Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Втори управителен комитет на Българо-Корейския Център за IT

   
Втори управителен комитет на Българо-Корейския Център за IT

Днес се събра Вторият управителен комитет на Българо-Корейския Център за IT Кооперация, който прие бюджета за 2011 година.

Обменът на практики и технологии в областта на IT ще увеличи приноса на електронните услуги в интерес на гражданите и бизнеса. Проектът за Българо-Корейския Център за IT Кооперация се осъществява с подкрепата на правителството в лицето на двете министерства: Министерство на Транспорта, ИТ и съобщенията и Министерство на образованието младежта и науката, тъй като допринася за повишаване на ефективността на икономиката. В началото на днешното събрание проф. Недю Попиванов - Генерален директор на Центъра, представи отчета за изминалата година: Срещите на работната група започват веднага след 20 октомври 2010 година, когато е подписан договорът за създаването на Българо-Корейския Център за IT Кооперация. Поставено е началото на три проекта - първият е ревю на текущата ситуация в България, вторият - подготовка на KPI, а третият се занимава със създаването на Пътната карта за работата на Центъра за 2011 и 2012 година. Това се съчетава идеално с програмата на правителството - в тази област е предвидена промяна на Закона за електронното обучение и различните наредби, за да се даде възможност Електронното управление в България (което е в основата на работата на Центъра), да бъде реализирано на практика.

Бюджетът на Българо-Корейския Център за IT Кооперация беше представен от корейския координатор - Joon Jaehong. Той направи кратко резюме на четирите мащабни проекта, които се предвижда да бъдат осъществени през тази година. Първият е в областта на семантичните уеб технологии, които дават възможност за достъп до точно структурирана информация за всякакви приложения, независимо от платформа и език на програмиране. Програмите могат сами да намират нужните им ресурси, да обработват информацията, да обобщават данните и изваждат логическите връзки от тях. Развитието в тази област е на високо ниво и в двете страни. Вторият проект се отнася до създаването на eService Tech Framework, който ще пренесе постиженията на Корея в областта и ще обедини проектите в обща рамка, което ще доведе до подобряване на тяхната ефективност. Третият проект се състои в проучване и анализ на добрите практики в сферата на електронното правителство, а четвъртият - в анализ на статута и тенденциите в ICI сферата. В бюджета са включени още вътрешният мениджмънт, създаването на уеб страница на Центъра, обмен на технологии и човешки ресурси, обмен на преподаватели и студенти, екипировка, офис мениджмънт, връзки с обществеността и други.

Проф. дин Иван Илчев - ректор на Софийски университет "Св. Климент Охридски", благодари на корейските представители от името на Софийски университет. Той отбеляза забележителната приемственост в действията на корейските дипломати в България - предишният посланик поставя основите на Центъра за IT Кооперация, а сегашният осъществява практическата реализация и показва личната си обвързаност с този проект. Проф. Илчев изрази радостта си от осъществяването на добри връзки с институциите на Република България, акцентирайки, че това е един от примерите, които говорят - как държавата трябва да използва интелектуалните ресурси на Софийския университет. Ректорът допълни,че ако през последните 20 години политическата мода налага да се говори едва ли не само за връзките с Европа, то Университетът знае, че светът е далеч по-голям от малка Европа. Във връзка със създаването на Електронно правителство той подчерта, че Софийски университет "Св. Климент Охридски" е готов да бъде опитно поле за електронното управление, толкова - до колкото онова, което не върви в управлението на Университета, не върви и в управлението на държавата.

Утре ще се проведе Конференция на български и корейски специалисти в сферата на електронното правителство.

Повече снимки можете да намерите в рубриката "Събития през обектива".