Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Усещането „Антарктика”

   
Усещането „Антарктика”

Изложбата представя величествената, но и крехка природа на Антарктика.

Петимата автори: Ники Давидов, Драгомир Матеев – фотография, Стефан Шинов – скулптура, Ализа Давид – Цветков (Весела Цветкова) – видео, музика – Симо Лазаров, имат за цел да споделят, по техните думи, “усещането и разбирането за Антарктика”, както и тревогата си за бъдещето на континента, заплашен от изчезване вследствие безмилостна индустриализация, глобално затопляне и национални интереси. Проектът преосмисля понятието край на света, станало клише за Антарктика, като място, способно да предизвика преобръщане в ценностната система на малцината, имали щастието да се докоснат до мистичната красота на ледения континент.

Авторите се присъединяват към осемнадесетата българска антарктическа експедиция през сезона 2009-2010 и прекарват три седмици на остров Ливингстън, където се намира българската база и се запознават с работата на учените-изследователи там. “Погледната от високо, базата прилича на планинска хижа, наоколо е чисто и въпреки ярките цветове на постройките, се вплита безконфликтно в околния пейзаж. Главната сграда на базата е разположена така, че от прозорците на големия салон се наблюдават невероятни гледки в три различни посоки. Салонът е многофункционално помещение за хранене, за работа и почивка. Там се намира и уникалната библиотека на базата. Всичко това способства за създаването на един много специфичен социален климат между участниците в експедицията”, споделят те впечатленията си.

Авторите посещават базите и на други експедиции, като испанската на същия остров, чилийската и руската на остров Кинг Джордж. Запознават се с Голямата Антарктика – епичните истории на големите антарктически открития, проектите на големите, развити и добре финансирани бази на Съединените щати, Русия, Великобритания и други.

Всичко това, въплътено във фотография, видео, музика и скулптура, може да видите в галерия Алма Матер, СУ “Св. Климент Охридски”, северно крило (вход откъм ул. “Шипка”), от 22 до 29 март.

Официално откриване - 22 март, вторник, 18.00 ч.

Comments

Влез, за да коментираш.