Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / "Концлагерът "Белене" - история и памет"

   
"Концлагерът "Белене" - история и памет"

Снимка: http://curious.actualno.com

Дискусия на тема "Концлагерът "Белене" - история и памет" ще се проведе в 35 Аудитория на Ректората на 6 април от 19:00 часа.

Дискусията е в контекста на филма "Проблемът с комарите и други истории" на "Агитпроп", по сценарий на Лилия Топузова и режисура на Aндрей Паунов.
Лилия Топузова е докторант от Историческия факултет от Университета в Торонто.

"Проблемът с комарите и други истории" на режисьора Андрей Паунов е носителят на наградата "Гриърсън" на Лондонския филмов фестивал The Times BFI, който е един от най-престижните филмови фестивали в света.

Разположен на брега на река Дунав в Северна България, град Белене страда от криза на идентичността. Между 1949 и 1959 г. на близък остров е бил разположен небезизвестен комунистически лагер. В момента Белене е в 25-ата година откак край него се работи по друг проект, който, ако бъде завършен, обещава да донесе икономическа благодат: втората в страната атомна електроцентрала. Проблемът с комарите и други истории е ексцентричният, трагикомичен документален филм на Андрей Паунов за мрачното минало, което властва над съненото, тормозено от комари население на града.

Ужасяващата история на местния концентрационен лагер и вероятните вредни ефекти от атомните амбиции на Белене са доста прикрити в ежедневните разговори на местните жители...
Номинации и награди: номинация "Адолф Грим" в категория "Информация и култура" от Германските телевизионни награди в Марл (2009), почетен диплом за най-добър документален филм (над 30 мин.) от Международния филмов фестивал в Карлови Вари (2007) за Андрей Паунов, награда от Филмовия фестивал Мотован, Хърватия(2007) за Андрей Паунов, наградата за човешки права от Филмовия фестивал в Сараево (2007) (Андрей Паунов), наградата на журито за най-добър документален филм (Андрей Паунов) от Международния филмов фестивал "Медиауейв" в Гьор, Унгария (2008), наградата за най-добър пълнометражен документален филм (Андрей Паунов) от Международния фестивал на документалното кино в Мадрид, Испания (2008), наградата за най-добър документален филм (Андрей Паунов) от Международния фестивал на документалното кино в Барселона, Каталуния (2008).

Коментари

Влез, за да коментираш.