Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Международна конференция по физика

   
Международна конференция по физика

Научният ръководител на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна и водещ специалист от ЦЕРН ще говорят на международен форум, посветен на академик Матей Матеев.

В Аулата на СУ в 9 часа на 11 април Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - проф. дин Иван Илчев, ще открие международна конференция по физика, посветена на паметта на академик Матей Матеев - председател на Съюза на физиците в България и главен редактор на Българското физическо списание (Bulgarian Journal of Physics) до 2010 г. Професор Матеев е бил министър на народната просвета и член на Съвета на ЦЕРН. Негова заслуга е приемането на страната ни в международния европейски център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева, което дава на българските физици уникален достъп до научни изследвания на най-високо равнище, до върхови технологии. Матей Матеев е основател на Университетския център за космически изследвания и технологии на Софийския университет.

Конференцията е организирана съвместно от Софийския Университет „Св. Климент Охридски“, Българската академия на науките (БАН) и Съюза на физиците в България. Вторият ден от конференцията (12 април) ще се проведе в Големия салон на БАН.

В конференцията ще участват и изтъкнати световни учени, повечето, от които са работили съвместно с акад. Матеев, ще разкажат за постиженията в своите области. Сред лекторите са дългогодишният директор на Обединения институт за ядрени изследвания - академик Владимир Кадишевски и световно известния физик-теоретик Алваро де Рухула (ЦЕРН), който е работил с Нобелови лауреати и има изключителен принос към физиката на елементарните частици.

Конференцията е със свободен достъп и предоставя уникалната възможност да бъдат видени на живо знаменити имена в световната физика, както и да се получи представа за съвременните проблеми на науката. Всички желаещи са поканени.

Коментари

Влез, за да коментираш.