Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / "Приносът на българската армия в укрепване стабилността и сигурността в Югоизточна Европа"

   
"Приносът на българската армия в укрепване стабилността и сигурността в Югоизточна Европа"

Снимка: Петя Бакърджиева

Това e заглавието на публичната лекция на ген. Симеон Симеонов – началник на отбраната на Република България, която се проведе вчера в Аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

След началото на събитията в Либия, международната общност изрази своите опасения от влизане на терористи, прикрити като емигранти. Темата за кризата в северноафриканската държава е Тема номер 1 в Международния дневен ред. Това е и основна заплаха срещу националната сигурност на България, посочена от Ген. Симеонов на студентската аудитория, която е възможно следствие на повишаващата се вълна от емигранти в резултат на Северноафриканската криза. На въпрос - с какво България ще се бъде полезна в ситуацията с Либия, той отговори, че на този етап страната може да участва единствено с военни лекари.

Предложили сме постоянната дислокация на щаба на бригада „Югоизточна Европа” да бъде у нас, стана ясно още от лекцията на генерал Симеонов. В момента този въпрос се обсъжда в рамките на Процеса на срещите на министрите на отбраната от Югоизточна Европа, който председателстваме до средата на годината. До ноември т.г. ЕС няма да прави промени в операцията си „Алтея” в Босна и Херцеговина, ние също оставаме със своите 120 военнослужещи там. На основата на наблюденията и на развитието на обстановката ще се вземат решения за промяна на параметрите на операцията. Възможно е численият състав на многонационалните сили постепенно да бъде намален, като усилията се насочат към обучението на армията на Босна и Херцеговина. Както става с КФОР на НАТО в Косово. Там например охраната на два от манастирите вече е предадена от силите на НАТО на Силите за сигурност на Косово. Предстои ни да домакинстваме първото по рода си многонационално учение по енергийната сигурност в Югоизточна Европа, каза още генерал Симеонов. Той оцени високо проведеното вече компютърно подпомагано учение „Феникс 2010”, чиито резултати дават възможност да се предложат промени в националните законодателства по отношение на управлението при кризи.

Информационен център на Софийски университет "Св Климент Охридски" изказва огромната си благодарност на Студентски съвет и в частност на Председателя на Комисията по международна дейност- г-ца Петя Бакърджиева, за помощта, която ни беше оказана в отразяването на събитието. Снимките направени от г-ца Бакърджиева можете да разгледате в Рубриката "Събития през обектива".

Пълен текст на лекцията на ген. Симеонов можете да намерите на http://www.otbrana.com

Коментари

Влез, за да коментираш.