Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. Георги Вайсилов - председател на Хумболтовия съюз в България

   
Проф. Георги Вайсилов - председател на Хумболтовия съюз в България

На снимката: Александър фон Хумболт

Проф. Георги Вайсилов от Химическия факултет на Софийския университет е избран за председател на Хумболтовия съюз в България.

Хумболтовият съюз в България обединява български учени от всички сфери на познанието, които са били стипендианти или носители на наградата на авторитетната германска фондация Александър фон Хумболт (www.avh.de). Фондацията, носеща името на великия немски изследовател, финансира специализации на перспективни млади учени във водещи научни институции в Германия, стимулира тяхното завръщане в родните им страни и продължава да подпомага професионалното им развитие.

Редовното отчетно-изборно събрание на Съюза се състоя в Националния археологически институт с музей. Събранието беше ръководено от почетния председател на съюза, акад. Евгени Головински (Институт по Молекулярна биология при БАН). Председателят на Хумболтовия съюз, проф. Васил Николов (Национален археологически институт при БАН), обобщи дейността на Съюза през последните две години, насочена към популяризиране на идеите на Фондацията, привличане на интереса на талантливи млади хора към научните изследвания, стимулиране на научното сътрудничество между България и Германия. Специално внимание беше отделено на проведената с финансовата подкрепа на фондация Александър фон Хумболт международна конференция “Интердисциплинарни изследвания на културното наследство на Балканите” и на специализирани Хумболтови конференции, организирани от членове на Съюза. Беше изразена благодарност към фондация Александър фон Хумболт за постоянната подкрепа на българските учени-хумболтианци, включително и с дарения на съвременна научна апаратура на обща стойност над 200 хил. евро за 2009-2010 г. Съществена част от работата на Съюза - запознаването на повече млади учени с програмите на Фондацията, беше осъществена съвместно с учения-посланик на Фондацията за България проф. Илза Пъжева (Институт по Биофизика и биомедицинско инженерство при БАН). На събранието бяха представени и две нови книги – издания на Съюза – „Алманах на Българските хумболтианци” (с гл. редактор проф. Димо Платиканов, Химически факултет на Софийския университет) и Сборник с докладите на споменатата по-горе Хумболтова конференция (с гл. редактор проф. Васил Николов).

На събранието беше избрано и ново ръководство на съюза с председател проф. Георги Вайсилов (Химически факултет на Софийския университет), заместник-председатели проф. Савчо Тинчев (Институт по електроника при БАН) и проф. Николай Лазаров (Медицински факултет на Медицинския университет - София), и председател на ревизионната комисия проф. Светла Богданова (Фармацевтичен факултет на Медицинския университет - София).

Коментари

Влез, за да коментираш.