" - история и памет"

Дискусия на тема "Концлагерът "Белене" - история и памет" ще се проведе в 35 Аудитория на Ректората на 6 април от 19:00 часа.

Софийски университет „Св. Климент Охридски” символично затвори врати

Доц. д-р Мария Шишиньова – заместник ректор по учебната дейност, постави катинар на централния вход на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

„Електронно, дистанционно... или обучението на 21-ви век”

Интегралният университетски център за изследване, създаване и осигуряване на качествено електронно учене на Софийски университет инициира своята първа международна конференция, посветена на феномена „електронно обучение”.

"Героите на Елин Пелин между страданието и надеждата"

"Героите на Елин Пелин между страданието и надеждата" е темата, която изтегли Моника Йочева от София, на кандидатстудентския изпит по български език и литература, започнал в 09:00 часа тази сутрин.

Беше постигнато устно споразумение за Ботаническата градина в Балчик

Приключи срещата между проф. дин Иван Илчев - ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и министрите на културата – Вежди Рашидов и на образованието, младежта и науката – Сергей Игнатов.

„Живо наследство”

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” съвместно с фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) Ви кани на откриване на фотоизложбата „Живо наследство” с автор Антоан Божинов

Софийски университет "Свети Климент Охридски" и Ботаническата градина в Балчик

Софийски университет „Св. Климент Охридски” затваря символично в понеделник.

Решение на Академическия съвет на СУ

Академическият съвет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” единодушно реши: преустановява от понеделник, 04 април 2011 г., дейността си до ново решение на Министерския съвет за съдбата на Университетската ботаническа градина – гр. Балчик

Софийски университет "Свети Климент Охридски" и Ботаническата градина в Балчик

Уважаеми колеги,

Ректорът на Софийски университет "Свети Климент Охридски" - проф. дин Иван Илчев, свиква пресконференция на тема "Софийски университет "Свети Климент Охридски" и Ботаническата градина в Балчик".

Саудитска Арабия: земя на мира и развитието

Започна публичната лекция на Н. Пр. г-н Салех ал Гамди, посланик на Кралство Саудитска Арабия за Гърция и България.

„Бъди силен! Дари кръв!”

Започна пролетната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване под надслов „Бъди силен! Дари кръв!”

Среща – разговор и рецитал на испанския поет Луис Гарсия Монтеро

Културният център на СУ "Св. Климент Охридски", Катедра Испанистика и португалистика и Институт Сервантес Ви канят на Среща – разговор и рецитал на испанския поет Луис Гарсия Монтеро с участието на Хуан Антонио Берниер.

Световен ден на езика хинди

Специалност Индология към Софийски университет "Св. Климент Охридски" и посолството на Република Индия в София Ви канят за пети пореден път на честването на Световния ден на езика хинди.

Microsoft Visionary Insight

Академия за ИТ лидери Ви кани на една пролетна лекция с топ специалисти от Майкрософт. Какво ново се случва при тях - елате да чуете и попитате сами!

Започва Първата изпитна сесия

Тази неделя започва Първата кандидатстудентска изпитна сесия в Софийски университет „Св. Климент Охридски"

Конференция “Линукс и отворен код” и среща на OWASP България

На 26 март във Франкофонския център на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се проведе конференция на тема "Линукс и отворен код", организирана от "Линукс за българи".

В Богословски факултет ще се проведе обучителен семинар за учителите по религия

Регионалният инспекторат по образованието в София–град съвместно с Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” организира провеждането на следващ работен семинар на тема: „Темите от библейската история в учебната програма за начален етап на обучение”.

Ден на отворените врати в Медицински факултет

Медицински факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" Ви кани на Ден на отворените врати.

Фотоизложба "Съхранена святост"

Фотоизложбата се организира от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” към Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Народните будители братя Миладинови и Григор Пърличев

Кръгла маса на тема: „Народните будители братя Миладинови и Григор Пърличев” ще се проведе на 23 март 2011 г. от 9:30 часа.

Публична лекция на проф. Колин Имбър

Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да Ви поканим на публична лекция на проф. Колин Имбър, Университет Манчестър, Великобритания.

(Ре)Анимация

Асоциация на студентите по социология в Софийски университет (АСССУ) продължава да провежда вече превърналите се за нея в традиция филмови цикли.

Световeн ден на водата

Студенти от Софийски университет ще се включат в експеримент за структуриране на вода, като ще се опитат да превърнат мъртвата вода в жива чрез групова мисъл.

Радиосредата 2001-2010: аудитория, поведение, реклама, цифровизация

На 22 март 2011 г. в Българското национално радио ще се състои Кръгла маса на тема „Радиосредата 2001-2010: аудитория, поведение, реклама, цифровизация”.

Усещането „Антарктика”

Изложбата представя величествената, но и крехка природа на Антарктика.

Политическите и икономическите инструментализации на Болонския процес

Културният център на Софийски университет "Св. Кл. Охридски", Изследователският център по социални науки към катедра "Социология" и Асоциацията на студентите по социология Ви канят на лекцията на проф. Жил Руе и дебат на тема: "Политическите и икономическите инструментализации на Болонския процес".

„Журналистика в една калория”

На 19 март от 16 часа в Информационния център на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се състои представянето на фестивала за аудиовизуална журналистическа продукция „Журналистика в една калория”.

СКРЪБНА ВЕСТ

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 17 март 2011 г. почина проф. д-р Петко Станев Попов.

Спасяването на българските евреи

Проф. Михаел Бар-Зоар изнесе лекция на тема „Спасяването на българските евреи” пред студенти от Софийския университет.

Езиковата култура днес

В Конферентната зала на Софийски университет "Св. Климент Охридски" се проведе среща с най-старото филологическо списание у нас, което през тази година чества своята 65-а годишнина.

Рихард Вагнер: мит и музика

Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Софийска опера и балет, организират семинар на тема: "Рихард Вагнер: мит и музика".

Кампания за стипендии за летен семестър на учебната 2010/2011

Уважаеми колеги,
Ректорът на Софийски университет “Св. Климент Охридски” - проф. дин Иван Илчев, обявява започването на кампанията по прием на документи за държавни стипендии за летен семестър на учебната 2010/2011 г. в Университета.

Федерация на Европейските Зеолитни Асоциации

От януари 2011 професор дхн Георги Вайсилов от Химическия факултет на Софийския университет е Президент на Федерацията на Европейските Зеолитни Асоциации (FEZA).

Приключи Конференцията на български и корейски специалисти в сферата на електронното правителство

Приключи Конференцията на български и корейски специалисти в сферата на електронното правителство. Модератор на събитието е Генералният директор на Българо-Корейския Център за IT Кооперация - проф Недю Попиванов.

Започнаха Дните на кандидат-студента

В 10:00 часа тази сутрин, в Централното фоайе на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, се състоя официалното откриване на Дните на кандидат-студента.

"Приносът на българската армия в укрепване стабилността и сигурността в Югоизточна Европа"

Това e заглавието на публичната лекция на ген. Симеон Симеонов – началник на отбраната на Република България, която се проведе вчера в Аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Втори управителен комитет на Българо-Корейския Център за IT

Днес се събра Вторият управителен комитет на Българо-Корейския Център за IT Кооперация, който прие бюджета за 2011 година.

Кавалер на ордена на академичните палми

Доц. д-р Арменухи Пирян – директор на Франкофонската програма в Стопанския факултет, получи престижната награда „Кавалер на ордена на академичните палми” за заслугите й в развитието на тази програма.

Покана за Конференция на български и корейски специалисти в сферата на електронното правителство

Българо-Корейският Център за IT Кооперация (ITCC ) вече започна своята дейност. Нашата мисия е да насърчим и подпомогнем сътрудничеството между двете страни в IT сектора.

Пътуваща изложба на финландската история в Софийски университет

Галерия „Алма Матер” отвори врати за културно и в същото време образователно събитие, което събра на едно място студенти, учени, преподаватели и приятели на Финландия.

Романтическа живопис

Литературно сдружение „Гьоте в България” и Катедра Германистика и скандинавистика към Софийски университет „Св. Климент Охридски” организират публична лекция на д-р Бойка Доневска, Национална Художествена Академия.

Публична лекция на началник отбрана на Р. България – ген. Симеон Симеонов
Студентски съвет на СУ „Св. Климент Охридски” и Геолого-географски факултет имат удоволствието да Ви поканят на публична лекция на ген. Симеон Симеонов – началник на отбраната на Република България.
Европейските измерения на Васил Левски

Община Карлово и Национален музей Васил Левски, съвместно с Исторически факултет на Софийски университет "Свети Климент Охридски" организират кръгла маса на тема "Европейските измерения на Васил Левски".

„Жените, които управляват най-голямата машина сътворена някога от човека”

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” съвместно с фондация „Джендър проект в България” представя фотоизложбата: „Жените, които управляват най-голямата машина сътворена някога от човека”.

Как да се подготвим за форума "Национални дни на кариерата"?

Във връзка с предстоящите Дни на кариерата, които ще се състоят на 16 и 17 март Центърът по кариерно развитие към Софийски университет „Св. Климент Охридски” и JobTiger организират предварителна среща със студенти.

Тържествено връчване на дипломи "Лисанс по икономически науки и управление"

Днес от 17:00 часа в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" лично президентът на Университета за наука и технологии Лил 1 ще връчи на 78 студента от франкофонския филиер първите дипломи "Лисанс по икономически науки и управление".

СУ “Св. Климент Охридски” на второ място в студентската зимна Балканиада 2011

Софийски университет „Св. Климент Охридски” завоюва второ място на Зимната студентска Балканиада 2011

Започна втората лекция Капушчински

Започна втората лекция Капушчински, организирана от Програмата за развитие на Организацията на обединените нации, Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Европейската комисия.