Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Турско-българските отношения след Освобождението

   
Турско-българските отношения след Освобождението

Н. Пр. Исмаил Арамаз – посланик на Република Турция в България, изнесе лекция на тема „Турско-българските отношения след Освобождението”.

Лекцията е част от цикъл лекции за Югоизточна Европа, организиран от Исторически факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Негово Превъзходителство беше представен лично от проф. дин Иван Илчев – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, който остана до края на лекцията.

В 60 минути Н. Пр. Исмаил Арамаз направи исторически преглед на дипломатическите отношения между двете държави, като постави акцент върху по-важните събития от българската история и участието на Република Турция в някои от тях, определяйки ги като множество моменти на възходи и падения, които бива да се разглеждат като само черни или само бели, за да може историята да бъде разбирана.

Негово Превъзходителство влезе в полемика със западните тези за балканизацията и ориентализма, и с теорията за т.нар балканско варварство, като припомни жестокостите, които са не малка част от историята на държавите от Западна Европа.

Втората част на лекцията посланикът посвети на възможностите, които се откриват пред съвременните икономически отношения между двете страни. Отбеляза казуса с турските новини по националната телевизия, които според него имат само символичен характер и са мерило за толерантността на България. За членството на Република Турция в Европейския съюз изрази по-скоро сдържаност, заявявайки, че Турция не бърза, тъй като икономиката й се развива с високи темпове. В заключение Н. Пр. Исмаил Арамаз подчерта, че е оптимист и вижда в турско-българските отношения позитивизъм и конструктивност.

 

Коментари

Влез, за да коментираш.