Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Софийски университет "Свети Климент Охридски" и Ботаническата градина в Балчик

   
Софийски университет "Свети Климент Охридски" и Ботаническата градина в Балчик

Софийски университет „Св. Климент Охридски” затваря символично в понеделник.

Поради новосъздали се обстоятелства, след като се информира за разговори, проведени от проф. дин Иван Илчев с министър-председателя на Република България – Бойко Борисов, след предложение за официална среща от страна на Сергей Игнатов и Вежди Рашидов и със съзнанието, че Софийски университет „Св. Климент Охридски” е национално-отговорна институция, на извънредно заседание, Академическият съвет реши да затвори вратите на Алма Матер символично до заседанието на Министерски съвет идната сряда, когато изпълнителната власт в лицето на премира е поела ангажимент да реши проблема в полза на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Решението беше обявено официално на пресконференция на тема "Софийски университет "Свети Климент Охридски" и Ботаническата градина в Балчик", която се проведе днес в 11:00 часа.

В случай, че Министерски съвет не вземе решение, което да е съобразено с европейската традиция на уважение към образованието и науката и елитните университети, ще се проведе извънредно заседание на Академическия съвет, на което да се обсъди привеждането в действие на решението на Академическия съвет от 30 март 2011 г. за преустановяване на дейността на Университета.

Междувременно студенти от Биологически факултет ще тръгнат на шествие до Ботаническата градина в Балчик, където ще провеждат временно учебните си занятия.

Университетската ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955 г. под ръководството на акад. проф. Д. Йорданов и оперативното управление на Н. Минчев.

Общата й площ е 196 дка, от които: паркова част - 61 дка; градина, приспособена за посещения на хора с увреждания - 11 дка; оранжерии - 500 кв. м. Градината е специализирана в развитието на колекции от тропични и субтропични екзоти. Известна е с колекцията си от сукуленти и кактуси, в която са включени около 600 вида, а експозицията на открито от едрозамерни кактуси и сукуленти, разположена на площ от около 1 дка, е втората по рода си в Европа след тази на Монако. Общият брой на растителните видове в колекциите е около 3000. Градината е национален спасителен център за редки и застрашени видове по Вашингтонската конвенция, член на Световния съвет на ботаническите градини, член на Европейската мрежа за обучение и екология в ботаническите градини, носител на ордена "Св. св. Кирил и Методий“ - II ст.

Университетската Ботаническа градина в Балчик и научно-изследователската дейност на територията й, са от огромно значение за развитието на науките за земята, които заемат все по-важна роля в съвременното общество.

Снимки от Университетската ботаническа градина в Балчик, както и от днешната пресконференция можете да намерите в рубриката ни "Събития през обектива".

Коментари

Влез, за да коментираш.