Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Федерация на Европейските Зеолитни Асоциации

   
Федерация на Европейските Зеолитни Асоциации

От януари 2011 професор дхн Георги Вайсилов от Химическия факултет на Софийския университет е Президент на Федерацията на Европейските Зеолитни Асоциации (FEZA).

Федерацията е основана преди 15 години и обединява учени и специалисти от индустрията от цяла Европа, работещи върху синтеза, изследването на свойствата и ефективните приложения на зеолитите и подобни на тях нови материали. Зеолитите са кристални материали, с уникално структурирани канали с молекулни размери и различни типове активни центрове. Те са основата на катализатори, използвани при преработката на нефта, на адсорбенти за разделяне и пречистване на газове, и много други индустриални процеси. През последните години са създадени редица нови типове материали подобни на зеолити, но разширяващи значително сферите им на приложение - мезопорести материали, метал-органични структури, и др. Български учени имат съществен принос и при усъвършенстване на методите за синтез на зеолити (като синтеза на нанозеолити), разработване и приложение на спектрални методи за изследване на активни центрове в зеолити, изясняване на каталитичната им активност и т.н. Научните изследвания на проф. Вайсилов са насочени към теоретичното моделиране на зеолитни структури и на каталитичните центрове в тях.

Проф. Вайсилов е автор на 69 научни публикации, 60 от които в авторитетни специализирани научни списания като Advances in Catalysis, Angewandte Chemie, Journal of the American Chemical Society, Catalysis Review, Journal of Physical Chemistry, Journal of Organic Chemistry, Journal of Materials Chemistry, и др. Публикациите му са цитирани над 900 пъти. Организатор и съорганизатор е на 9 международни научни конференции. От 2007 г. той е заместник председател на Хумболтовия съюз в България, който обединява българските стипендианти на авторитетната германска фондация Александър фон Хумболт.

Коментари

Влез, за да коментираш.