Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Гарантиране и утвърждаване на свободата на медиите в Европа

   
Гарантиране и утвърждаване на свободата на медиите в Европа

Снимка:
http://gloria78.files.wordpress.com

Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер” и Софийски университет „Св. Климент Охридски” имат честта да Ви поканят на конференцията „Гарантиране и утвърждаване на свободата на медиите в Европа.”

Цел на мероприятието е в сътрудничество с компетентни лектори и гости да се идентифицират проблеми и възможности за действия в медийното пространство в страните от Източна и Югоизточна Европа. На конференцията ще бъде учредена и работна група въз основа на чл. 10 от Европейската конвенция за човешките права, в чийто състав ще влизат медийни експерти и юристи.

Мероприятието ще се състои в Зала 1 на Софийски университет „Св. Климент Охридски” на 29 април 2011 г. от 9.00 часа.

Работните езици ще бъдат немски, английски, български (със симултанен превод).

Работна група според чл. 10 ЕКПЧ

Медийни юристи от Европейския Университет Виадрина във Франкфурт (Одер), Университета в Печ, Софийския Университет „Св. Климент Охридски” и Университета в Белград в сътрудничество с журналисти и медийни експерти от тези страни създадоха международната интердисциплинарна работна група по чл. 10 от Европейската конвенция за защита правата на човека. Цел на дейността на отворената за нови партньори и страни работна група е обхватното гарантиране на свободата на медиите съгласно чл. 10 на Европейска конвенция по правата на човека (ЕКПЧ), особено в страните в Източна и Югоизточна Европа.

Дискусиите на 9. Франкфуртски дни на медийното право, които бяха проведени на 24./25.11.2010 в Европейския Университет Виадрина във Франкфурт (Одер), както и на 4. Югоизточноевропейски медиен форум от 2./3.12.2010 в Будапеща показаха по недвусмислен начин, че в много страни в Източна и Югоизточна Европа продължават да съществуват нормативни дефицити по отношение на регулирането и гарантирането на свободата на медиите. Същото се отнася и до нейното административно прилагане и, в случай на необходимост, до съдебното й налагане и защита. Юрисдикцията на Европейския Съд по правата на човека (ЕСПЧ) се оказа ефикасен инструмент за защита на гарантираните в чл. 10 ЕКПЧ свобода на словото и медиите в Европа. Процедурата до и в ЕСПЧ обаче отнема много време, за да повлияе на актуални развития. На фона на юрисдикцията на ЕСПЧ по член 10 ЕКПЧ обаче в страните от Източна и Югоизточна Европа се отправя компетентна обществена критика от други страни, чийто ефект се подсилва от присъединяването към нея на медийни юристи и представители на медиите. Опитът, развитието и примери от други европейски страни биха били полезни в съдържателните дискусии за подобряване или гарантиране на медийните свободи.

Учредително събрание

Учредителното събрание на работната група по чл. 10 ЕКПЧ ще се състои в петък, 29. април 2011 в сътрудничество с Медийната програма на фондация Конрад Аденауер и СУ «Св. Климент Охридски» в сградата на СУ «Св. Климент Охридски» в рамките на конференция на тема «Гарантиране и утвърждаване на медийната свобода в Европа».

Следващи стъпки

За постигане на целта си работната група по чл. 10 ЕКПЧ в бъдеще ще организира на всеки шест месеца работни срещи в участващите университети по актуални теми, поставяйки в центъра развитието в организиращата страна и отчитайки опита и на другите страни. Докладите и дискусиите в работните срещи ще се публикуват в списание «Osteuropa Recht», ежедневниците, специализираната преса и интернет.

Освен работните срещи работната група по чл. 10 ЕКПЧ ще провежда, респ. инициира и подкрепя актуални, средно- и дългосрочни проекти като становища по законодателни инициативи от областта на медийното право, дискусии от тематиката на медийното право и съдебни процеси, дисертации по сравнително медийно право и други медийно-правни проучвания с международна ориентация. Работни езици на групата са немски и английски.

 

В работата си работната група по чл. 10 ЕКПЧ си сътрудничи с Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер”, иститут „Отворено общество”, пълномощничката по въпросите на медиите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Секцията за медии и информационно общество в Съвета на Европа и Германското общество за източноевропейски изследвания.

Франкфурт (Одер)/ Берлин/ София, 19.04.2011

Проф. д-р Йоханес Веберлинг

- адвокат -

Коментари

Влез, за да коментираш.