Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Интеграция между ромите, рока и голфа

   
Интеграция между ромите, рока и голфа

Д-р Стефан Панайотов – общо-практикуващ лекар, Рени Ефремова – детска учителка, Милен Миланов – завършил Международни икономически отношения, те са сред съгражданите ни, които си извоюват възможността да реализират своя потенциал.

Тези и други имена се цитират в един от рекламните клипове на кампанията „Ромите – съграждани с неизползвани възможности”. Все още много хора в България приемат, че интеграцията на ромите е изначално обречена на неуспех, хора и от български, и от ромски произход. Като част от цикъла Публични лекции на популярни личности за ролята на равноправното гражданство за постигане на сплотено общество, в Конферентната зала на Ректората, студенти и преподаватели имаха възможност да зададат своите въпроси на кмета на община Каварна – г-н Цонко Цонев, община, която се сочи за една от добрите практики за интеграция не само в България, но и в Европа.

Процесът на интеграция включва от една страна инвестиции в инфраструктура и образование, а от друга добра работа между институциите и позитивен контрол и мотивация чрез социални инструменти. Акцентът на филма и последвалата дискусия пада върху липсата на равен старт за различните етнически и социални групи в населението и ролята на държавата. Във връзка с финансирането г-н Цонев уточнява, че извън европейските програми, по които общината кандидатства, за интеграция са заделени 25 % от бюджета, такъв е и процентът на ромите в общината, според него по този начин са избегнати спекулации с приоритети, пристрастия и идеологии.

Непосредствено преди дискусията г-н Цонев и омбудсманът на Република България – г-н Константин Пенчев се срещнаха с проф. дин Иван Илчев – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и обсъдиха различните възможности и пречките, с които се сблъскват в интеграцията на малцинствата.

Коментари

Влез, за да коментираш.