Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Национална литературна награда "Елиас Канети"

През 2011 г. ще се проведе четвъртото издание на Националния литературен конкурс "Елиас Канети", организиран от община Русе.

Доктор Хонорис Кауза

На 29 април от 14:00 часа в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе официална церемония по връчването на Доктор Хонорис Кауза на Ким Хьонг-О, член на 18-та Национална Асамблея на Република Корея.

Пътят към синергия в европейското пространство

Студентски клуб на политолога има удоволствието да Ви покани на публична дискусия с Меглена Кунева.

Лобиране пред европейските институции

На 29 април от 10:00 часа в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе Обществено-политически форум „Лобирането пред европейските институции”.

Гарантиране и утвърждаване на свободата на медиите в Европа

Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер” и Софийски университет „Св. Климент Охридски” имат честта да Ви поканят на конференцията „Гарантиране и утвърждаване на свободата на медиите в Европа.”

Реквием

Университетски театър "Алма Алтер" Ви кани на премиера на Реквием за най-прекрасното приключение в историята на човечеството.

Публична лекция на тема „Енергийна ефективност и енергийна сигурност”

Студентски съвет на Софийски университет “Св. Климент Охридски” организира публична лекция на тема "Енергийна ефективност и енергийна сигурност”.

Други места

Културният център на СУ "Св. Климент Охридски" Ви кани на „Други места”.

Учене през целия живот

Катедра „Публична администрация” на СУ „Св. Климент Охридски”, Факултета по право и административна наука на Университета „Овидий”, гр. Констанца, Румъния и Университета на Камерино, Италия, организират провеждането на Интензивна програма „Еразъм”, финансирана от Европейската програма „Учене през целия живот”.

"Рицар на книгата" за Университетското радио

В навечерието на Международния ден на книгата и авторското право – 23 април, Асоциация „Българска книга” връчи годишните си награди „Рицар на книгата” в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

На гости на Алжир

Късче от Алжир – в това се превърна ресторант „Яйцето” в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски” по време на културната вечер, посветена на африканската държава.

Несподелена близост

Момичето с дългите коси протяга ръце и въвлича публиката в едно пътуване към своето вътрешно – друго аз.

Кардарашите - фараони и след смъртта

Филмът „Бетонни фараони” на сценариста и режисьора Йордан Тодоров представя една особена традиция на погребенията в християнската ромска общност кардараши. Кардарашите са православни християни, но както древните египтяни, вярват в живота след смъртта.

Валентин Мезев и Боян Велинов спечелиха Ф.И.Р.М.А. 2

Валентин Мезев и Боян Велинов от отдел „Информационни технологии” спечелиха студентското предприемаческо състезание Ф.И.Р.М.А. 2.

Интеграция между ромите, рока и голфа

Д-р Стефан Панайотов – общо-практикуващ лекар, Рени Ефремова – детска учителка, Милен Миланов – завършил Международни икономически отношения, те са сред съгражданите ни, които си извоюват възможността да реализират своя потенциал.

С Биной К Бехл из Далечния изток...

Изложбата „Християнското изкуство от Гоа” на известния индийски фотограф Биной К Бехл е обиколила твърде много страни по света, а от 18 до 30 април 2011г. може да бъде разгледана и в галерия Алма Матер на СУ „Св. Климент Охридски”.

SLIT - Мишима и Св. Себастиан

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” представя: SLIT - Мишима и Св. Себастиан, танцов спектакъл на Мирослав Йорданов и Валери Миленков.

Gypsy Ад или несподелена близост

Две, две, дванайсет, ще я целуна в устата!
Устата й – сребърна. Аз трябва да я застрелям!!
Последвай ме, момиче, последвай ме в нашата сламена къща.
Ние нямаме царевични питки. Никакви царевични питки!
Но последвай ме, момиче, последвай ме...

Ромите в Каварна - реализирани граждани

Публична лекция на кмета на Община Каварна Цонко Цонев, с участието на Омбудсмана на Република България Константин Пенчев

Автономията на изследването между академията и think thank-овете

Културният център на Софийския университет "Климент Охридски" ви кани на дискусия на тема: “Автономията на изследването между академията и think thank-овете”.

Johannes Passion – Johann Sebastian Bach

В Страстната седмица Културният център на Софийски университет "Св. Климент Охридски" Ви кани на: Johannes Passion – Johann Sebastian Bach.

„Християнско изкуство от Гоа"

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” представя фотоизложбата „Християнско изкуство от Гоа”.

Официално откриване на 18 април от 18.00 часа, галерия Алма Матер.

Кръгла маса по проблемите и перспективите в дигитализацията

В сградата на Ректората на СУ "Св. Климент Охридски" се провежда Kръгла маса за обсъждане на академичните предизвикателства пред дигитализацията и въвеждането на електронното обучение в българското висше образование.

Здравната реформа в България през периода 1990-2011 г. – напред, кръгом и пак напред

В 11:00 часа в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” публична лекция ще изнесе д-р Илко Семерджиев.

Ф.И.Р.М.А. 2 - Финал

Заповядайте на 16.04.2011 от 10:00 часа на финала на case study състезанието Ф.И.Р.М.А. 2.

Ден на отворените врати във Физически факултет

На 16.04.2011 г. от 10:00 до 16:00 часа, във Физически факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" ще се проведе Ден на отворените врати.

Резултати от Избори за членове на Академическия и Контролния съвет

На заседание на Общото събрание от 13 април 2011 г. за членове на Академическия съвет бяха избрани: проф. дхн Тони Спасов – декан на Химически факултет, Кристиян Панов, Цвета Георгиева и Ангел Гоцев – членове на Студентски съвет.

Сигурност в епохата на глобалните промени

Геолого-географски факултет организира 7-ма Международна научна конференция, посветена на Деня на Земята - „Сигурност в епохата на глобалните промени”.

Класиране за стипендии за летен семестър на учебната 2010/2011г.
Уважаеми колеги,
Комисията по стипендии оповести класацията за държавните стипендии на СУ “Св. Климент Охридски” за летен семестър на учебната 2010/2011г.
80-годишнина на академик Тодор Николов

В Аулата започна Тържествено честване на юбилея на академик Тодор Николов.

Пол и характер. Литература и психология

Нетрадиционна и скандална е книгата на Огнян Узунов "Характерология. Сравнително-интердисциплинарен прочит на "Пол и характер" от Ото Вайнингер". Заповядайте на 14 април от 17:00 часа в Аулата на Ректората.

“Flowers” - незабравима среща с цветове и форми

Симона Грошевска и Университетски ботанически градини Ви канят на една незабравима среща с цветовете и формите.

Научна школа за млади изследователи „Флуиди и твърди повърхности”

Утре започва научната школа за млади изследователи „Флуиди и твърди повърхности” по Европейски проект COST D43.

Акордеон

Този път мелодиите са нови, текстовете – непубликувани, а част от хората на сцената – различни.

Публична лекция на проф. д-р Адам Селигман

В рамките на своя международен проект „Религия и публичност: интердисциплинарни подходи” университетският Център за изследване на религиите към СУ Ви кани на публичната лекция на Адам Селигман на тема „Ритуал и откритост: увереността и Другият” (“Ritual and Sincerity: Certitude and the Other”).

Проф. Георги Вайсилов - председател на Хумболтовия съюз в България

Проф. Георги Вайсилов от Химическия факултет на Софийския университет е избран за председател на Хумболтовия съюз в България.

Кандидатстудентски изпит по МАТЕМАТИКА

Тема № 2 се падна на предварителния кандидатстудентски изпит по МАТЕМАТИКА.

Седмо национално състезание по компютърни мрежи

Започна Седмото национално състезание по компютърни мрежи.

Парадоксите на индивидуализма в мрежата: интернет и публичните пространства

Френският институт в България организира цикъл от лекции-дебати "Медии, интернет, демокрация"

Бъдещето на политическата теория

Културният център на СУ "Св. Климент Охридски" Ви кани на дебат на тема "Бъдещето на политическата теория" във връзка с новоизлязлата книга на американската политоложка Уенди Браун „Отвъд толерантността и оскърблението”.

Интернет гледа на изток - предпоставки и следствия от събитията в Близкия изток

На 11 април от 17:00 часа в Зала 1 на Ректората Руслан Трад ще изнесе лекция на тема ''Интернет гледа на изток - предпоставки и следствия от събитията в Близкия изток''.

Седмо национално състезание по компютърни мрежи за ученици от 8 до 12 клас

Министерство на образованието, младежта и науката, СУ “Св. Климент Охридски”, ФМИ и Българска асоциация на мрежовите академии Ви канят на официалната церемония по откриването на Седмото национално състезание по компютърни мрежи за ученици от 8 до 12 клас.

Международна конференция по физика

Научният ръководител на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна и водещ специалист от ЦЕРН ще говорят на международен форум, посветен на академик Матей Матеев.

1700 години от рождението на епископ Вулфила (311-383)

България е домакин на международна научна конференция с презентация на издание, която е посветена на уникалния юбилей.

Софийски университет „Св. Климент Охридски” отвори врати

Рано тази сутрин проф. дин Иван Илчев символично отвори вратите на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, след като казусът с Университетската ботаническа градина в Балчик беше решен в полза на Университета.

Програма „Космически предизвикателства 2011“

Каним Ви на лекциите, посветени на Европейската космическа програма.

Константин Кацаров и неговата теория на национализацията

На 7 април 2011 г в Зала 1 на Ректората ще се проведе конференция на тема „Константин Кацаров и неговата теория на национализацията”.

До членовете на Академичната общност

С удовлетворение Ви информирам, че днес 6 април 2011 г., след личната намеса на министър-председателя, Министерският съвет на Република България взе решение, с което се предоставя безвъзмездно за управление на Софийския университет целия терен на парковата част на бившата лятна резиденция на румънската кралица в гр. Балчик, с изключение на намиращите се в него сгради.

Обучение през целия живот

Започна международната научна конференция „Електронно, дистанционно... или обучението на 21-ви век”.

Четем на глас проф. Александър Шурбанов в деня на неговата 70-годишнина

"Четем на глас проф. Александър Шурбанов в деня на неговата 70-годишнина." под това мото Силвия Чолева, Илко Димитров и Марин Бодаков поканиха приятели и читатели да се присъединят към нестандартния юбилей в двора на Ректората.