Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / (Ре)Анимация

   
(Ре)Анимация

Асоциация на студентите по социология в Софийски университет (АСССУ) продължава да провежда вече превърналите се за нея в традиция филмови цикли.

Този семестър студенти и приятели избраха да гледат и обсъждат заедно анимационни филми. Но не просто защото ги харесват, а защото вярват, че чрез тях могат да се разкрият нови светове, да се преоткрива едно различно светореагиране именно чрез специфичните средства на анимационното изкуство. Ето защо филмовият цикъл (Ре)Анимация предлага на тези, които се интересуват се от социалната действителност и интерпретирането й по един по-интересен начин, именно чрез дискусия на филмови произведения, както и на любителите на анимацията да се присъединят към АСССУ, за да поразсъждават заедно защо и как се изгражда социално значими образи в анимацията.

В 5 поредни седмици от 23 март до 20 април – всяка сряда от 19 часа зала 200 на бл. 4 (Философски факултет) на Източния кампус на СУ, тоест на бул. Цариградско шосе № 125, ще се превръща в зона за размисъл защо анимацията е избрана като изразно средство при документалното реконструиране на спомените на един участник в клането в Бейрут през 1982, каква е ролята на паметта за един бивш войник (Waltz with Bashir); защо именно проект, реализиран в анимационен филм вдъхновява създаването на неминуемо променящата възприятията за кино Матрицата, къде е границата между реалност и нереалност в идеите ни (Ghost in the shell); как реагира и изгражда своята идентичност момиче от семейство с либерални възгледи в контекста на политически и военно противоречив Иран (Persepolis); къде е пресечната точка между свобода и власт, между икономически и личен интерес, тогава когато говорим за зависимости, как анимацията преодолява себе си чрез собствените си техники за визуализация (A scanner darkly), как се оформя собствения вътрешен свят на личността в средата на американската популярна и консуматорска култура (The Simpsons, South Park, American Dad).

Заповядайте на безплатни прожекции на:

23 март (сряда) от 19 часа на Waltz with Bashir с модератор Лиляна Деянова;

30 март (сряда) от 19 часа на Ghost in the shell с модератор Леа Вайсова;

6 април (сряда) от 19 часа на Persepolis с модератор Елена Стойкова;

13 април (сряда) от 19 часа на A scanner darkly с модератор Милена Якимова;

20 април (сряда) от 19 часа на по един епизод от The Simpsons, South Park и American Dad с модератор Мила Минева;

Зала 200 на бл. 4 – Философски факултет в Източен кампус на СУ (бул. Цариградско шосе № 125), за да превърнем една любима идея в реалност.

 

Коментари

Влез, за да коментираш.