Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Среща – разговор и рецитал на испанския поет Луис Гарсия Монтеро

   
Среща – разговор и рецитал на испанския поет Луис Гарсия Монтеро

Културният център на СУ "Св. Климент Охридски", Катедра Испанистика и португалистика и Институт Сервантес Ви канят на Среща – разговор и рецитал на испанския поет Луис Гарсия Монтеро с участието на Хуан Антонио Берниер.

Луис Гарсия Монтеро (Гранада, 1958) е един от култовите съвременни испански поети, автор на над 25 стихосбирки, както и на проза и литературна критика. Професор по испанска литература в Университета в Гранада. Носител на Националната награда за поезия и на Националната награда на литературната критика.

През осемдесетте години група млади творци от Гранада реагира срещу преобладаващия интерес към ирационалното и антиреализма, срещу херметичния изказ и крайното експериментиране с формата, които през предходните две десетилетия са се изчерпили и вече не са нищо друго, освен мъчителна инерция. Новото литературно движение взема името си от една стихосбирка на Гарсия Монтеро - „Другата чувствителност”. Поетите от това поколение се връщат към директния израз на емоционалното, към темите от всекидневието, към разговорния език. Тяхната „Муза, облечена в дънки“ и до днес шества в испанската поезия и на най-младите поети им е трудно да намерят нова и оригинална алтернатива, с която да я заместят.

Хуан Антонио Берниер (Кордоба, 1976) е сред най-признатите млади творци. Автор е на три стихосбирки. Поезията му е включена в няколко престижни антологии на младата испанска поезия като например тази на Луис Антонио де Вилена: Интелигенцията и брадвата. Панорама на поетическото поколение от 2000 година (Мадрид, 2010). Носител е на редица литературни награди, сред които на „Критическо око“ на Националното радио на Испания. Понастоящем е лектор по испански език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Сряда, 30 март 2011 г., 18.00 Театрална зала

Вход откъм бул. „Цар Освободител“

Консекутивен превод от испански на български

Коментари

Влез, за да коментираш.