Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Електронно, дистанционно... или обучението на 21-ви век”

   
 „Електронно, дистанционно... или обучението на 21-ви век”

Снимка: http://www.tagoras.com

Интегралният университетски център за изследване, създаване и осигуряване на качествено електронно учене на Софийски университет инициира своята първа международна конференция, посветена на феномена „електронно обучение”.

Тя ще се състои в периода 6-8 април в Ректората на Софийски университет. Началото й е в 9 часа на 6-ти април в Аулата на Софийски университет.

Центърът за електронно обучение е създаден с финансовата помощ на Фонд Научни изследвания и Структурни фондове, Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Той се надгражда върху съществуващи звена в Софийски университет и обединява научно-изследователската и преподавателска експертиза на академичния състав на най-стария и престижен университет в България в областта на теорията и практиката на електронното обучение.

С наименованието на конференцията „Електронно, дистанционно...или обучението на 21-ви век” ние се опитваме да провокираме идеята за симбиозата на технологиите и обучението по начин, който ще направи тяхното разграничаване ненужно и невъзможно в близките десетилетия. Ученето с помощта на технологии и неговата мобилност и отвореност приемаме за иманентни характеристики на ученето на бъдещето. При това на близкото бъдеще.

Гост-лектор на конференцията ще бъде Ричард Нос - професор по математика в Института по образование към Лондонския Университет и съпредседател на London Knowledge Lab, който ще изнесе пленарен доклад на тема: Да научиш ненаучаемото - да преподаваш неподлежащото на преподаване (Learning the unlearnable, teaching the unteachable).

Широкият спектър от научна проблематика ще бъде представен в шест тематични секции:

  • Методологически, теоретични, практически, нормативни и технологически аспекти на интегриране на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) в обучението
  • Технологични решения за подпомагане и осигуряване на обучението
  • Роля на технологиите за предоставяне на равен достъп до образование
  • Качество на подпомогнатото от технологии учене и преподаване
  • Добри практики на използването на ИКТ в разнообразен образователен контекст
  • Подготовка на учителите за използване на технологиите обучението

Темата на конференцията привлече интереса на водещи изследователи, млади учени, преподаватели и учители от всички степени на образованието. Включените в програмата доклади са обединени от логическата връзка теоретико-методологически и практически аспекти на електронното обучение. Изключително ценни са добрите практики на използването на ИКТ, споделени от учителите, които са доказателство, не само за широкия спектър от възможности на ИКТ в образователния процес, но и за превръщането им в обект на изследване и педагогическо осмисляне.

В контекста на образователната реформа и концепцията на Министерството на образованието, младежта и науката от 22. 03. 2011 г. електронното обучение вече не трябва да се възприема като иновационно решение, а една от възможностите за повишаване качеството на образователния процес, за осигуряване на равен достъп до образование и за създаване на привлекателна и ангажираща образователна среда.

Спонсор на конференцията е фирма Хитачи, която ще проведе семинар в рамките на конференцията на тема „Педагогически възможности на интерактивната бяла дъска”, към която преподаватели и педагози проявиха голям интерес.

Коментари

Влез, за да коментираш.